Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Publicēta Raiņa un Aspazijas trimdas sākumposma sarakste

Svinot Raiņa un Aspazijas 155. gadskārtu, Memoriālo muzeju apvienība turpina Raiņa un Aspazijas savstarpējās sarakstes publicēšanu. Pirms pieciem gadiem aizsāktajai korespondences publicēšanai nu pievienotas 118 vēstules, kuras atklāj Raiņa un Aspazijas savstarpējo dialogu politiskās emigrācijas sākumposmā no 1906. gada līdz 1911. gada nogalei, informēja Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Zane Grudule.

2020. gadā apritēja vairākas ar Aspazijas un Raiņa vārdu saistītas nozīmīgas gadskārtas – abu dzejnieku 155. jubileja, kā arī simt gadu kopš Aspazijas un Raiņa atgriešanās no Šveices trimdas 1920. gada 10. aprīlī. Atzīmējot šos ievērojamos notikumus, lasītājiem tiek piedāvāts apjomīgs abu dzejnieku "vēstuļu romāna" fragments, kuru veido 118 korespondences vienības. Vēstules publicēšanai, kā arī komentārus un publikācijai pievienotos rādītājus sagatavojusi Dr.h.c.philol. Gundega Grīnuma.

Dialogs vēstulēs starp abiem dzīvesbiedriem vēsta par laiku no 1906. gada septembra līdz 1911. gada decembrim, kad viens vai otrs no dzejniekiem ir uzturējies ārpus viņu politiskā patvēruma vietas Kastaņolas ciemā. Šī perioda sarakstes ievērojamāko daļu veido abu dzejnieku intensīvā vēstuļu apmaiņa kopš 1911. gada septembra beigām, kad Aspazija ilgstoši uzturas Cīrihē, kur uzsāk dziedināšanās kursu ārstes Betijas Farbšteinas privātpraksē.

Aspazijas un Raiņa dienvidu trimdas agrīnā posma sarakste dokumentē dzejnieku ikdienas dzīves notikumus, radošā darba procesu un abu trimdinieku kontaktus ar laikabiedriem. Šī Aspazijas un Raiņa vēstuļu romāna daļa liecina arī par pirmajiem nopietnajiem sarežģījumiem viņu savstarpējās attiecībās, kuri ievada pakāpenisku atsvešināšanos abu dzīvesbiedru starpā.

Visas, arī iepriekš jau publicētās, abu dzejnieku vēstules interesentiem tiek piedāvātas jaunos, precizētos atšifrējumos, kuros novērstas salasījumu kļūdas un tekstoloģiskas nekonsekvences. Vēstulēm pievienotas izvērstas tekstoloģiskās pases, padziļināti, mūsdienu realitātei tuvināti komentāri, kā arī tekstos minēto personu un periodisko izdevumu rādītāji.

Gan jaunāko, gan arī iepriekšējos sarakstes publicējumus var lasīt Memoriālo muzeju apvienības mājaslapas sadaļā Muzeja raksti

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja