Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 31. maijs
Jūsma, Alīda

Festivāls Positivus. Orķestra sekretāre kļūst par dīvu

No visām dāmām, kuras dziedās Salacgrīvā, vislielāko baudu mums sagādās burvīgā Lora Mvula

Festivāla Positivus programmu izdaiļo ne tikai indīroks, bet arī jauno dīvu klātbūtne. Angļu popzvaigzne Elija Gūldinga, kura sestdien plkst. 21 parādīsies uz Lattelecom skatuves (tieši pirms Kraftwerk), tikko uzstājusies Glastonberijas festivālā, un neviens apmeklētājs sūdzību grāmatu nav prasījis. Fascinējoša personība ir dāniete Kārena Marija Erstede jeb Mē (), kura šogad izdeva savu debijas albumu No Mythologies to Follow un estētiski atgādina gan Lanu del Reju, gan Lordu. Mē uzstāsies svētdien, 20. jūlijā, plkst. 16.45 uz Nordea skatuves.

No visām dāmām, kuras šīs nedēļas nogalē dziedās Salacgrīvā, vislielāko baudu jums sagādās burvīgā Lora Mvula. Viņa ir studējusi vijoļspēli, klavierspēli un kompozīciju Birmingemas konservatorijā – par mūziku Lora zina visu. Par savējo viņu uzskata arī klasikas pasaulē: šogad Londonā Lora Mvula uzstājās vienā koncertā kopā ar Latvijas akordeonisti Kseniju Sidorovu. Jau otro gadu pēc kārtas māksliniece piedalīsies klasiskās mūzikas festivālā BBC Proms Londonā – 19. augustā viņa dziedās orķestra pavadījumā Karaliskajā Alberta zālē. Lora Mvula izpilda elegantu soulmūziku ar džeza un gospeļu ietekmi, dziesmu aranžējumos dominē čelesta, arfa, kontrabass (noklausieties viņas debijas albumu Sing to the Moon).

Kādreiz viņa sapņoja kļūt par klasisko komponisti un pat sacerēja kormūziku, kura bija tik sarežģīta, ka to nebija iespējams nodziedāt – vismaz Birmingemas vietējam amatieru korim tas nebija pa spēkam. Lora strādājusi gan par mūzikas skolotāju, gan par sekretāri Birmingemas simfoniskajā orķestrī – viņa atbildēja uz zvaniem un centās paklausīties, kas notiek mēģinājumu telpā. "Tur skanēja tik brīnišķīga mūzika, un man šķita, ka es nekad tai nevarēšu pietuvoties," viņa atceras. Loras Mvulas vīrs Temba ir baritons, viņi iepazinās, studējot konservatorijā. "Atšķirībā no manis viņš vienmēr skaidri zināja, ko vēlas darīt," piebilst Lora.

Birmingemas konservatorijā viņa studēja pie komponista Džo Katlera, kurš ne tikai iepazīstināja Loru ar Olivjē Mesiāna, Maikla Tipeta un Pjēra Bulēza mūziku, bet arī iedrošināja viņu komponēt tādu mūziku un tādas dziesmas, kādas viņa pati vēlētos izpildīt. "Tas bija ļoti drosmīgi no viņa puses. Neviens cits konservatorijā nav to darījis – neviens nav spēlējis ar grupu savas dziesmas. Akadēmiskajā vidē es ļoti kautrējos būt tāda, kāda es gribēju būt. Tajā laikā vieni mani kursabiedri komponēja opusus orķestriem, citi nodarbojās ar lielisku elektronisko mūziku. Tur bija jūtama talantu koncentrācija, tas bija radošs ugunskurs. Savukārt man bija sajūta, ka es tikai vēlos sacerēt dažas patīkamas dziesmiņas, un ne vairāk."

Lora Mvula uzstāsies piektdien, 18. jūlijā, plkst. 20.45 uz Nordea skatuves.

Atgādinām, ka festivālā darbosies KDi Dabas skatuve, uz kuras notiks KDi Lasītavas literātu darbu lasījumi, teātra izrādes, koncerti un citas iedvesmojošas aktivitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rīgā viesosies britu producents un mūziķis UNKLE

Sestdien, 8. jūnijā, kultūras telpā Hanzas perons ar audiovizuālu uzstāšanos Rōnin:Live viesosies pazīstamais britu producents un mūziķis Džeimss Lavels (James Lavelle) jeb UNKLE, informēja ko...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja