Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

RIBOCA2 šogad norisināsies augustā un septembrī Andrejsalā

Otrās Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA2) viss reizē zied šogad norisināsies no 20. augusta līdz 13. septembrim Tarkovska filmām raksturīgās gaisotnes caurstrāvotajā Andrejsalā, kur pārtaps par pilnmetrāžas filmas uzņemšanas laukumu, informēja izstādes rīkotāji.

Kuratores Rebekas Lamaršas-Vadelas veidotā otrā Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA2) ar moto viss reizē zied (and suddenly it all blossoms) nevarēja norisināties tādā formā, kā sākotnēji tas bija plānots. Izstādes pabeigšanu, producēšanu un instalēšanu nācās pēkšņi apturēt vien divus mēnešus pirms cerētās atklāšanas maijā.

Uztverot šo ārkārtas situāciju kā aicinājumu meklēt jaunus risinājums, tika nolemts, ka biennāles izstāde, kas aizņems 20 hektārus Tarkovska filmām raksturīgās gaisotnes caurstrāvotajā Andrejsalā, būs atvērta skatītājiem no 20. augusta līdz 13. septembrim un pārtaps par pilnmetrāžas filmas uzņemšanas laukumu; filma tiks uzņemta izstādes darba laikā.

Projekts, pa pusei drupas, pa pusei būvlaukums, kas vidējs starp pagātnes sabrukušajiem sapņiem un tagadnes realitāti, transformēts par unikālu pieredzējumu, kas apliecina šodienas ierobežojumus un iespējas.

"Tāpat, kā pati izstāde, arī filma runās par sliekšņiem un pārvērtībām situācijā, kad kādai konkrētai pasaulei pienācis gals. Scenārijs izseko sākotnējā izstādes plāna paliekām, līkločojot starp nepabeigtajām, pārveidotajām un no jauna radītajām iecerēm, un risinās kā odiseja, rāms plūdums un meditācija par lietu nepastāvību. Filma ir veltījums topošai labvēlīgai, caur valdzinājuma atjaunotnes procesu izgājušai pasaulei, kurā mākslas darbi funkcionē kā domu ceļazīmes," uzsver Rebeka Lamarša-Vadela.

Apmeklētāji varēs aplūkot izstādi, kā arī kļūt par lieciniekiem filmas uzņemšanai. Trijās izstādes darbības nedēļās notiks performances, gidu vadītas ekskursijas un publiskās programmas pasākumi, vienlaikus tiks ievēroti nepieciešamie higiēnas un sociālās distancēšanās noteikumi. RIBOCA2 kuratore Rebeka Lamarša-Vadela ir topošās filmas radošā direktore un scenārija autore, savukārt tās līdzrežisora postenis uzticēts pazīstamajam latviešu kinorežisoram Dāvim Sīmanim un par galveno filmas operatoru izraudzīts Andrejs Rudzāts. Sagaidāms, ka veidotā filma piedzīvos pirmizrādi 2021. gada sākumā.

Papildus izstādei tiks izdots arī  katalogs, to, iedvesmojoties no kserokopijas procesa estētikas, noformējuši The Laboratory of Manuel Bürger / Collaboratoires MB.

 


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja