Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Svētdiena, 7. jūlijs
Maruta, Alda

Nosaukti Jāņa Baltvilka balvas nominanti

Plaši atzīmējot ievērojamā dabas dzejnieka un bērnu kultūras atbalstītāja Jāņa Baltvilka 80. dzimšanas dienu, 24. jūlijā jau 20. reizi tiks pasniegta viņa vārdā nosauktā valsts nozīmes balva bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā. Šogad Jāņa Baltvilka balvai bērnu un jauniešu literatūrā nosaukti 12 pretendenti vairākās nominācijās

Savukārt AS Latvijas valsts meži jau 10 gadus atbalsta balvu par labāko debiju Jaunaudze. Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) gatavojas nozīmīgajiem balvas sarīkojumiem, kopā ar izdevējiem un biedrību Baltā Vilka takas, piedāvājot bagātu pasākumu programmu. 

Jāņa Baltvilka balvai bērnu un jauniešu literatūrā nominēti:

  • Aija Lisovska Melnā aita (Zvaigzne ABC, 2023)
  • Lauris Gundars Ōpja hūte (Pētergailis, 2023)
  • Luīze Pastore Šis ir mans seriāls (Aminori, 2024 )
  • Kārlis Vērdiņš Jandāliņš (Liels un mazs, 2023)
  • Inese Zandere Putni mūs redz (Liels un mazs, 2023), Izdomā sev auto (Liels un mazs, 2023), Neredzamie plāksterīši (Liels un mazs, 2023)
  • Māra Cielēna Sfinksas Albertas smaids (Lietusdārzs, 2023)

 

Jāņa Baltvilka balvai grāmatu mākslā nominēti:

  • Anita Paegle par ilustrācijām Māras Cielēnas grāmatai Sfinksas Albertas smaids (Lietusdārzs, 2023)
  • Anna Vaivare par ilustrācijām savai grāmatai Otrais koncerts (Liels un mazs, 2024)
  • Aleksandra Runde par ilustrācijām savai grāmatai Ko darīt, ja esi kails pilsētā (Jāņa Rozes apgāds, 2023) un Ineses Zanderes dzejoļu krājumam Putni mūs redz (Liels un mazs, 2023)
  • Lote Vilma Vītiņa par ilustrācijām Kārļa Vērdiņa dzejoļu krājumam Jandāliņš (Liels un mazs, 2023)
  • Aleksejs Naumovs par ilustrācijām Ineses Zanderes dzejoļu krājumam Izdomā sev auto (Liels un mazs, 2023)
  • Rebeka Lukošus par ilustrācijām Mairas Dobeles grāmatai Es tevi gaidīju (Liels un mazs, 2024)

Pretendenti AS Latvijas valsts meži balvai Jaunaudze par debiju bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā:

  • Aleksandra Runde Ko darīt, ja esi kails pilsētā (Jāņa Rozes apgāds, 2023)
  • Linda Gabarajeva Kosmoss ir virs bēniņiem (Liels un mazs, 2024)
  • Lelde Jauja Tās ir tikai superspējas (Latvijas Mediji, 2023)
  • Laura Jambuševa Diena, kuru es pārvērtu (Latvijas Mediji, 2023)
  • Rute Marta Jansone par ilustrācijām Luīzes Pastores grāmatai Šis ir mans seriāls (Aminori, 2024 )

Sadarbībā ar portālu LSM.lv, sākot no 10. jūlija, būs iespēja iesaistīties lasītāju balsojumā un izvēlēties pašu labāko un skaistāko bērnu vai jauniešu grāmatu no šogad nominētajiem darbiem.

Katru gadu saistībā ar Jāņa Baltvilka balvu notiek jaunākās bērnu literatūras lasījumi, kuros piedalās gan iepriekšējo gadu Baltvilka balvas laureāti, gan aktuālie nominanti un debitanti. Šī gada lasījumos, kuru nosaukums Krūmu krāmu jēru jūra ir patapināts no Jāņa Baltvilka dzejoļu krājuma, piedalīsies arī starptautiskā laureāte Kirana Milvuda Hārgreiva ar jaunas grāmatas pieteikumu Renātes Punkas tulkojumā.

Izturot sīvu 12 Eiropas valodās sarakstītu 26 grāmatu konkurenci tulkojumu kategorijā, par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti 2024. gadā ir kļuvusi britu rakstniece Kirana Milvuda Hārgreiva par romānu Džūlija un haizivs (Jāņa Rozes apgāds, 2023) un tās tulkotāja Renāte Punka. Rakstniece kopā ar savu vīru Tomu de Frestonu, kurš ir arī grāmatas ilustrators, ieradīsies Rīgā, sniegs intervijas medijiem un piedalīsies balvas ceremonijā, kā arī starptautiskajos bērnu literatūras lasījumos. Ar lielu prieku pasākumu nodrošināšanā iesaistās arī Lielbritānijas vēstniecība un Britu Padome.

Kā katru gadu balvas pasniegšanas ceremonijā muzikālu pirmatskaņojumu piedzīvos speciāli šim notikumam radītas solodziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju. Dziesmu autore ir komponiste Sniedze Prauliņa. Apbalvošanas ceremoniju vadīs Ance Strazda un Klāvs Mellis. Notikuma vizuālās identitātes autore – Anna Vaivare.

Balvas žūrijā šogad strādāja literatūrzinātnieces Ilze Stikāne un Inguna Daukste-Silasproģe, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, ilustratore Gita Treice, kā arī sabiedrības pārstāvji Kursīšu bibliotēkas-informācijas centra vadītājs Mārtiņš Lagzdons un vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Žūrijas uzdevums nebija viegls, bija spraigas diskusijas par vēl vienas nominācijas nepieciešamību – bilžu grāmatas pašiem mazākajiem, jo tās ir grūti salīdzināt ar izvērstiem stāstiem un jauniešu romāniem, toties lasītveicināšanai tas būtu ļoti nozīmīgs stimuls. Kopumā ekspertiem bija jāizlasa un jāizvērtē 67 grāmatas, pievēršot uzmanību ne tikai teksta kvalitātei, bet iedziļinoties arī ilustrācijās un to daudzveidīgajās tehnikās, lai noteiktu pretendentu grāmatu mākslas balvai. Ir vairāk nekā 12 spēcīgu debitantu rakstniecībā un ilustrācijā. Kopumā sacentās 12 izdevniecību grāmatas. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, debitantu un izdevniecību skaits ir audzis, kā arī žūrijas ekspertu vienots atzinums – patīkami pārsteidz grāmatu dizaina un ilustrāciju mākslas augstais līmenis.

Katru gadu profesionālas žūrijas novērtējums rakstnieku un ilustratoru darbam un vērtīgu Eiropas valstu bērnu un jauniešu literatūras darbu tulkojumiem mērķtiecīgi ir sekmējis kvalitatīvas literatūras turpmāku izdošanu latviešu valodā un Latvijas aktīvu dalību Eiropas kultūras procesos. Šogad LBJLP auglīgi sadarbojas arī ar starptautisko projektu Aldus Up, kura mērķis ir veicināt grāmatizdevēju starptautiskos kontaktus, tulkojumu tiesību apriti un citus grāmatniecības nozarei svarīgus profesionālus risinājumus. Šī projekta līdzfinansējums Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai dod plašāku publicitāti un attīstības iespējas ilgtermiņā.

Sadarbības partneri no AS Latvijas Mediji, popularizējot Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu un jauniešu literatūrā un grāmatu mākslā, ir sagatavojuši īpašu iknedēļas izdevuma Kultūrzīmes speciālnumuru. Tajā būs publicētas intervijas, recenzijas un Māra Runguļa apkopotās Jāņa Baltvilka līdzgaitnieku atmiņas par dzejnieku.

 

Sarīkojumu norises laiki:

  • 24. jūlijā plkst. 11.00 LU Botāniskajā dārzā, Kandavas ielā 2, ŠĶŪNĪ Starptautiskie bērnu literatūras lasījumi “Krūmu krāmu jēru jūra”. Ieeja bez maksas.
  • 24. jūlijā plkst. 15.00 Jāņa Baltvilka piemiņas brīdis I Meža kapos.
  • 24. jūlijā plkst. 17.00 LU Botāniskajā dārzā balvas pasniegšanas ceremonija, dalība ar ielūgumiem.
  • 25. jūlijā plkst. 14.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Baltā Vilka klasē – dabas fotogrāfa Andra Eglīša izstāde un pasākums Jāņa Baltvilka atcerei.
  • 27. jūlijā plkst. 15.00 Jāņa Baltvilka mājās Smārdes pagasta “Zīlītēs”, rakstnieka stādītajā mežā atklās atpūtas un meditācijas vietu. No augusta līdz oktobrim māja vērs durvis pirmajai rakstnieku rezidencei, notikumi plašāk atspoguļoti biedrības “Baltā Vilka takas” Facebook

Sekot Jāņa Baltvilka balvas aktualitātēm iespējams LBJLP sociālo mediju kontos Facebook un Instagram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja