Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijā koncertēs fado zvaigzne Marija Emīlija

Februārī Latvijā ar četriem koncertiem uzstāsies portugāļu fado dziedātāja Marija Emīlija. Koncerti izskanēs Rīgā VEF kultūras pilī 19. februārī, Latgales vēstniecībā Gors 21. februārī, Dikļu pilī 22. februārī un Ēdoles pilī 23. februārī, informēja koncerta rīkotāji.

Ekspresīvā un reizē trauslā mecosoprānā Marija Emīlija apdzied nelaimīgu mīlestību, dusmas, greizsirdību, aizvainojumu. Lai gan portugāļu mūzikā pirmo vijoli spēlē saudade (skumjas, ilgas, melanholija), dziedātājas daiļradi nevar saukt par melanholisku. Viņa un viņas lieliskā ģitāristu trijotne, kas spēlē akustiski, šo mūzikas žanru spēj padarīt rotaļīgu un pat aicina publiku dziedāt kopā. Izpildītājas uzstāšanās reizēs ir jūtams brazīliešu vieglums, bezrūpīgums un siltums.

Dziedāt Marija Emīlija sāka jau bērnībā, kad Brazīlijā portugāļu kopienu pasākumos uzstājās kopā ar savu tēvu, lielisku ģitāristu. Fado žanram gan viņa pievērsās tikai vēlāk, kad ģimene pārcēlās uz Portugāli. Fado, dziedātājasprāt, ir skaistākais veids, kā dziedināt dvēseli.

Dziedātājai Marijai Emīlijai šī būs pirmā uzstāšanās Latvijā. Koncertos tiks atskaņotas dziesmas no nesen izdotā albuma Casa de Fado. Fado ir portugāļu tradicionālās mūzikas stils. Tas veidojies 19. gadsimta sākumā Lisabonas nabadzīgajos rajonos, kur pulcējās jūrnieki, priekameitas, dažādu sabiedrības nabadzīgāko slāņu pārstāvji, lai izteiksmīgā un melanholiskā veidā dziedātu par cilvēka skumjām un ilgām (portugāļu valodā to raksturo jēdziens saudade). Šobrīd fado ir iekļauts UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. 

Koncertos dziedātāju pavadīs Žozē Manuels Neto (José Manuel Neto, portugāļu ģitāra), Karlušs Manuels Proensa (Carlos Manuel Proença, akustiskā ģitāra) un Marino de Freitašs (Marino de Freitas, basģitāra).

Biļetes Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja