Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Laiks sarunām divatā. Rudens kamermūzikas festivāls sniegs intīmu klausīšanās pieredzi

Ikgadējo VSA Latvijas Koncerti rīkoto Rudens kamermūzikas festivālu atklās stīgu kvartets Modigliani no Francijas

Pasaulslavenais kameransamblis 5. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē piedāvās īpaši izsmalcinātu programmu, kuras saknes meklējamas mākslas tradīcijām bagātajā Vīnē. Koncertā skanēs Austriešu klasiķa Ludviga van Bēthovena Astotais stīgu kvartets miminorā, vācu romantiķa Johannesa Brāmsa pēdējais pārsteidzoši nebēdnīgais Trešais stīgu kvartets Sibemolmažorā un XX gadsimta Jaunās Vīnes skolas modernisma pārstāvja Antona Vēberna Pieci skaņdarbi stīgu kvartetam – abstrakcijas, lakonisma un matemātiskas precizitātes paraugstunda.

Stīgu kvartets Modigliani tāpat kā itāļu portretu meistars Amedeo Modiljāni daudzina radošu, novatorisku garu un tiecību pārkāpt tradicionālās kamermūzikas robežas. Šīs kvalitātes kopā ar iedvesmojošu enerģiju, izkoptu ritma un līdzsvara izjūtu četru šarmanto franču mūziķu – Amorī Koeto (I vijole), Loīka Rio (II vijole), Lorāna Marfēna (alts) un Fransuā Kifēra (čells) – apvienību padara par vienu no labākajiem stīgu kvartetiem pasaulē. Viņi piedāvā jaunu skatījumu uz klasiku, savukārt jaundarbus viņiem rakstījuši Kaija Sāriaho, Marks Entonijs Tērneidžs, Jevgēņijs Kisins un Rudens kamermūzikas festivāla patrons Pēteris Vasks.

Festivālu 11. oktobra vakarā Latvijas Universitātes Lielajā aulā turpinās koncertprogramma Sinfonietta Rīga. Bahs, Taveners, Makmilans, kurā kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga uzstāsies pianists Reinis Zariņš. (Starp citu, par mākslinieka radošajām gaitām var uzzināt nule viņa paša izveidotajā jaunajā mājaslapā.) Koncertprogrammā iekļauto komponistu skaņdarbus caurstrāvo padziļināta interese par garīgumu, un tos vieno vēlme runāt par ticību, cerību un mīlestību. Tie ir Johana Sebastiāna Baha Koncerts reminorā BWV 1052, Džona Tavenera Pratirùpa un Džeimsa Makmilana A Meditation on Iona.

Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē 12. oktobrī programmā Divi Osokini. Haidns, Bēthovens, Ravels tēvs un dēls pianisti Sergejs un Andrejs Osokini spēlēs Jozefa Haidna, Ludviga van Bēthovena, Morisa Ravela un Kloda Debisī skaņdarbus.

Sen lolotajā, bet kovida noskaustajā koncertprogrammā Pastkartes no Kurzemes 16. oktobrī Mazajā ģildē Amsterdamas Karaliskā Concertgebouw orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine, Leipcigas Gewandhaus orķestra kontrabasu grupas mūziķis Matīss Eisaks un pianiste Agnese Egliņa beidzot tiksies Rīgā, spēlējot Kurzemē dzimušu komponistu – Pētera Vaska (dzimis Aizputē), Gundara Pones (dzimis Saldū) un Tālivalža Ķeniņa (dzimis Liepājā) – programmu. Kurzemnieki ir arī divi no trim ansambļa mūziķiem: A. Egliņa (dzimusi Liepājā) un M. Eisaks (dzimis Skrundā). Savukārt koncertprogrammas nosaukums Pastkartes no Kurzemes patapināts no G. Pones klavieru cikla, par kuru autors rakstīja: "Tās ir septiņas iedomātas muzikālas pastkartes, kuras no kādreiz slavenās Kurzemes hercogistes nosūtījuši septiņi XX gadsimta komponisti: Arnolds Šēnbergs, Igors Stravinskis, Antons Vēberns, Bēla Bartoks, Čārlzs Aivzs, Džordžs Gēršvins un Moriss Ravels. Ir absolūti neticami, ka jebkurš no šiem komponistiem būtu nokļuvis Latvijas pilsētiņās, bet šis apstāklis tikai vairoja manu interesi par to, kādas varētu būt šādas iespējas estētiskās sekas." Līdzās šim klavierciklam skanēs P. Vaska Sonāte kontrabasam solo, T. Ķeniņa Partita breve altam un klavierēm un G. Pones Grand duo funebre altam un kontrabasam.

Rudens kamermūzikas festivālu 17. oktobrī Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē noslēgs emocijām bagāts vokālās mūzikas koncerts. Šāgada Lielās mūzikas balvas laureāte, dziedātāja Katrīna Paula Felsberga un leģendārais pianists Malkolms Martino, kurš te jau reiz uzstājies kopā ar Elīnu Garanču neaizmirstamā koncertā Liepājas Lielajā dzintarā, interpretēs austriešu dziesmu ģēniju Riharda Štrausa, Franča Šūberta, Klāras Šūmanes, Hugo Volfa un latviešu klasiķes Lūcijas Garūtas kompozīcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja