Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Radio koris atskaņos Komitasa Liturģiju

Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā piektdien, 20. septembrī plkst. 19 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā atskaņos Armēņu Apustuliskās baznīcas priestera un izcilā armēņu komponista Komitasa Liturģiju, informēja kora komunikāciju vadītāja Indra Vilipsone.

Šī vērienīgā mūzikas projekta galvenais iniciators un sadarbības partneris ir Armēnijas vēstniecība Latvijā, to atbalsta Armēņu Apustuliskā baznīca un koncerts tiek veltīts Komitasa 150. dzimšanas dienas atcerei.

Komitasa Liturģijas  aranžējumu jauktajam korim veicis mūsdienu armēņu komponists Vače Šarafjans, palīdzot šai armēņu garīgās mūzikas pērlei iezaigoties vēl spožāk un pilnskanīgāk.

Jaunās versijas pirmatskaņojums kopā ar Armēnijas operas solistiem Hovannesu Nersesjanu un Armenu Badaljanu izskanēs tieši Rīgā.

Komitass jeb īstajā vārdā Sogomons Sogomonjans (1869–1935), Armēņu  Apustuliskās baznīcas priesteris, pamatoti tiek uzskatīts par vienu no armēņu visu laiku visizcilākajiem komponistiem, kura muzikālā ģēnija priekšā galvu nolieca pat tāds grands kā Klods Debisī. Komitass lieliski pārvaldījis flautas spēli, bija izcils pianists un diriģents, spožs muzikologs, kas pierakstījis un pētījis armēņu tautas melodijas.

Komitasa studiju gadi aizritēja garīgajā seminārā, tamdēļ likumsakarīgi, ka arī garīgā mūzika, līdztekus armēņu folklorai, atstājusi dziļu nospiedumu komponista apziņā. Šo pieredzi vainago apjomīgā Polifoniskā liturģija vīru korim”, kuru Georgijs Geodakjans raksturo šādi: “Liturģija vīru korim ir ne vien Komitasa daiļrades virsotne, bet arī gluži jauna pakāpe armēņu garīgās mūzikas attīstībā.”

Armēnijas vēstnieks Latvijā Tigrans Mkrtčjans uzsver: “Es ticu, ka armēņu priestera un komponista, ģēnija Komitasa 150. dzimšanas diena jānosvin ar vērienu un šis būs viens no neaizmirstamākajiem notikumiem. 2019. gada 20. septembrī tiks realizēts viens no Latvijas vēstniecības ambiciozākajiem kultūras projektiem - vairāk nekā divu gadu darba rezultāts, kas tapis sadarbībā ar vienu no pasaulē labākajiem koriem - Latvijas Radio kori. Latvijas Radio koris Sigvarda Kļavas vadībā izpildīs Komitasa Liturģiju tās pilnībā. Šis daudzējādā ziņā būs izcils koncerts, jo “Liturģija” ir paredzēta vīru korim un mēs sazinājāmies ar izcilo mūsdienu armēņu komponistu Vači Šarafjanu, lai lūgtu viņu to adaptēt jauktajam korim. Papildus tam, ārvalstu kori, jo īpaši jauktie kori, nekad nav Liturģiju izpildījuši pilnībā. Tādejādi, no šāda skatu  punkta, tas būs pasaules pirmatskaņojums."

Koncertā piedalīsies arī Armēnijas operas solisti Hovanness Nersesjans un Armens Badaljans. Pēc koncerta Rīgas vecākajā - Sv. Jāņa - baznīcā, Liturģiju ierakstīs un izdos Armēnijas uzņēmums Delos.

Komponists Arturs Maskats par gaidāmo pirmatskaņojumu saka: “Komitasa mūzika ir pazīstama visā pasaulē – Francijā, Amerikas Savienotajās Valstīs, Lielbritānijā un citviet, taču maz zināma un reti atskaņota  šeit pie mums, Latvijā. Latvijas Radio kora jaunā programma Komitass. Liturģija. Armēņu garīgie dziedājumi, kas veltīta komponista 150. gadu jubilejas atcerei, ļaus mums plašāk un dziļāk iepazīt Armēnijas zemes un ticības elpu, sajust lielas un neuzvaramas gara pasaules milzīgo spēku.”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja