Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Eirovīzija prasa inteliģenci

Eirovīzijas dziesmu konkursa "maršruts" atkārtojas – no Zviedrijas Eirovīzijas kauss atkal ceļo uz Dāniju. Tā tas bija 2000. gadā, kad Stokholmā uzvarēja divi dāņu seniori brāļi Olseni ar dziesmu Fly on The Wings of Love (un Prāta vētra ieņēma godpilno 3. vietu – tā bija Latvijas debija festivālā).

Sestdien, 18. maijā, Malmē notikušajā Eirovīzijas finālā uzvarēja 20 gadu vecā dāņu dziedātāja Emmelija de Foresta ar melodisku dziesmu par asarām Only Teardrops. Pārsteiguma efekts bija minimāls – Dānijas triumfs tika prognozēts jau labu laiku pirms konkursa.

Šiem pareģojumiem neticēja vienīgi Ralfs Eilands no grupas PeR, kurš pirms komandējuma uz Malmi apsolīja uzvaru Latvijai. PeR dziesmas Here We Go un priekšnesuma kvalitāti Eiropas skatītāji un žūrija novērtēja skarbi, precīzāk – Latvijas numurs vispār palika nepamanīts. Otrajā pusfinālā, kas notika 16. maijā, PeR izcīnīja pēdējo 17. vietu, saņemot tikai 13 punktus (vienu – no Šveices, divus – no Maķedonijas, trīs – no Īslandes, septiņus – no Gruzijas). Šī ir jau piektā pēc kārtas Latvijas pārstāvju izgāšanās Eirovīzijas pusfinālā.

Dānija Eirovīzijā uzvarēja trešo reizi. Emmelijas de Forestas Only Teardrops daudziem klausītājiem atgādināja kolumbiešu zvaigznes Šakiras hitus. Dziesmā ir ieausti viegli folkloras elementi, kurus akcentē blokflautas un bungu skaņas. Emmelijas priekšnesums izskatījās dabisks un patiess, taču skaidrs, ka tādu dabiskumu un patiesumu uz tik lielas skatuves ir jāprot iestudēt – tas liecina par dziedātājas profesionālismu. Otrajā vietā palika azerbaidžānis Farids Mammadovs; trešajā vietā – ukrainiete Zlata Ogņeviča. Ceturto vietu izcīnīja norvēģiete Margarēta Bergere. Pirmo piecinieku noslēdz Krievijas pārstāve Dina Garipova.

Viņi visi izpildīja kvalitatīvu popmūziku bez jebkādām nacionālām pazīmēm un krāsām, kā arī bez radošām atklāsmēm (azerbaidžānim skaņdarbu komponēja grieķu komanda, krievietei – zviedru autoru brigāde). Spilgta nacionālā eksotika Eirovīzijā vairs nav modē, kaut gan sestajā vietā finišēja Grieķijas vīru ansamblis Koza Mostra ar jautru tautisku opusu Alcohol Is Free, kas varētu skanēt kādā Emira Kusturicas filmā. No visa Balkānu reģiona šogad vislabāk gāja tieši Grieķijas grupai.

Mākslinieki, kuri iekļuva pirmajā pieciniekā, uzstājās pārliecinoši, profesionāli un inteliģenti. Iespējams, tieši profesionālisma un inteliģences visvairāk pietrūka PeR priekšnesumā (galu galā arī Jaunajā vilnī grupa nesasniedza vērā ņemamus rezultātus). Ralfam Eilandam par to nav jāstreso – vispirms viņam ir jāpabeidz 12. klase un jānokārto eksāmeni, kas nebūt nav vieglāk kā uzvarēt Eirovīzijā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja