Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Radošā enerģija satiekas gaismā. Rīgas Sv. Pētera baznīcā - Nugzara Paksadzes gleznas un Andas Munkevicas stikls

"Mūsu ceļi satikās pirms 20 gadiem, sadarbojoties interjera dizaina jomā. Andas idejas un radošās fantāzijas man likās ārkārtīgi interesantas. Viņas darbi ir drosmes un ekspresijas pilni. Rodas iespaids, ka stikls kūst nevis krāsnī, bet mākslinieces enerģijas ietekmē," teic Latvijā dzīvojošais gruzīnu mākslinieks Nugzars Paksadze par stikla mākslinieci Andu Munkevicu, kuru viņš uzaicinājis veidot kopīgu izstādi Satikšanās gaismā, kas no 13. augusta līdz 1. novembrim nu būs skatāma Rīgas Sv. Pētera baznīcā.

Nugzars Paksadze pērn, 2019. gadā, tika atzīts par Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā galvenās godalgas ieguvēju. Par savu konkursam pieteikto darbu Vējains krasts (2017) viņš saņēma Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu, Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu, kā arī Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības un Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldes sniegtu iespēju rīkot personālizstādi Rīgas Sv. Pētera baznīcā. 

Nugzars Paksadze uzsver, ka dalība šajā ainavistu konkursā viņam sniegusi jaunu skatījumu, jaunu pieredzi, jaunas pazīšanās un jaunas satikšanās – arī satikšanos plašāka mēroga izstādē kopā ar Andu Munkevicu, apvienojot radošo enerģiju krāsās un stiklā. Nugzara Paksadzes dienvidnieka temperaments Latvijas mākslas vidē izceļas ar radošu vitalitāti gan glezniecībā, kur viņa rokraksts saucams teju par ekspresionistisku, gan attieksmē pret dzīvi. Savukārt Anda Munkevica ir izcila Latvijas laikmetīgās stikla mākslas pārstāve, kas savā daiļradē balstās uz Baltijas stikla mākslas tradīcijām, īpaši akcentējot Latvijas vitrāžistu unikalitāti, Lietuvas monumentālā stikla skolu un Igaunijas stikla dizaina minimālismu.

Kamēr no 13. augusta abu mākslinieku izstāde Satikšanās gaismā gaida skatītājus Rīgas Sv. Pētera baznīcā, ceļojumu pa Latviju pēc izstādīšanas šajā dievnamā sāk 2020. gada konkursa ekspozīcija Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā. Konkursam šogad tika pieteikti 180 Latvijas autoru 327 mākslas darbi ainavas žanrā. Izstādē aplūkojams arī to mākslinieku veikums, kuri augusta sākumā jau nominēti šīgada konkursa galvenajai godalgai – Baibas Ābelītes, Agnijas Ģērmanes, Ingas Jurovas, Induļa Landaus, Alberta Pauliņa, Agras Ritiņas gleznas. Galvenās balvas ieguvējs tiks paziņots septembrī, kad Preiļu novada kultūras centrā norisināsies svinīgā balvas pasniegšanas ceremonija. Bet izstāde tikmēr būs skatāma Bauskas muzejā (no 12. augusta līdz 2. septembrim), Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (no 14. augusta līdz 15. septembrim), Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā (no 19. septembra līdz 10. novembrim) un Vecumnieku Mūzikas un mākslas skolā (no 1. novembra līdz 29. decembrim).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja