Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Modernais jauneklis noņemas dzīvot mākslai. LNMM skatāma apjomīga Jāzepa Grosvalda retrospekcija

Būtībā visas viņa darbības uzskatāmas par mākslas faktu – ne tikai paši mākslas darbi, bet arī vēstules, dienasgrāmatas, krāšņie pašdarinātie žurnāli, pat modernais ģērbšanās stils un uzvedība. Tā par latviešu modernisma aizsācēju, ļoti daudzpusīgo un izcili talantīgo Jāzepu Grosvaldu (1891–1920) teic Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) profesionāļi, piesakot viņam veltīto apjomīgo retrospekciju.

Ekspozīcijas nosaukumam izvēlēts mākslinieka paša dienasgrāmatā rakstītais – Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai. Izstāde LNMM galvenajā ēkā būs skatāma no 11. novembra līdz nākamā gada 30. martam.

Ekspozīcija ietver aptuveni 400 Jāzepa Grosvalda mākslas darbu no Latvijas un Zviedrijas muzeju krājumiem un privātkolekcijām, tai skaitā vairāk nekā 150 darbu no Vermlandes muzeja Kārlstadē. Izstādi papildina bagātīgs izpētes materiāls dažādos formātos, arī digitālajā un audio.

Retrospekcija stāsta par klasisko modernismu un tā ienākšanu latviešu mākslā, atklājot to caur Jāzepa Grosvalda veidošanos par modernu jaunekli, viņa visai bezrūpīgo, taču radošu impulsu pilno dendija dzīvi Parīzē un ceļojumos, viņa kļūšanu par savas zemes aizstāvi un nacionāli nozīmīgu tēmu aizsācēju un atspoguļotāju, kā arī izceļot autora daiļrades nozīmību Latvijas mākslas attīstībā kopumā. Pagrieziena punkts Jāzepa Grosvalda dzīvē, kas lika nobriest gan kā personībai, gan kā māksliniekam, bija Pirmā pasaules kara sākums, kad viņš vairs nevarēja atgriezties Parīzē un iepazinās ar citiem jaunajiem latviešu māksliniekiem. Grosvaldam bija lemts kļūt par klasiskā modernisma ievadītāju latviešu mākslā, satuvinoties ar saviem vienaudžiem un izveidojot pulciņu Zaļā puķe. Vienlaikus viņš sāka izteikti apzināties sevi kā latviešu tautas pārstāvi, pievērsās nacionāli svarīgām tēmām, kas veidoja pamatu drīz pēc tam neatkarību ieguvušās jaunās Latvijas valsts modernajai mākslai.

Izstādes ietvaros reizi mēnesī piektdienās LNMM notiks pieci sarunu vakari, kuros, par pamatu ņemot Jāzepa Grosvalda personības sniegumu, uzmanība tiks pievērsta visa XX gs. sākuma notikumiem un laika garam. Dažādu jomu eksperti – vēsturnieki, literāti, diplomāti, dzīvesstila veidotāji un mākslinieki – diskusijās paplašinās izstādē skartās tēmas, kas caurvij Jāzepa Grosvalda dzīvi un mākslu, atklājot mākslinieka personību un radošā mantojuma aktualitāti šodien. Pirmā diskusija – 1. decembrī plkst. 18.00 par tēmu Jāzeps Grosvalds dzīvē un mākslā. Neremdināms zīmētājs, modernists, sabiedrības dvēsele.

Sīkāk – LNMM.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja