Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Izdots Pētera Plakida kormūzikas albums

Nacionālā ierakstu kompānija SKANi laidusi klajā albumu Mūžība (Eternity), kurā apkopotas mazāk zināmas un iepriekš neieskaņotas komponista Pētera Plakida a cappella kordziesmas. Albumu ieskaņojis Latvijas Radio koris, tā galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā.

Muzikologs Jānis Torgāns albuma anotācijā raksta: "Pēteris Plakidis (1947–2017) ir – un būs – viens no latviešu kultūrai pašiem būtiskākajiem komponistiem. Viņš lūko dzīvi ar asu, redzīgu skatu, atbalso mūzikā tvirti, strikti, aktīvi, iemīt tautas gara jomā (kompozīcijā, pedagoģijā, atskaņotājmākslā, teātrī un kino) šķietami paklusi, nemanāmi, tak stingri un nepārsūdzami. Uz palikšanu."

Savukārt Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents Sigvards Kļava norāda uz šīs mūzikas un albuma aktualitāti: "Lai arī Plakida mūzika ir ļoti mīlēta un daudz atskaņota, šis ir pirmais komponista pilnmetrāžas kormūzikas albums. Iepriekš vienīgais ieskaņotais Plakida lielas formas darbs korim ir Nolemtība, bet tagad pirmo reizi plašākai auditorijai būs dzirdami arī tādi izcili (cikliski) skaņdarbi kā Div’ buramdziesmas un Fatamorgāna. Plakida kormūzikai raksturīga faktūras meistarība, lieliska kora iespēju pārzināšana un izcila muzikālā gaume. Šī mūzika ir "svaiga" un aktuāla."

Vēl kāds īpašs atklājums ir 1968. gadā sarakstītā kordziesma Izkapts ābelē ar Māra Čaklā tekstu, kas ilgus gadus atradusies komponista rakstāmgalda atvilktnē. Tāpat Pēteris Plakidis bijis komponists, kurš savu daudzveidīgo muzikālo izteiksmi kora darbos veidojis, iedvesmojoties no ievērojamiem latviešu dzejniekiem. Viņa kordziesmu teksta autoru vidū ir Jānis Rainis, Zinaīda Lazda, Vizma Belševica,  Knuts Skujenieks, Jānis Peters, Jānis Jaunsudrabiņš, Broņislava Martuževa un citi.

Tituldziesmas Mūžība tēma ir klātesoša visā albumā, īpaši tā jaušama tādās kordziesmās kā Teiksma un mazajā rekviēmā In memoriam.

Šis ir jau septītais Latvijas Radio kora ieskaņotais latviešu kormūzikas albums, ko izdod SKANi. Albums Mūžība (Eternity) ieskaņots pandēmijas laikā, 2021. gada martā Rīgas Svētā Jāņa baznīcā – laikā, kad kora tikšanās ar klausītājiem nebija iespējama. 

Albuma skaņu režisori – Agnese Streļča un Sigvards Kļava, anotācijas autors – muzikologs Jānis Torgāns, publicitātes foto – Jānis Deinats, Jānis Porietis un Daina Geidmane. Albuma dizainu veidojusi Gundega Kalendra.

Albums Mūžība (Eternity) pieejams ierakstu tirdzniecības vietās Latvijā un visā pasaulē, kā arī populārākajās mūzikas lejupielādes un straumēšanas platformās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja