Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

FOTO: Atklāts pilsētvides objekts Pieminekļu kari

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros 27.martā Brīvības un Elizabetes ielas krustojumā atklāts pilsētvides objekts Pieminekļu kari

Pieminekļu kari ir asprātīga un provocējoša instalācija, kas apspēlē dažādās Rīgas un visas Latvijas likteni un attīstību ietekmējušas varas. Tā būs skatāma līdz 26.oktobrim. Projekta Pieminekļu kari kurators ir mākslinieks Aigars Bikše.

Projekts mēģina parādīt Rīgas daudzveidību, kā dažādu kultūru un vēsturisko pārmaiņu vietu. Tas ir arī veids kā runāt par Latvijas teritorijas vēsturi un latviskās identitātes dažādajiem aspektiem, latviskajiem tikumiem un īpatnībām, kas veidojušās četru kultūru – Vācijas, Zviedrijas, Polijas un Krievijas - ietekmē. Tieši šīs kultūras dažādos vēsturiskos posmos visspilgtāk ir savijušās ar Latvijas un Rīgas likteni un atstājušas nospiedumu mūsdienu Latvijas sabiedrībā.

Instalācijas Pieminekļu karu pamatā ir podests, kas piedāvā mainīgu simbolisku pieminekļu plejādi. Katra no objektā iekļautajām četrām skulptūrām reprezentē kādu no Latvijas kultūras identitātei būtiskiem aspektiem. Tās ir 15.gadsimta beigu nezināma autora skulptūra Madonna uz mēness sirpja, Karla Ludviga Menceļa (1858–1936) 1902.gadā veidotā skulptūra Vilhelms I, Gustava Kluča (1895–1938) 1922.gada darba kopija Visu zemju proletārieši, savienojieties! un nezināma autora darbs - Lelle Bārbija.

"Tās visas ir kopijas reāli eksistējošām skulptūrām, izņemot vienu, kas tapusi pēc Gustava Kluča zīmējumiem. Poliju un kristietību simbolizē Dievmāte Marija. Ir arī ķeizara Vilhelma II skulptūra, kurš, starp citu, Pirmā pasaules kara laikā bija ieradies Rīgā, lai pieņemtu karaspēka parādi. Mums ir arī Gustava Kluča darba kopija, kas pārstāv gan revolūciju, gan Krieviju. Klucis sevi sauca par krievu, bet tajā pašā laikā viņš ir lielākais latvietis vizuālajā mākslā, kurš sasniedzis milzīgu atzinību pasaulē. Ceturtā skulptūra Pieminekļu karos pārstāv Zviedriju un globālo, atvērto sabiedrību, tā ir melnādaina Bārbija, tērpta kā zviedru tautumeita," par instalāciju Pieminekļu kari stāsta kurators Aigars Bikše. Instalācijas priekšā ir podests, kur ikviens var uzkāpt un nofotografēties vai nu ar skulptūrām, vai viens pats. Tādējādi katrs pats simboliski kļūst par pieminekli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gors izsludina izstāžu projektu konkursu 2025. gadam

Latgales vēstniecība Gors izsludina izstāžu projektu konkursu Gors Mākslas galerijā 2025.gadā skatāmajām izstādēm. Projektu konkursā aicināti piedalīties gan mākslinieki, gan izstāžu kuratori vizuālās...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja