Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Galerijā Istaba skatāma Ievas Jurjānes izstāde ar putnu zīmējumiem

Putni pienāk tuvāk - līdz 4. novembrim galerijā Istaba ir skatāma mākslinieces Ievas Jurjānes darbu izstāde, kurā eksponēti diviem dažādiem projektiem tapuši akvareļa gleznojumi.

"Viņš nejauši nokļuva pie mums laukos. Sākumā uzdevās par šoferi kādai draugu kompānijai, bet otrā rītā izrādījās ornitologs. Mēs kopā gājām lasīt zemenes, runājām par ārstniecības augiem un putniem, līdz man parādījās drosme parādīt viņam dažus savus beigto putnu zīmējumus," par tikšanos ar Arni Zacmani stāsta māksliniece, kuru ornitologs pēc kāda laika uzrunājis radīt darbus viņa iecerētajam plakātam Putni barotavās ziemās.

"Tas bija intriģējošs piedāvājums," atklāj Ieva Jurjāne, kura līdz šim bija risinājusi pati savus mākslinieciskos uzdevumus, taču šoreiz nācies saskarties ar noteiktiem kanoniem, kuru uzliktais rāmis ir kļuvis aizraujošs ne vienam vien. "Man mājās ir ārstniecības augu vākšanas rokasgrāmata ar Miervalža Poļa ilustrācijām," par 1999. gadā publicēto darbu teic Ieva Jurjāne, kura pētījusi dažādas fotogrāfijas un izbāzeņus, lai parādītu katram putnam raksturīgākās iezīmes. "Es maksimāli ticēju savai acij," uzsver māksliniece, kuras interese par šo "brīnišķīgo paralēlo civilizāciju" turpinās jau vairākus gadus.

"Tas ievelk, taču es tam nevaru veltīt pietiekami daudz laika," atzīst Ieva Jurjāne, kura plašāk pazīstama kā scenogrāfe, teātra un filmu māksliniece, taču pie pirmās izdevības viņa "spicē ausis" un ieklausās pieaugušu vīru aizkustinājuma pilnajos stāstos par retu sugu parādīšanos vienā vai otrā vietā, jo tas ir pilnīgā pretstatā ikdienišķajai domāšanai par patērētāju dzīvi. "Man patīk, ka cilvēkiem ir profesijas, kuras vienlaicīgi ir gan praktiskas, gan oficiāli sapņainas," saka Ieva Jurjāne, kura arī pati nepieciešamo atelpu no pilsētas steigas un dažādiem projektiem gūst dabā notiekošo procesu vērošanā.

Savukārt ar rakstnieces Ievas Samauskas topošās grāmatas Čarlīnes deguns manuskriptu pie viņas attraukusies izdevniecības Liels un mazs galvenā redaktore Inese Zandere: "Tev tas noteikti ir jāuzzīmē!" Šī gada nogalē iznākošais stāsts vēstīs par cilvēkiem, kuri vienu dienu pamostas - ak, vai! - ar dažādiem putniem savu degunu vietā. Ar šo izdevniecību māksliniece ir sadarbojusies vairākkārt un iepriekš ir radījusi ilustrācijas Ineses Zanderes Pūces svinībām, kas saņēmusi Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas Zelta ābeles 2012 balvu kā skaistākā grāmata kategorijā Proza bērniem.

"Šie abi projekti, atradoties mapītēs blakus, iespaidoja viens otru," akcentē Ieva Jurjāne, kurai radusies vēlme tos nolikt līdzās un paraudzīties, kā viņi kopā izskatīties ārpus plakāta un grāmatas konteksta, un dot skatītājiem brīvāku telpu iztēlei. "Skatīties uz zīmētu putnu nozīmē domāt!" uzskata māksliniece. Saprast to, ka mēs neesam vienīgie uz šīs pasaules, ka ir citas dzīvas radības, saprast, kā tās eksistē, kā tās pārvietojas. "Stāvi zem dzērvju kāša un mēģini iztēloties, uz kurieni tās dodas," piebilst Ieva Jurjāne, kura aicina būt vērīgiem gan izstādē Putni pienāk tuvāk, gan ārpus četrām sienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja