Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Visu var izstāstīt caur Latvijas ainavu. Vijas Zariņas gleznas Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē

"Esmu priecīga būt šeit – manas babas un manu vecāku dzimtajā pusē," videomateriālā no savu darbu izstādes Uzgleznotā daba, kas nupat kā iekārtota Latgales vēstniecībā Gors Rēzeknē, saka māksliniece Vija Zariņa.

Apmeklētājiem klātienē izstāde būs skatāma, tiklīdz mazināsies Covid-19 pandēmijas ierobežojumi un kultūras iestādes atkal varēs atvērt savas durvis publikai. Bet tikmēr izstādi jau tagad iespējams skatīt virtuāli, kopā ar pašu mākslinieci to izstaigājot Gora mājaslapā un koncertzāles Facebook lapā.

"Pēdējos 20 gadus es gleznoju dabu. Nekā skaistāka un svarīgāka priekš manis pašlaik nav, jo visas tās sajūtas un stāstu, ko gribu izstāstīt savos darbos, varu izstāstīt caur Latvijas ainavu. Un tas stāsts ir par dabu, par mākslu, par glezniecību kā valodu, kādā es sazinos ar pasauli, par to, kā es domāju, un par vizuālās mākslas smalkumu dažādās tās izpausmēs," stāsta Vija Zariņa. Izstādē Uzgleznotā daba aplūkojamas mākslinieces lielformāta gleznas, kas ļauj gluži vai ieiet Latvijas ainavā – tuvā un pazīstamā. "Es tās saucu par savu sajūtu ainavām, tām ainavām, kas rodas manā iztēlē un paliek atmiņās. Gleznoju nevis konkrētu vietu, bet konkrētu noskaņu. Dažreiz jāglezno tā, kā nav, lai izskatītos tā, kā ir," Vija Zariņa stāsta. Piemēram, sajūtu, kas pārņem, kad iestājas pavasaris, zeme mostas un smaržo, māksliniece izpauž vizuāli savās gleznās. "Man vislabāk patīk starpstāvokļi – kad pēkšņi vasarā sajūti rudeni vai pavasarī pēkšņi iestājas ziema, uznāk cīruļputenis," viņa piebilst.

Gaidot izstādē klātienes apmeklētājus, Vija Zariņa teic – gribētos, lai gleznas kaut uz brīdi noķertu un paturētu skatītāja skatienu un domu, lai viņš ieietu gleznā un pakavētos ainavas klusumā, mierā un harmonijā. Tas, viņasprāt, ir tas, kas mūsu skrienošajā, digitālajā, nereti arī paviršajā laikā ir vajadzīgs. "Daba ir liels spēks, daudz lielāks par cilvēku pašu. Tādos brīžos man liekas, ka cilvēks vairāk atrod ceļu pie sevis," saka māksliniece.

Latgales vēstniecības Gors izstāžu telpā, kas tika atklāta pirms pieciem gadiem, jau bijušas skatāmas daudzu mākslinieku darbu ekspozīcijas. Šis gads Gora Mākslas galerijā sākās ar Helēnas Svilānes-Kuzminas vēl 2020. gadā atklāto izstādi Sieviete un mēness, ko gan pandēmijas dēļ varēja skatīt tikai virtuāli. Bet patlaban, līdz 17. jūnijam, gan mākslinieki, gan izstāžu kuratori vizuālās mākslas, dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina jomā aicināti pieteikt savas ieceres atklātajam izstāžu projektu konkursam. Konkursā tiks izvēlētas izstādes, kas Gora apmeklētājiem tiks atvērtas 2022.– 2023. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja