Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Koncertcikls Simfoniskais hits ar Goran Gora šosezon veltīts emocijām

Ceturtdien, 17.oktobrī, plkst. 19 Lielajā ģildē skanēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jaunās sezonas pirmais Simfoniskais hits ar Goran Gora – izklaidējoši izglītojošs koncerts jauniešiem populārā mūziķa Goran Gora vadībā. Pirmā koncerta centrā būs slavenais krievu komponists Pēteris Čaikovskis un viņa romantiskās kompozīcijas Romeo un Džuljeta un Variācijas par rokoko tēmu kontrabasista Oskara Bokanova un LNSO izpildījumā.

Šajā sezonā koncertcikls Simfoniskais hits ar Goran Gora pievērsīsies emocijām, meklējot atbildes uz jautājumu – kādas emocijas ierosina komponistus radīt mūziku? Visas sezonas garumā skatītāji varēs vērot mīlestību, kas uzplaukst drūmā gaisotnē, kaisli, kas saistās ar tango mūziku un grieķu dejām, blues jeb smeldzes sajūtu Gēršvina vitālajā mūzikā, kā arī dabas apceres Bēthovena simfonijā. Pirmajā šīs sezonas koncertā 17. oktobrī apmeklētājiem būs iespēja citādākā versijā redzēt pārpratumiem pilno mīlasstāstu par Romeo un Džuljetu un dzirdēt tā atveidojumu Pētera Čaikovska mūzikā, kā arī klausīties slavenā krievu komponista krāšņo opusu Variācijas par rokoko tēmu.

Pēteris Čaikovskis ir viens no pazīstamākajiem un izcilākajiem krievu komponistiem, kurš necenšas uzrunāt masas, visu cilvēci vai pārveidot pasauli. Caur savu mūziku viņš sarunājas ar katru klausītāju personīgi. Komponista daiļrades centrā ir cīņa par labestību, gaismu, brīvību, pret tumsas spēkiem, pret vardarbību un cietsirdību.

17. oktobra koncerts aizsāksies ar skaņdarbu Variācijas par rokoko tēmu. Pēc kompozīcijas pabeigšanas Čaikovskis to uzreiz nosūtījis izcilajam čellistam un Pēterburgas konservatorijas pedagogam Vilhelmam Ficenhāgenam, lai tas, būdams spožs instrumenta pazinējs, veiktu redakcionālus uzlabojumus solopartijas izstrādē. Viņš kompozīcijā veicis pamatīgas revīzijas un opusu Ficenhāgena versijā turpmāk izpildījis arī pats Čaikovskis. Tādēļ pasaulē vairāk zināms tieši Ficenhāgena variants, un arvien retāk kāds izpilda komponista oriģinālu. 17.oktobra koncertā Pētera Čaikovska opuss izskanēs nevis čella, bet kontrabasa versijā, ko veidojis pats Oskars Bokanovs – LNSO kontrabasu grupas koncertmeistars un vairāku starptautisku kontrabasistu konkursu laureāts. Guvis laurus starptautiskos konkursos Holicē, Vroclavā, Brno un citviet. Savulaik Oskars bijis Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestra mūziķis, spēlējis arī kamerorķestrī Kremerata Baltica, kur muzicējis ar Gidonu Krēmeru, Martu Argeriču, Mišu Maiski, Mario Brunello un daudziem citiem.

Koncerta turpinājumā klausītāji varēs sekot līdzi traģiskajam stāstam Romeo un Džuljeta Pētera Čaikovska versijā. Šajā kompozīcijā Čaikovskis attēlo nevis sižetu, bet vispārēju ievirzi Šekspīra traģēdijas būtībā, kas atrodas darba idejas kodolā. Arī Čaikovska versijā koncertā klātesošie pamanīs labi pazīstamos tēlus – pasaules kārtību iemiesojošo tēvu Lorenco, Monteki un Kapuleti dzimtu konfliktu, Romeo un Džuljetas mīlestību, fināla sēru gājienu un šķirstu aiznaglošanu.

Koncerta režisors ir Roberts Rubīns, kas veidojis deju lieluzvedumu Abas malas, godalgoto Latvijas Radio kora kino koncertu Zemgales gredzens, Ērika Ešenvalda multimediālo uzvedumu Vulkānu simfonija, balvu pasniegšanas ceremoniju Lielā mūzikas balva u.c.

Koncertcikla dramaturģiju arī šosezon veido Spēlmaņu nakts balvas ieguvēja Justīne Kļava, kuras izrāde Dvēseļu utenis pagājušogad pārliecinoši ieguva Spēlmaņu nakts Grand Prix, pērn pavasarī veidojusi izrādi Latvieši, kā arī kopā Dmitriju Petrenko radījusi  izrādi Atzīšanās.

Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēs Jānis Stafeckis. Viņš ir mūziķis ar pamatīgu pieredzi – Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga kontrabasu grupas koncertmeistars kopš orķestra dibināšanas 2006. gadā un Rēzeknes kamerorķestra vadītājs kopš 2012. gada, kā arī tādu muzikālo apvienību kā Brokastis četratā, Tango sin quinto un Sinfonietta Rīga baroka ansambļa dalībnieks.

Jau kopš 2014. gada LNSO sadarbībā ar mūziķi un daudzu dziesmu autoru Goran Gora interesantā veidā ar klasisko mūziku iepazīstina klausītājus, kas nav pieredzējuši koncertu apmeklētāji. Koncertciklā klausītājiem tiek piedāvāts noklausīties kāda slavena komponista sacerēto muzikālo hitu un Goran Gora stāstījuma gaitā gūt priekšstatu par attiecīgā komponista iedvesmas avotiem, ietekmēm un laikmetu, kurā viņš strādājis. Novērtējot, cik svarīgi mūslaiku skatītājam ir ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt, koncertus papildinās video projekcijas, paplašinot klausītāju priekšstatus par izciliem meistariem, kas palaikam var šķist vēstures putekļu klāti.

Biļetes uz koncertu pieejamas Biļešu paradīzes un Lielās ģildes kasēs. Biļetes cena – 10 eiro, abonementa cena četriem koncertiem – 28 eiro.

Detalizētāku informāciju par LNSO koncertiem iespējams atrast orķestra mājaslapā www.lnso.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja