Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LNMM iepazīstinās ar mākslas darbu restaurāciju muzejā

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) mobilajā lietotnē (kā jauns maršruts), mājaslapā www.lnmm.lv, YouTube kanālā, Facebook un Instagram lapās, kā arī interneta ziņu portālā Delfi ir pieejamas astoņas jaunas video sērijas Mākslas restaurācija muzejā (latviešu, krievu un angļu valodā). Projekts tapis partnerībā ar advokātu biroju Ellex Kļaviņš un turpina iniciatīvas Vienas gleznas stāsts I (2017), Vienas gleznas stāsts II (2019) un Viena fotogrāfa stāsts (2019), informēja muzeja pārstāvji.

Mākslas restaurācija muzejā dod iespēju izzināt restaurācijas lomu mākslas muzeja darbībā, ētikas apsvērumus, ar kādiem saskaras grafikas, glezniecības un tēlniecības restauratori, eksperimentālās tehnikās veidotu darbu uzglabāšanas un saglabāšanas specifiku, kā arī vairākus citus ar mākslas restaurāciju saistītus aspektus. Katrā video epizodē apskatītā tēma piesaistīta konkrētiem darbiem LNMM galvenās ēkas pastāvīgajā ekspozīcijā un sniedz papildu informāciju par tiem.

Šis projekts ir lielisks piemērs veiksmīgai dažādu disciplīnu profesionāļu sadarbībai un atbild uz jautājumiem, kurus muzeja apmeklētāji visbiežāk uzdod eksponātu uzraugiem vai izglītības programmu kuratoriem, vienlaikus aicinot atklāt sabiedrībai neredzamo muzeja ikdienu.

"Restaurācija ir viena no svarīgākajām muzeja darba nozarēm, un īpaši mākslas muzejos tai ir liela nozīme. Mākslas darbi muzeja kolekcijā nonāk visdažādākajās saglabātības pakāpēs, un mūsu uzdevums ir par tiem rūpēties, saglabāt un parādīt sabiedrībai. Restauratoru darba galarezultāts ir apmeklētājam redzams, taču ilgstošais restaurācijas process paliek līdz galam neizzināts, un to šis projekts palīdzēs iepazīt," stāsta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

"Laba restaurācija ir tāda, ko nemanām, tomēr tikai retais zina, kāds darbs jāiegulda, lai ar jaunu spozmi uzmirdzētu laika zoba skartās mākslas vērtības. Tāpēc esam gandarīti, ka šajā sadarbības gadā kopīgiem spēkiem izdevies izcelt gaismā ļoti svarīgu, bet ikdienas apmeklētāju acīm apslēptu muzeja darba daļu. Ceru, ka šis projekts ne tikai sniegs atbildes uz vairumam muzeja apmeklētāju interesējošu jautājumu, bet arī palīdzēs muzeja saturam būt vēl pieejamākam ārpus muzeja sienām, kas īpaši nozīmīgi šajā mainīgajā laikā," uzsver Līga Mervina, advokātu biroja Ellex Kļaviņš vadošā partnere.

LNMM Restaurācijas nodaļas vadītāja Una Kastanovska piebilst: "Muzeja ekspozīcijā vai izstādēs restauratora darbs paliek nemanāms, tomēr gandrīz katrā iekārtošanā ir piedalījušies restauratori. Šis projekts sniedz retu iespēju iepazīties ar restauratoru darba niansēm, uzzināt par galvenajiem pareizas eksponēšanas, konservācijas un glabāšanas principiem, ielūkoties mākslas darbu restaurācijas norisē."

No 2020. gada novembra Mākslas restaurācijas muzejā ietvaros Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tiks rīkotas tematiskas ekskursijas par muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā izstādīto darbu restaurāciju un konservāciju, kā arī īpašas tikšanās ar LNMM restauratoriem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja