Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Tas, ko viņš redz, ir īsts

"Man šī balva kalpo kā jaudīga motivācija turpmākajai darbībai ar fotogrāfiju," atzīst Juris Zemītis, kurš pagājušajā nedēļā starptautiskajā festivālā Rīgas fotomēnesis 2017 izpelnījās FK balvu labākajam jaunajam Latvijas fotogrāfam. Viņš ieguva Sony ILCE-6000 fotokameru un iespēju publicēt savu darbu žurnālos FK un Bird in Flight.

"Es gribēju parādīt, kā tas ir – strādāt kino uzņemšanas laukumā. Bet patiesībā rezultāts ir savādāks," par savas fotogrāfiju sērijas ieceri un tās attīstības procesu stāsta Juris Zemītis, kurš ikdienā strādā par gaismotāju kino uzņemšanas laukumos. "Tas mani saista fotogrāfijā, ka tu vari sākt ar vienu mērķi, bet rezultātā nonāc pavisam citā vietā," piebilst jaunais fotogrāfs (1984). 

Savai fotogrāfiju sērijai Juris Zemītis ir iedevis nosaukumu So Fake, It’s Real. "Jo kino veidošanas laikā mēs ar dažādiem līdzekļiem – gaismu, dekorācijām, kostīmiem, grimu – cenšamies pārliecināt skatītāju, ka tas, ko viņš redz, ir īsts. Tāpat savā dzīvē mēs dažādos veidos mēģinām pārliecināt sevi. Galvenais ir rezultāts, nav svarīgi, vai līdzekļi ir izdomāti, mākslīgi," pamato jaunais fotogrāfs.

Juris Zemītis atklāj, ka šī fotogrāfiju sērija tapusi vairāku latviešu pilnmetrāžas spēlfilmu uzņemšanas laikā, kā arī dažādu reklāmu filmēšanā. To vidū ir režisora Aika Karapetjana kinodarbs Pirmdzimtais, režisores Ināras Kolmanes filma Bille pēc Vizmas Belševicas darba motīviem un režisores Annas Vidulejas kinodarbs Homo Novus pēc Anšlava Eglīša romāna motīviem.

Juris Zemītis atzīst, ka fotografēšanai viņš pievērsies jau četrpadsmit gadu vecumā, kad Limbažos iestājies fotopulciņā. "Domāju, ka daudziem, tāpat kā man, neizdzēšamus iespaidus atstāj pieredze, pirmo reizi ieraugot, kā attīstītājā parādās attēls," uzskata jaunais fotogrāfs, kurš vēlētos pabeigt šo veiksmīgi iesākto fotogrāfiju sēriju So Fake, It’s Real un materializēt to arī grāmatas formātā. 

Sarunā ar laikrakstu Diena Juris Zemītis stāsta, ka šobrīd viņš papildina savas zināšanas fotografēšanā un mācās ISSP skolā, kur pastāvīgi tiek doti impulsi attīstībai (ISSP skola ir divu gadu neformālās izglītības programma Latvijas jaunajiem fotogrāfiem un fotogrāfijas interesentiem – I. A.).

Jāatzīmē, ka FK balvu organizē žurnāls Foto kvartāls un tās mērķis ir piedāvāt platformu jaunajiem fotogrāfiem, lai ar saviem darbiem sasniegtu plašāku auditoriju. Iepriekšējos gados to ieguvušas divas fotogrāfes – Viktorija Eksta par fotogrāfiju sēriju Dievs Daba Darbs (2015. gadā) un Luīze Nežberte par fotogrāfiju sēriju I thought I was doing nothing but really I was doing something (2016. gadā), kurā ar analogo kameru viņa bija iemūžinājusi savus draugus un tuvākos. 

Šīgada FK balvai pieteicās 63 jaunie Latvijas fotogrāfi, no kuriem finālā iekļuva tikai desmit dalībnieku – Adelīna Darviņa, Annemarija Gulbe, Arta Kauliņa, Elizabete Ezergaile, Elīna Semane, Juris Zemītis, Laima Vainiņa, Santa Spīlberga, Toms Šķēle un Veronika Geida. Viņu darbus izvērtēja starptautiska žūrija, kuras sastāvā darbojās Olga Osipova (Krievija), Liza Premjaka (Anglija) un Arnis Balčus (Latvija).

Starptautiskais festivāls Rīgas fotomēnesis 2017 norisinās līdz 31. maijam, kura laikā notiek dažādi pasākumi ar vienojošo tēmu Fakti un precizējumi. Vairāk informācijas par tiem var lasīt interneta vietnē www.rigasfotomenesis.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja