Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kannu festivāla žūrija meklēs kinofilmu dvēseli

"Kāpēc jūs uzrunā tieši tā un nevis cita filma, glezna, mākslas darbs? Kāpēc viena filma jūs spēj satriekt cita — ne? Tas ir noslēpums, par kuru bieži domāju, mēģinot saklausīt, kuram no mākslas darbiem ir dvēsele — dvēsele, kas spēj sarunāties ar skatītāju," šādi uz jautājumu, pēc kādiem kritērijiem viņas vadītā žūrija vērtēs 62.Starptautiskā Kannu kinofestivāla konkursa filmas, atbildēja izcilā franču aktrise Izabella Ipēra. Viņas pašas kontā ir vairākas Kannu festivāla balvas, te laika gaitā izrādītas vismaz desmit filmas ar franču zvaigznes piedalīšanos, un tieši Ipēra ir kļuvusi par ceturto sievieti Kannu žūrijas prezidenti visā festivāla ilgajā pastāvēšanas vēsturē.

Festivāla žūrijai līdz pat 24.maijam, kad noslēgsies Kannu festivāls, būs jāizvērtē divdesmit filmas. Diena jau rakstīja, ka šogad festivāla programma izceļas ar pasaulslavenu režisoru filmām — par potenciāliem mākslas notikumiem kļūs gan Larsa fon Trīra pēc ilgstošas radošas depresijas tapusī drāma Antikrists, gan Kventina Tarantīno Bēdīgi slavenie mērgļi, gan Anga Lī Ieņemot Vudstoku un daudzas citas filmas.

Lēmums atklāt festivālu ar trīsdimensiju animāciju — amerikāņu studijās Disney un Pixar tapušo Augšup — ir apliecinājums, ka šai par tehnisku atrakciju uzskatītajai tehnoloģijai ir arī mākslas potenciāls. Vai Augšup, ko Latvijā demonstrēs augusta sākumā, ir ideāls šī potenciāla apliecinājums, protams, ir diskutabls jautājums. Kaut animētais stāsts par Fredriksena kungu — večuku, kurš zaudējis mīļoto sievu, un tikai tad saņemas īstenot abu sapni nokļūt Dienvidamerikā, turklāt ar milzīgu gaisa balonu saišķa pa gaisu nestu namiņu, — ir ievērības cienīgs. Konkursa programmā iekļauta arī latviešu īsfilma Klusums, kuras pirmais seanss Kannās būs 19.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja