Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jūlijā Latvijā notiks 42. starptautiskais Hansa Gabora Belvederes konkursa fināls

Jūnijā Latvijā notiks 42. starptautiskais Hansa Gabora Belvederes konkursa fināls, informēja Dzintaru koncertzāles pārstāve Indra Vilipsone.

42. starptautiskais Hansa Gabora Belvederes vokālistu konkurss sāksies martā ar pirmajām atlases kārtām. Tiešsaistes reģistrācija prestižajam operdziedātāju konkursam jau ir atvērta. Fināls notiks no 2024. gada 2. līdz 9. jūnijam Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē. 24. aprīlī plkst. 17.00 vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies 42. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa Baltijas reģiona atlases kārta, kurā tradicionāli piedalās jaunie dziedātāji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Polijas pilsētā Krakovā 5. martā tiks atklātas atlases kārtas, savukārt 6. martā – Hamburgas Valsts operā. Cita starpā atlases finālam Jūrmalā martā notiks arī tādās vietās kā Teatro Nacional de São Carlos Lisabonā, Londonas Karaliskajā operas namā Covent Garden un Ņujorkas Metropoles operā. Līdz maijam visā pasaulē notiks aptuveni 50 atlases kārtas.

"Mēs esam priecīgi atkal atklāt daudzus jaunus talantus un nodrošināt viņiem ceļu uz starptautisku operdziedātāju karjeru," saka organizatori Izabella Gabora (Isabella Gabor) un Holgers Bleks (Holger Bleck). "Mums ir īpašs prieks atkal būt viesiem Jūrmalā. Jūrmala mūsu konkursam ir kļuvusi par kaut ko līdzīgu otrajām mājām, un mēs pateicamies direktoram Guntaram Ķirsim un viņa komandai par viesmīlību un lielisko sadarbību,” piebilst organizatori.

“Esmu pateicīgs konkursa dibinātājiem un organizētājiem par Dzintaru koncertzāles komandai un man kā tās vadītājam uzticēto pienākumu un godu jau trešo reizi rīkot Belvederes konkursa finālu mūsu skaistajā Jūrmalā,” saka Guntars Ķirsis, Dzintaru koncertzāles, kurā notiks konkursa fināls, mākslinieciskais un izpilddirektors.

“Ikviena dziedātāja sapnis, uzsākot savu profesionālo karjeru, ir kaut reizi uzstāties tik kompetentai un prestižai auditorijai. Žūrijas pieredze operas pasaulē garantē, ka vērtējums būs izsvērts un objektīvs, un, manuprāt, tas jaunajiem dziedātājiem ir ļoti svarīgi neatkarīgi no galarezultāta. Mēs arī lepojamies un priecājamies, ka tieši Latvijā notiks tik prestiža konkursa fināls un noslēguma ceremonija, un, kā vienmēr, ceram, ka tajā uzmirdzēs mūsu valsts jaunie talanti. Novēlu visiem dziedātājiem veiksmi atlases kārtās visā plašajā pasaulē un veiksmīgu, draudzīgu un profesionālu fināla konkursu Dzintaru koncertzālē,” piebilst Guntars Ķirsis.

Arī šogad žūrijā būs pārstāvji no starptautiskiem teātriem un operas namiem, kas vērtēs jaunos talantus finālā. Rozmarija Džošua (Rosemary Joshua), Nīderlandes Nacionālās operas studijas Amsterdamā vadītāja; Deivids Goulends (David Gowland), Karaliskās operas Covent Garden Jetes Pārkeres Jauno mākslinieku programmas mākslinieciskais direktors; Melisa Vegnere (Melissa Wegner), Ņujorkas Metropoles operas Lindemana Jauno mākslinieku attīstības programmas un Lafona konkursa direktore; Maikls Aizenštats (Michael Ajzenstadt), Telavivas operas mākslinieciskais direktors; Kristofs Meijers (Christoph Meyer), Reinas operas nama Vācijā, Diseldorfā ģenerāldirektors; Gajs Montavons (Guy Montavon), Erfurtes teātra ģenerāldirektors; Bjorns Peters (Björn Peters), Zempera Operas, Drēzdenē, mākslinieciskais vadītājs; Kristofs Zēferle (Christoph Seuferle), Berlīnes operas direktors; un Florians Šolcs (Florian Scholz), Konsert Theater Bern mākslinieciskais direktors jau apstiprinājuši savu dalību. Pirmo reizi žūrijas komandā būs arī Doroteja Hartmane (Dorothea Hartmann), Hessisches Staatstheater Wiesbaden nozīmētā direktore. Līdz vasarai šī grupa vēl palielināsies, jo ir uzrunāti vēl citu operu režisori.

Papildus iespējai iegūt kādu no balvām jaunajiem dziedātājiem ir arī iespēja nodrošināties ar žūrijas locekļu pārstāvētajiem operas namiem. Šādā veidā ir sākusies daudzu operdziedātāju karjera. Tādiem māksliniekiem kā Angela Georgiū (Angela Gheorghiu), Marina Meščerjakova (Marina Mescheriakova), Ildiko Raimondi (Ildikó Raimondi), Jozefs Kalleja (Joseph Calleja), Levi Sekgapane (Levy Sekgapane), Reičela Vilisa-Sērensena (Rachel Willis-Sørensen) (kura nesen guva lielus panākumus kā Dezdemona Vīnes Valsts operā), Pritija Jende (Pretty Yende) un Lise Davidsena (Lise Davidsen) Starptautiskais Belvederes dziedāšanas konkurss bija atspēriena punkts viņu karjerai. Aigula Ahmetšina (Aigul Akhmetshina), 2017. gada konkursa laureāte, pašlaik dzied Karmenu Ņujorkas Metropoles operā; kanādiešu tenors Džošua Lovels (Joshua Lovell), 2021. gada konkursa laureāts, gūst lielus panākumus Vīnes Valsts operā, un arī Masabane Sesīlija Rangvanaša (Masabane Cecilia Rangwanasha), 2019. gada skatītāju balvas laureāte, gūst lieliskus panākumus savā karjerā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja