Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Koru maestrīnai Ausmai Derkēvicai 80 gadu jubileja

Asioņdesmit gadu jubileju 21.jūlijā svin izcilā latviešu diriģente Ausma Derkēvica - pirmā un gandrīz 20 gadus arī vienīgā sieviete, kas kāpusi Dziesmu svētku virsdiriģenta tribīnē un vadījusi kopkori sākot ar Dziesmu svētku simtgadi 1973. gadā līdz pat pagājušajiem Dziesmu svētkiem,  informēja diriģentes meita Ingūna Cepīte.

Par koru maestrīnu pelnīti godātajai diriģentei Ausmai Derkēvicai varam pateikties arī par ļoti daudzu izcilu latviešu kora mūzikas opusu tapšanu. Ilggadēji vadot  un darot starptautiski slavenu sieviešu kori "Dzintars", kā arī strādājot ar  Valsts akadēmisko kori "Latvija" diriģente līdzās klasiskajam repertuāram paplašinājusi latviešu kormūzikas bibliotēku, sadarbojoties ar latviešu mūsdienu komponistiem, it īpaši ar Pēteri Vasku. No viņas rokām arvien strāvoja īpašs spēks: emocionāls un koncentrēts, vienmēr ļoti mērķtiecīgs un atvērts. Mākslotu, uzspēlēti teatrālu izrādīšanos uz skatuves viņa necieš. Gan uz skatuves, gan dzīvē viņai raksturīga stalta stāja. Dziedātājas un dziedātāji pret savu diriģenti arvien ir izjutuši milzīgu respektu, pat mazliet no viņas baidījušies, jo māksliniece ir tieša un atklāta. Komponisti, kuri rakstījuši viņas vadītajiem koriem, zina, ka diriģentes komplimenti ir jānopelna. Saņemot notis, viņa sākumā vien rezervēti noteikusi: "Tad jau redzēs....". Bet, ja priecājas, tad no visas sirds.

2009. gada Dziesmu svētkos Kanādā Ausma Derkēvica tika cildināta kā sieviešu koru kustības izveidotāja un attīstītāja Latvijā un pirmā diriģente, kas ar Latvijas kori ("Dzintars") piedalījusies un ieguvusi Grand Prix starptautiskā konkursā Debrecenā jau 1968, gadā. Ausmas Derkēvicas gandrīz 60 gadus ilgais diriģentes darba mūžs lielākoties bijis saistīts ar šo sieviešu kori, daudzu starptautisko balvu ieguvēju un ar valsts kori "Latvija", kas sadarbībā ar daudziem pasaules vadošajiem orķestriem, diriģentiem (Marisu Jansonu, Kurtu Mazuru, Kirilu Kondrašinu, Valeriju Gergijevu u.c.) un solistiem iestudējis vairāk nekā simts lielus vokāli instrumentālos opusus, uzstājoties dažādās valstīs.

Ausma Derkēvica bijusi arī vairāku starptautisku konkursu žūriju priekšsēdētāja un goda patronese. 1994. gadā A. Derkēvicai piešķirta Lielā mūzikas balva par mūža ieguldījumu latviešu kora mākslā, kopš 1995. gada A. Derkēvica ir Triju zvaigžņu ordeņa komandiere, bet 2004. gadā viņai pasniegta Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu kora mūzikas attīstībā. Bet visdārgākā dāvana diriģentei esot rokas pulkstenītis, ko pasaulslavenais latviešu Maestro Mariss Jansons viņai pasniedzis pēc koncerta 1986.gadā Oslo, kur viņa vadībā A.Derkēvicas lieliski sagatavotais Valsts akadēmiskais koris dziedāja Džuzepes Verdi Rekviēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja