Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Melodiski sveicieni no sešdesmitajiem. Tu un es. Latviešu estrādes mūzika Valentīna dienā

Orķestris Rīga Valentīndienas koncertā Tu un es no jauna iedzīvinās latviešu estrādes mūziku, godinot latviešu estrādes komponistu jubilejas. Orķestrim un tā mākslinieciskajam vadītājam, diriģentam Valdim Butānam pievienosies solisti Inga Šļubovska-Kancēviča, Ieva Parša, Rihards Millers. Kādu mūzikas noti diriģents cer izvilināt arī no stāstnieka – aktiera Gundara Āboliņa. Koncerta straumēšana būs skatāma 14. februārī no plkst. 19.00 līdz pusnaktij orķestra Rīga vietnēs Facebook (RIGAorchestra) un YouTube (rigaorchestra).

"Šoreiz mūsu ikgadējais Valentīndienas koncerts veidots mūsu estrādes celmlaužu Elgas Igenbergas un Ringolda Ores mūzikas zīmē – ne vien tāpēc, ka abi komponisti šogad ir apaļi jubilāri (E. Igenbergai – 100, R. Orem – 90), bet arī tāpēc, ka viņu radītā mūzika sava romantiskā, optimistiskā un nedaudz pozitīvi naivā satura dēļ šķiet īsti piemērota mīlestības svētku svinēšanai. Šī ir laba iespēja arī mūslaiku paaudzei parādīt un atgādināt, ka dzīvi var svinēt un gūt no tās prieku arī krīzes brīžos, kādus piedzīvojam patlaban, – ņemsim piemēru kaut vai no mūsu vecvecāku paaudzes!" saka diriģents Valdis Butāns. "Elga Igenberga un Ringolds Ore savulaik veidojuši Latvijas mūzikas dzīves telpu, kopuši populārās mūzikas lauciņu, un šī mūzikas materiāla kvalitāte pārsteidz un intriģē vēl šodien. Tālaika mūzika šobrīd koncertzālēs, jo sevišķi orķestra izpildījumā, dzirdama reti, taču koncertprogramma Tu un es ļaus latviešu estrādes mantojumam skanēt un atkal tapt dzirdamam, iepriecinot gan gados jaunos mīlētājus, gan pagājušā gadsimta mīlniekus, turklāt pavisam jaunā šīs mūzikas skanējumā."

Caur komponistu dziesmām uzzināsim arī par viņu dzīvesstāstiem. Ingas Šļubovskas-Kancēvičas dzidrais soprāns skanēs Igenbergas dziesmās Varbūt un Dienvidu nakts, kas tapusi, komponistei atpūšoties pie Melnās jūras 60. gadu sākumā. Savukārt Ringolda Ores nebēdnīgajā Puķu pārdevējas dziesmiņā Ievas Paršas dziedājumā atcerēsimies tās autora pasakaino mīlas valsi Zilās naktis un sirsnīgo Pavasara dziesmiņu.

Koncerta tituldziesma – Elgas Igenbergas Tu un es – uzticēta baritonam Rihardam Milleram, kurš nodziedās arī E. Igenbergas Sniegpulkstenīti un R. Ores Es ticu, draugs. Šīs un vēl daudzas citas komponistu jubilāru melodijas izskanēs jaunos, speciāli koncertam radītos aranžējumos, ko šādam mūziķu sastāvam darinājuši Ilona Breģe, Vilnis Šmīdbergs, Aivars Krūmiņš, Emīls Zilberts un Madars Kalniņš.

Scenāriju koncertstāstam radījusi muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, kura ir autore grāmatai par komponistes Elgas Igenbergas mūža gājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja