Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā norisināsies saruna ar amerikāņu dizaineri Ādamu Flintu

Sestdien, 11. februārī, plkst. 13.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10) aicina uz programmas Vārds dizainam sarunu un darbnīcu Ārpus Brīvības ceļa, kurā amerikāņu dizainers un mākslinieks Ādams Flints iepazīstinās ar savu radošo darbību un nesenāko projektu Out Freedom Way, kas, pārskatot brīvības jēdzienu, pievēršas ieroču pieejamības problēmai dažādos ASV štatos.

Ādams Flints (Adam Flint, dz. Kalifornijā, ASV) ir dizainers un asistējošais vizuālās komunikācijas profesors Islandes Mākslas universitātē. Šobrīd viņa pētnieciskās intereses skar līdzdalības mākslu un dizainu, vizuālās komunikācijas vēsturi un demokrātijas nākotni. Dizains autora darbos ir gan sociālkritiskas pētniecības temats, gan savdabīga protesta forma, kas vērš uzmanību uz sabiedrībā aktuāliem jautājumiem.

Vārds dizainam sarunā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Ādams Flints iepazīstinās ar savu projektu Out Freedom Way un demonstrēs tā pop-up instalāciju, kā arī ieskicēs citu darbu idejas, piemēram, par ASV vēlēšanu sistēmas dizainu, un savus nākotnes plānus – ieceri pētīt Kristiānijas pārvaldes sistēmas vizuālos aspektus.

"Out Freedom Way ir projekts, kuru uzsāku 2019. gadā, vērojot urbānismu, politiku un ikdienas dzīvi ASV lauku teritorijās. No Kalifornijas galvaspilsētas pārcēlos uz tuksneša pilsētu Cedarsitiju Jūtas štatā – 322 kilometrus no Lasvegasas un 404 kilometrus no Jūtas galvaspilsētas. Tur vienu gadu nodzīvoju ielā, kuru sauca Brīvības ceļš. Pretējā ielas pusē bija ieroču veikals, bet 160 metru attālumā atradās sākumskola," stāsta Ādams Flints. Un turpina: "Brīvība ASV var būt sarežģīta tēma. Pirmkārt, 98% ASV zemes tika nozagta Amerikas indiāņiem, kuri joprojām cīnās par savu sākotnējo zemju atgūšanu. Decentralizētas valsts iekārtā katrs štats pieņem savus noteikumus, tāpēc likumi, kuru ietvaros skaidrojam, ko praksē nozīmē brīvība, dažādos štatos var atšķirties. Piemēram, Kalifornijā ir ieroču reģistrs, un jābūt atļaujai ieroci nēsāt publiskās vietās. Jūtā šāda reģistra nav – ikviens, kurš sasniedzis 21 gada vecumu, var jebkur nēsāt ieroci. Vai lielāka brīvība ir Kalifornijā, kur tiek kontrolēta ieroču iegāde, vai Jūtā, kur netiek? Viņu brīvība atklāti nēsāt ieročus ierobežoja manu brīvību ikdienā justies droši."

Pēc lekcijas mākslinieks aicina pavadīt laiku divu filmu instalācijā un piedalīties plakātu darbnīcā, lai turpinātu pētīt Out Freedom Way konceptu. Plakātos tiks izmantotas arī autora atmiņas – priekšmeti no laika, ko viņš pavadījis Dienvidjūtā, atsauces uz likumiem, kas saistīti ar ieroču izmantošanu, vēlēšanām un citiem nozīmīgiem jautājumiem.

 

Ādams Flints (Adam Flint) izstāžu veidošanā pēdējo 10 gadu laikā ir sadarbojies ar dažādām kultūras iestādēm, piemēram, Kalifornijas muzeju, Laikmetīgās mākslas centru di Rosa, Dienvidjūtas Mākslas muzeju, Höfuðstöðin un citām. Mākslinieks izstrādājis dizainu dažādām bezpeļņas organizācijām, piemēram, Politiskās grafikas studiju centram, FairVote un Jūtas paijutu indiāņu ciltij.

Ādams Flints ir ieguvis maģistra grādu Kalifornijas Universitātē, kur studēja ASV vēlēšanu sistēmas dizainu. Viens no viņa projektiem saņēmis UC Davis’ Savageau apbalvojumu 2019. gadā, kas "atpazīst un izrāda atzinību radošam un oriģinālam sniegumam dizaina disciplīnā". 2021./2022. akadēmiskajā gadā Flints saņēma Fulbraita stipendiju (ASV) un Islandes Izglītības, zinātnes un kultūras ministrijas dotāciju. Šogad viņš ir arī Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vieslektors.

 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs kopš 2012. gada organizē neformālās izglītības programma Vārds dizainam ar mērķi popularizēt dizainu, iepazīstināt visplašāko auditoriju ar nozares aktualitātēm un sasniegumiem. Desmit gadu laikā programma pulcējusi turpat 200 Latvijas dizaineru un jomas profesionāļu, kuri dalījušies pieredzes stāstos, vadījuši dizaina domnīcas pedagogiem, realizējuši dizaina darbnīcas skolēniem un pieaugušajiem.

Iepriekšējo sezonu lekciju ieraksti pieejami YouTube kanālā Vārds dizainam, ļaujot tuvāk iepazīt Latvijas dizainerus un viņu nozīmīgākos veikumus dažādos dizaina virzienos – grafikas, produktu, vides un interjera, modes, pakalpojumu u.c. Iemūžinātie stāsti veicina izpratni par Latvijas dizaina attīstību un mijiedarbību ar citām nozarēm.

Vārds dizainam paredzēts gan jomas profesionāļiem un dizaina cienītājiem, gan mākslas un dizaina skolu studentiem, pasniedzējiem, kā arī ikvienam, kurš vēlas uzzināt kaut ko vairāk.

Pasākums notiks angļu valodā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja