Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Stāsti par izturību un pārvērtībām Marinas Abramovičas institūta veidotajā performances mākslas izstādē Londonā

Londonas mākslas centra Southbank Centre Karalienes Elizabetes zālē līdz svētdienai, 8. oktobrim, turpināsies performances mākslas festivāls Marina Abramović Institute Takeover, kuras kuratore ir performances mākslas leģenda Marina Abramoviča un viņas vadītais performances institūts

Atbilstoši festivāla nosaukumam performances māksla ir pārņēmusi visu Karalienes Elizabetes zāli – vestibilu, divas koncertzāles, aizskatuvi, mākslinieku ģērbtuves, tehniskās telpas u. c. Apmeklētāji aicināti brīvi pārvietoties un vērot mākslinieku darbus, kuri radīti īpaši šim projektam. Performances ilgst četras stundas, skatītāji var nākt un iet, kad viņi vēlas.

Pati Marina Abramoviča bija sastopama festivāla atklāšanas vakarā 4. oktobrī – viņa uzstājās ar lekciju par performances mākslas vēsturi un nozīmi. Viņa būs klāt Karalienes Elizabetes zālē arī svētdien, 8. oktobrī, plkst. 12 (visas biļetes uz "festivāla cēlienu" ar pašas superzvaigznes piedalīšanos ir pārdotas). Skatītājiem būs iespēja vērot performances sestdien, 7. oktobrī, no plkst. 12 un no plkst. 16, kā arī svētdien, 8. oktobrī, no plkst. 12 un no plkst. 16. Biļetes maksā 60 sterliņu mārciņu. 

Festivāla atklāšanas vakarā 4. oktobrī Marina Abramoviča uzstājās ar lekciju par performances mākslas vēsturi un nozīmi. Foto – Linda Nīlinda

Šajā performances izstādē tiek aplūkotas apspiestības, rasisma, vardarbības, mirstības un traumu tēmas. Publika tiek brīdināta, ka saskarsies ar kailumu un skaļu troksni. Projekta atslēgas vārdi ir izturība, klātbūtne un līdzdalība. "Šeit tiek radītas bezgalīgas tikšanās iespējas starp skatītājiem un māksliniekiem," sola festivāla pieteikums. Savas performances rāda Collective Absentia, Karla Adra, Kasilss, Paula Garcija, Mailss Grīnbergs, Sandra Džonstone, Karloss Martiels, Jannis Paps, Pauls Setūbals, Aleksandars Timotičs and Despina Zaharopulu.

Demonstrēto darbu spektrs ir plašs – no meditatīviem līdz izaicinoši provokatīviem. No 4. līdz 6. oktobrim starpdzimumu mākslinieks Kasilss šeit rādīja savu iespaidīgo performanci Tiresijs/Tiresias. Šajā performancē Kasilss ar sava atkailinātā ķermeņa siltumu izkausē neoklasicisma grieķu vīrieša skulptūru, kas veidota no ledus. Mitoloģiskais tēls Tiresijs ir pazīstams kā aklais Tēbu pravietis, kurš uz septiņiem gadiem no vīrieša pārtapis par sievieti.

Kasilss interpretē Tiresija mītu kā stāstu par izturību un pārvērtībām – "tas parāda apņēmību, kas ir nepieciešama, lai noturētos vīrišķā un sievišķā saskares punktā". Izstādei Londonā Kasilss ir izveidojis paplašinātu Tiresija versiju un trijās dienās skatītāju klātbūtnē kausēja ledus skulptūras, kuras ir iedvesmojuši Viktorijas un Alberta muzeja eksponāti. 4. oktobrī Kasilss kausēja Ivana Meštroviča Strahinjas Banoviča torsu (1908), 5. oktobrī – Alfonsa Legro Torsu (1890), savukārt 6. oktobrī – ledus gabalu, ļaujot savam ķermenim radīt jaunu formu. Kasilsa projektam Londonā bija īpaša nozīme, jo tā bija mākslinieka pēdējā publiskā performance pirms dzimuma maiņas operācijas. 

Iespaidīgs ir brazīliešu mākslinieka Paula Setūbala darbs Because the Knees Bend, kas pēta vardarbības dabu. Mākslinieks ir redzams gaitenī ar baltām sienām, tas apmeklētājiem ir jāšķērso, lai nokļūtu citās telpās, kurās arī notiek performances. Paula Setūbala seju un ķermeni pilnībā aizsedz melns apģērbs, viņš nepārtraukti manipulē ar policijas nūju un agresīvi sit to pret sienām, atstājot uz tām melnas zīmes.

Ar radikālu performanci uzstājas brazīliešu māksliniece un pētniece Paula Garsija. Darbs Ķermeņa troksnis Nr. 9/#9 Noise Body ir daļa no performanču sērijas, kurā māksliniece pārklāj savu ķermeni ar neodīma magnētiem un asistenti apmet viņu ar dažādiem dzelzs gabaliem, līdz Paulas Garsijas ķermenis pilnībā pazūd zem šiem smagajiem industriālajiem atkritumiem. Šī performance rada gandrīz nepanesamu troksni, tāpēc apmeklētājiem tiek iedoti ausu aizbāžņi. 

Hipnotizējošu un noslēpumainu darbu ir radījis kanādiešu performances mākslinieks un tēlnieks Mails Grīnbergs. Performancē Ūdens karstuma vilnī/Water in a Heatwave piedalās vairāki tumšādaino izpildītāju pāri, kas novietoti uz postamentiem: viņi ļoti lēni saduras viens pret otru, veidojot apbrīnojamas skulpturālas formas. 

Marina Abramoviča par vienu no savām misijām uzskata darbu ar jaunākās paaudzes performances māksliniekiem. Viņas nodibinātais institūts – Marina Abramović Institute (MAI) – rīko dažādus pasākumus, apmācības programmas un demonstrē performances mākslu visā pasaulē. Institūts atbalsta starpdisciplināru pieeju performancei un dažādu jomu – mākslas, zinātnes, tehnoloģiju un garīguma – speciālistu sadarbībai. MAI mērķis ir pievērsties mūsdienu pasaules sarežģītībai un ar performances palīdzību mainīt cilvēku apziņu. Institūts ir īstenojis vērienīgus performances projektus Sanpaulu (2015), Atēnās (2016), Kijivā (2017), Bangkokā (2018), Stambulā (2020) un Amsterdamā (2022).

Šoruden Londonā notiek daudz pasākumu, kuros ir iesaistīta Marina Abramoviča. Karaliskajā mākslas akadēmijā ir skatāma viņas personālizstāde (vairāk var izlasīt šeit). Tā būs aplūkojama līdz 2024. gada 1. janvārim. 

3., 5., 9. un 11. novembrī Anglijas Nacionālajā operā Londonā varēs apmeklēt Marinas Abramovičas iestudēto operas izrādi Marijas Kallasas septiņas nāves, kurā māksliniece atveido Mariju Kallasu.

Nesen Londonā tika prezentēta grāmata Marina Abramoviča. Vizuālā biogrāfija/Marina Abramović: A Visual Biography. Mākslas centrs Southbank Centre savā YouTube kanālā piedāvā noskatīties Marinas Abramovičas un grāmatas autores Katjas Tilevičas sarunu par šo izdevumu. 

Informācija: southbankcentre.co.uk, mai.art

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja