Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ieķeroties savilktajos tīklos. Grupas Pink Floyd bundzinieks Niks Meisons Rīgā

Visu laiku veiksmīgākās rokgrupas Pink Floyd bundzinieks Niks Meisons ar savu domubiedru komandu 24. maijā uzstāsies klubā Palladium Rīga.

Lielākajai daļai publikas grupas visbiežāk saistās ar solistiem, kas atrodas priekšplānā un izklaidē cilvēkus, bet skatuves dziļumā parasti aiz saviem komplektiem paslēptos bundziniekus pamana tikai uzmanīgāki klausītāji. Viņi analizē mūziku, pievērš uzmanību detaļām un saprot, cik milzīga nozīme ir cilvēkam pie sitamajiem instrumentiem, gandrīz tāpat kā sirdij mūsu organismā, kuru fiziski sajūtam tikai tad, kad tās darbība sāk ķerties. Arī mūsdienās, kad instrumentus studijās visbiežāk ieraksta pa vienam (lai būtu iespēja rediģēt, labojot kļūdas), pirmās ieskaņo bungas, un visi pārējie savus instrumentus pievieno pēc tam, pielāgojoties bundzinieka diktētajam ritmam jeb – mēģinot izteikties tēlaināk – skaņas audeklā uz visiem laikiem ieaustajām basbungu virvēm un ieķeroties metāla šķīvju šķindoņas savilktajos tīklos.

Gabaliņš dārgakmens

Grupas Pink Floyd dalībnieks Niks Meisons Rīgā – tas jau, protams, izsaka visu. Šis koncerts, pirmkārt, ir iespēja redzēt darbībā vienu no tiem, kurš dibinājis šo grupu, kas kļuva par saliedētu organismu un radīja rokmūzikas klasiku, ko pazīst gandrīz katrs, ko pielūdz un atdarina vairākas paaudzes. Divas reizes Rīgā jau ir uzstājusies Brit Floyd – tā sauktā kavergrupa, kas sniedz ieskatu slavenās apvienības daiļradē, maksimāli precīzi spēlējot tās repertuāru, un pat Pink Floyd solists un ģitārists Deivids Gilmors to aicinājis spēlēt savā dzimšanas dienā. Tomēr no trim īstajiem joprojām dzīvajiem Pink Floyd dalībniekiem pie mums līdz šim ir viesojies tikai basģitārists Rodžers Voterss ar grandiozu šovu Arēnā Rīga.

Sākotnējais līderis Sids Barets attālinājās no publiskas muzicēšanas jau pēc pirmajiem albumiem un 2006. gadā atstāja šo pasauli, divus gadus pēc viņa aizgāja arī taustiņinstrumentālists Ričards Raits. Visu pieejamo dalībnieku satikšanās uz skatuves notiek ekskluzīvi reti un parasti ne Rīgā. Tāpat kā Voterss, arī Gilmors jau vairākas desmitgades apceļo pasauli ar soloprogrammām, kuru lielākā daļa ir Pink Floyd repertuārs, bet Niks Meisons tikai 2018. gadā izveidoja savu grupu Nick Mason’s Saucerful of Secrets, tai dodot otrā, 1968. gada albuma nosaukumu, lai spēlētu Pink Floyd agrīno materiālu, kas aptver laiku no 1965. līdz 1972. gadam. Šis psihedēliskais posms daļai klausītāju ir tuvāks par The Dark Side of the Moon (1973), kas padarīja Pink Floyd par komerciāli veiksmīgāko grupu pasaulē. Nick Mason’s Saucerful of Secrets spēlē arī ģitārists Lī Hariss, ģitārists un dziedātājs Gērijs Kemps, basģitārists Gajs Prats (jau spēlējis gan ar Pink Floyd, gan Gilmoru) un taustiņinstrumentālists Doms Bekens.

No sākuma līdz bezgalībai

Niks Meisons un Rodžerss Voterss iepazinās un sadraudzējās 1963. gadā, kopā mācoties Vestminsteras Universitātē Londonā. Studējot arhitektūru, viņi izveidoja grupu Sigma 6, kurā spēlēja arī Gilmors un Raits. 1965. gadā pievienojās Sids Barets, kurš kļuva par līderi – galveno dziesmu autoru un solistu. Viņš arī izdomāja nosaukumu Pink Floyd, saliekot kopā divu blūzmeņu uzvārdus no savas ierakstu kolekcijas. Tālāko jau mēs visi esam dzirdējuši un lasījuši, varbūt mazāk zināms ir fakts par Meisonu, ka viņš vienīgais spēlējis pilnīgi visos Pink Floyd albumos sešu gadu desmitu garumā – no The Piper at the Gates of Dawn (1967) līdz The Endless River (2014). Sitaminstrumentu apguvē viņš iedvesmojies no džeza un bigbenda mūzikas un kļuvis par paraugu vai visiem turpmāko gadu progresīvā roka bundziniekiem. Visvairāk viņa spēles stils sajūtams tieši koncertos.

1981. gadā Meisons izdeva savu pirmo soloalbumu Nick Mason’s Fictitious Sports, kura dziesmas ir rakstījusi džeza komponiste un pianiste Karla Bleja. Papildus mūzikai Meisons vienmēr ir aizrāvies ar autosportu. Ja uzskaitītu ekskluzīvākās auto markas un modeļus – Pink Floyd bundzinieks dažādās sacensībās ir braucis ar tiem visiem. Meisons darbojies arī kā producents vairākos ierakstos – viens no tiem ir pankroka grupas The Damned otrais albums Music for Pleasure (1977), ko gan kritiķi nevērtēja visai augstu. Viņa 2018. gadā izveidotā grupa Nick Mason’s Saucerful of Secrets, kas uzstāsies Rīgā, ir izdevusi koncertalbumu 2020: Live at the Roundhouse.

Niks Meisons
Klubā Palladium Rīga 24.V plkst. 20
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 39

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja