Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdots vijolnieces Aijas Rēķes albums, kurā ieskaņota latviešu komponistu mūzika

Ierakstu kompānija Spice Classics ir izdevusi ASV dzīvojošās jaunās latviešu vijolnieces Aijas Rēķes debijas albumu Latvian Reflections

Albums izdots kā veltījums nesen mūžībā aizgājušajam komponistam Jānim Porietim. Savu pēdējo skaņdarbu Rītausma vijolei un flautai Jānis Porietis sacerēja 2018. gadā un veltīja Aijas Rēķes Baltic Duo.

"Mūsu sadarbības rezultātā Jānis Porietis man atsūtīja vēl citus skaņdarbus vijolei. Man īpaši iepatikās viņa darbs Monologs vijolei solo, kuru esmu daudz atskaņojusi dažādās ASV pilsētās, kā arī neparastā, gleznainā miniatūra Poēma vijolei un klavierēm. Pēc Jāņa Porieša aiziešanas mūžībā šī gada februāra beigās viņa vecākā meita man atsūtīja komponista bildes, rokrakstus un fantastisko fotosesiju Rīgā pie Doma baznīcas, kuru ir fotogrāfējusi Porieša klasesbiedrene Andra Tone 1995. gadā. Viena no šīm bildēm ir iekļauta diska bukletā. No komponista tuviniekiem Vācijā, kas bija viņa mītnes zeme, es saņēmu bildes ar Rītausmas rokrakstiem," stāsta Aija Rēķe. 

Viņas albumā Latvian Reflections līdzās trim Jāņa Porieša darbiem ir iekļauti arī Jāņa Mediņa, Jēkaba Mediņa, Lūcijas Garūtas, Helmera Pavasara un Tālivalža Ķeniņa opusi, kā arī pašas Aijas Rēķes kompozīcija, kurā līdzās vijolei ir dzirdams Aijas vokāls. Albumā ir pārstāvēti reti un iepriekš neierakstīti šo komponistu skaņdarbi, to vidū ir Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagoga Andra Riekstiņa kompozīcija Elēģija vijolei un klavierēm.

ASV ierakstu kompānijas Spice Classics direktors Daniels Kurganovs saka: "Mums bija patiess prieks strādāt kopā ar Aiju Rēķi un viņas kolēģiem, producējot šo XX gadsimta latviešu klasiskās mūzikas albumu. Aija dzīvo ASV, un viņa ir neatlaidīga latviešu komponistu atbalstītāja un atpazīstamības veicinātāja. Mēs esam priecīgi iepazīstināt plašāku auditoriju ar šo nozīmīgo repertuāru un mūziķes tautas vēsturi."

Aija Rēķe ir vijolniece, kamermūziķe un pedagoģe. Absolvējusi Bostonas Universitāti ar College of Fine Arts pilnu studiju stipendiju. Vijolniece regulāri uzstājas kopā ar ALEA III ( Bostonas Universitātē rezidējošais laikmetīgās mūzikas ansamblis) un orķestri Boston Modern Orchestra Project. Aija ir uzstājusies kopā ar baroka orķestri Collegium Musicum Toronto Universitātē, Collegium Musicum Riga un Hārvardas Baroka kamerorķestri. 

Šī gada sākumā piecus mēnešus Aija pasniedza meistarklases Ventspils Mūzikas vidusskolā. Aija Rēķe aktīvi sadarbojas ar mūsdienu komponistiem. Šīs sadarbības rezultātā notikuši vairāki pirmatskaņojumi, to vidū ir Laras Po Musings, Ketijas Nesas double images (2017), Mārītes Dombrovskas Latvietis Ņujorkā (2017; veltījums Baltic Duo) un Jāņa Porieša Rītausma (2018; veltījums Baltic Duo). Aijai Rēķei komponēts Laras Po vijoļkoncerts un Džona Manuela Pačeko otrā vijoles sonāte.

Albuma Latvijas Reflections ierakstā līdzās Aijai Rēķei ir piedalījušies Agita Arista (flauta), Pjērs Nikolā Kolombats (klavieres) un Konstantīns Finhauss (klavieres). 

Albums ir pieejams visās lielākajās digitālajās platformās.

Informācija: aijareke.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja