Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Labākā prelūdija Jāņu svinībām - Baby Dee koncerti Latvijas pilsētās

Tas ir nedaudz dīvaini, taču pilnīgi saprotami, kāpēc amerikāņu mūziķe Baby Dee jeb Mazulīte Dī nav kļuvusi tik populāra, kā būtu pelnījusi.

Plašai klausītāju auditorijai viņa ir pārāk specifiska, pārāk frīkaina un pikanta, tāpēc Baby Dee bauda kulta mākslinieces statusu un savos koncertos - atkarībā no pilsētas - pulcē dažus desmitus vai simtus skatītāju. Šajā nedēļas nogalē Baby Dee, kura šogad svin 60 gadu jubileju, uzstāsies ar koncertiem Rīgā, Cēsīs un Liepājā.

Mazulīti Dī par savu mūzu uzskata Entonijs Hegertijs - grupas Antony & the Johnsons līderis, jaunā feminisma kustības ideologs, smalkjūtīgais alternatīvās popmūzikas milzis, kuram gan ir izdevies izlauzties no avangarda mākslinieku pagrīdes būrīša un kļūt par lielu zvaigzni.

Baby Dee dziesmu Snowy Angel Entonijs Hegertijs izvēlējies režisora Roberta Vilsona izrādes Marinas Abramovičas dzīve un nāve muzikālajam noformējumam un pats to arī izpilda šajā iestudējumā. Tāpat kā Entonijs, Mazulīte Dī, īstajā vārdā Dī Norisa, sevi pozicionē kā starpdzimumu persona, tomēr uzsver, ka ir sieviete (Baby Dee piedzima kā vīrietis). Viņa ir talantīga dziesmu autore un profesionāla arfiste. Baby Dee spēlē arī klavieres un akordeonu. Viņa ir sadarbojusies ne tikai ar Antony & the Johnsons, bet arī ar Boniju Prinsu Billiju un Andrew WK. Mūziķe ir uzstājusies kopā ar Deividu Tibetu un viņa grupu Current 93, kā arī ar Marku Almondu.

Baby Dee dzimusi Klīvlendā, bet par ielu performanču leģendu kļuvusi Ņujorkā. Turpat desmit gadu viņa strādāja katoļu baznīcā - spēlēja ērģeles, vadīja kori, nodarbojās ar bērniem. Tajā laikā Baby Dee bija apsēsta ar Palestrīnas, Baha un XV gadsimta mūziku, tāpēc iespēja uzstāties baznīcā viņai bija sapņu darbs.

Uz skatuves Baby Dee jūtas vienlaikus gan kā cirka klauns un vodeviļas aktrise, gan kā nopietna mūziķe. Viņas kompozīcijas ir melanholiskas un pat akadēmiskas - māksliniece bieži runā par savu "anahronismu" un par to, ka viņai ir ļoti maz kopīga ne tikai ar mūsdienu, bet arī ar XX, XIX un XVIII gadsimta mūziku.

Pirmo reizi Baby Dee uzstājās Rīgā 2008. gada novembrī Dirty Deal Cafe Spīķeros. Kopš tā laika mūziķe ir izdevusi vairākus albumus; lai gūtu priekšstatu par viņas darbu, noklausieties Amsterdamā tapušo koncertierakstu dubultalbumu Baby Dee Goes Down to Amsterdam, kurā apkopoti mākslinieces spilgtākie skaņdarbi. Šis albums tiek uzskatīs par Baby Dee daiļrades esenci un arhīvu. Šovasar gaidāms jauns mūziķes disks The Big Bumble Bees, kurā Baby Dee dziedās un spēlēs ērģeles Hammond B3. Albums ierakstīts kopā ar stīgu instrumenta ūda spēles meistaru Eliotu Beitsu.

Koncerti

Koncerts Zirgu pastā Rīgā 20. jūnijā plkst. 19; terasē Zaļa zāle Cēsīs 21. jūnijā plkst. 21; Graudu ielas koncertzālē Liepājā 22. jūnijā plkst. 19

Biļetes Bezrindas.lv Ls 6-8

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja