Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Māksla un tehnoloģijas – Rīgas centrā tiks atklāta izstāde Suggested & Etc.

Trešdien, 15. septembrī, Bruņinieku ielā 71 tiks atklāta pop-up izstāde Suggested & Etc., kurā mākslinieki Jurģis Peters un Lidija Zaneripa apskatīs mūsdienu sabiedrības mijiedarbību ar mašinēriju un tehnoloģijām.

Izstādes idejas pamatā ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas absolventu Jurģa Petera un Lidijas Zaneripas diplomdarbam veidotie projekti, kopā radot multimediālu ekspozīciju, kura ietver vairākas video instalācijas, audio darbu un izdrukas. Darbu vienojošais aspekts ir mūsdienu sabiedrības mijiedarbība ar mašinēriju un tehnoloģijām.Tēma tiek risināta gan caur ironisku skatījumu uz tehnoloģijām, piemēram, pozicionējot ekskavatoru kā autonomu būtni, kas spējīga paust māksliniecisku izteiksmes formu – deju, gan izmantojot mākslīgo intelektu jauna, bezgalīga vizuālā satura radīšanai.

Viena no atšķirībām starp dejotāju un ekskavatoru ir tā, ka viena rīcībai ir materiāls rezultāts, bet otra nemateriāls. Lidija Zaneripa ekspozīcijā etc. uzdod jautājumu – ja mašīna veiktu savā ziņā nelietderīgu darbu, to varētu pielīdzināt mākslinieciskās izteiksmes formai? Ja jau cilvēks ir izveidojis un izmanto tik daudz un dažādu tehnoloģiju kā sevis paplašinājumu, kas ne vienmēr ir vērsts uz izaugsmi, bet it kā palīdz pārvarēt savu niecību, kādēļ, piemēram, baletdejotāji neizmanto mašinēriju, lai dejotu? Pētot ekskavatorus un to kustību dinamiku, izveidota horeogrāfija, ko izpilda ekskavatori, veicot nelietderīgas darbības – neveicot reālu darbu.

Jurģis Peters darbu sērijā Suggested pēta mākslīgā intelekta sniegtās iespējas jaunu mākslas darbu radīšanā. Sociālajiem tīkliem un dažādiem pakalpojumu sniedzējiem, uzkrājot arvien vairāk datu, tie spēj uzkonstruēt arvien precīzāku mūsu portertu. Visas mūsu aktivitātes – atzīme “like” pie ierakstiem, tas, cik ilgu laiku mēs pavadām skatoties konkrētu ierakstu, ko mēs izvēlamies komentēt un ko ne, veido personalizētu mūsu profilu, kas savukārt darbina ieteikumu algoritmus.Trennējot mākslīgo intelektu ar mūsu datiem, algoritmi ar katru iterāciju pietuvojas savam mērķim – radīt mums visatbilstošāko saturu, kuru nevar atšķirt no cilvēka radīta oriģināla.

Izstādes atklāšana notiks 15. septembrī plkst. 19, vakara gaitā uzstāsies DJ 2311. Pie ieejas apmeklētājiem būs jāuzrāda derīgs personu apliecinošu dokuments un Covid-19 sertifikāts, kas apliecina pabeigtu vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu.

Izstāde Suggested & Etc. bez maksas apskatāma no 16. līdz 22. septembrim katru dienu no plkst. 16 līdz plkst. 21 Bruņinieku ielā 71. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja