Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mūsu priekšā ir tūkstošiem nākotnes versiju. Grupas Gorillaz virtuālais sirsnīgums tiešsaistes koncertsērijā

Mūziķis Deimons Olberns un mākslinieks Džeimijs Hjūlets projektā Gorillaz ir atraduši unikālu veidu, kā reālie personāži var sadzīvot ar iztēlē radītajiem un iedvesmot cits citu

Virtuālā grupa Gorillaz, kuru pirms divdesmit gadiem izveidoja izcili britu talanti mūziķis Deimons Olberns un mākslinieks Džeimijs Hjūlets, nedēļas nogalē sniegs trīs tiešsaistes koncertus un iepazīstinās ar savu jauno albumu Song Machine, Season One: Strange Timez. Atšķirībā no nesen notikušajiem, plašu publicitāti guvušajiem popzvaigžņu Kailijas Minogas un Duas Lipas tīmeklī pārraidītajiem koncertiem apvienība Gorillaz uzstāsies reālā laika režīmā, nevis piedāvās iepriekš ierakstītu šovu. 

Gorillaz koncerti notiks sestdien, 12. decembrī, plkst. 13, kā arī svētdien, 13. decembrī, plkst. 2 un 21 pēc Latvijas laika. Tie sakārtoti tādā secībā, lai tos būtu ērti skatīties grupas cienītājiem dažādos kontinentos un laika joslās. Kvēlākie fani varēs pieslēgties visiem trim šoviem – mūziķi brīdina, ka tie nebūs identiski un iespējams ir pilnīgi viss. Kā jau ierasts Gorillaz novatoriskajos priekšnesumos, koncertā savienosies Džeimija Hjūleta radītā animētā realitāte un Deimona Olberna vadītās mūziķu grupas uzstāšanās. Gaidāmi arī viesmākslinieki, kuru klātbūtne grupas ierakstos katru nākamo dziesmu padara atšķirīgu no iepriekšējās.

Ar iedvesmu par apokalipsi

Grupa Gorillaz savā ziņā ir apsteigusi laiku. Tas ir pirmais un iespaidīgākais globāla mēroga virtuālais projekts populārajā kultūrā. Divās desmitgadēs tas ir parādījis, cik interesanti digitālajā laikmetā var transformēt un izgudrot no jauna grupas formātu, šis process ir nepārtraukts un pati mūzika – visu laiku mainīga. Projektā viss ir izdarīts perfekti, ar mīlestību un iedvesmu – no mākslinieciskās ieceres līdz tehnoloģiskajai īstenošanai. Gorillaz ir mūzikas un vizuālās mākslas meistardarbs. To pierāda cienījamā apgāda Taschen izdotā greznā grāmata, kas sniedz ieskatu mākslinieka Džeimija Hjūleta radošajā ceļā no agrīnajiem eksperimentiem grafikas un komiksu jomā līdz Gorillaz fenomenam. 

Ansambļa pamatsastāvā ir četri animēti varoņi, katrs ar savu raksturu un biogrāfiju – vokālists un taustiņinstrumentālists 2D, basists Mērdoks Nikalss, ģitāriste un vokāliste Nūdla un bundzinieks Rasels Hobss. Kolektīva košo, aizraujošo universu var iepazīt septiņos studijas albumos, mūzikas videoklipos, animācijas filmās, varoņu intervijās un koncertos. Mūzikā un vizualizācijā Gorillaz autori allaž ir pievērsušies apokalipses, utopijas un antiutopijas tēmai, ekoloģiskajai un domāšanas krīzei. Arī jaunākajā ierakstā Song Machine, Season One: Strange Timez virtuālie tēli mēģina apjēgt jauno dīvaino realitāti, kurā visi esam nonākuši, un atrast patvērumu savā neierobežotajā iztēlē.

"Varbūt kādam šķiet, ka viņš ir vienīgais cilvēks pasaulē un tam, ko viņš dara, nav nozīmes. Tā nav patiesība. Visi esam savstarpēji saistīti, esam kā datu plūsma matricā. Katra darbība izraisa sekas. Mūsu priekšā ir tūkstošiem nākotnes versiju. Jautājums ir – kuru izvēlēsimies," nesen intervijā teicis Rasels Hobss.

Šķiet paradoksāli, ka virtuālās grupas daiļrade, kurā ir tik daudz enerģijas, humora, oriģinālu ideju un neviltotas sirsnības, bieži vien izrādās cilvēciskāka un emocionālāka par dzīvo cilvēku apvienībām. Visā, ko dara Gorillaz, izpaužas šīs iniciatīvas virsdiriģenta Deimona Olberna humānisms, erudīcija, pieredze, entuziasms un dvēseles siltums. Viņš ir galvenais grupas dziesmu autors. Ierakstos un koncertos Deimons Olberns dzied, spēlē klavieres un ģitāru. Gorillaz dziesmām viņš atrod unikālu skanējumu, kas nav līdzīgs citiem viņa darbiem – ne grupām Blur, The Good, the Bad & the Queen un Rocket Juice & the Moon, ne muzikālā teātra izrādēm. Interesanti, ka Gorillaz ir izdevies iekarot Ameriku – tas nav bijis pa spēkam grupai Blur

Maestro pulcē viesus 

Gorillaz eklektiskajā skaņu gobelēnā ir hiphops, soulmūzika, R&B, estrāde, bosanova, regejs, sintpops, alternatīvais roks, elektroniskā, klubu un dažādu tautu mūzika. Nav noslēpums, ka Deimons Olberns ir liels Āfrikas un Tuvo Austrumu folkloras cienītājs un popularizētājs (jēdziens world music nu jau tiek uzskatīts par politnekorektu, jo tajā esot jūtamas koloniālisma konotācijas; attiecīgi arī atbilstošā balvas Grammy kategorija turpmāk tiks dēvēta – Labākais globālās mūzikas albums). 

Pārsteidzošu kolorītu un dinamismu Gorillaz mākslā ienes viesi. Oktobrī izdotā albuma Song Machine, Season One: Strange Timez tapšanā ir piedalījušās leģendas (Roberts Smits no grupas The Cure, Pīters Hūks no Joy Division un New Order, Eltons Džons un Tonijs Allens), alternatīvās mūzikas ikonas (Beks, St. Vincent un Joan As Police Woman), Āfrikas mūziķes (dziesminiece Fatumata Diavara un Mūnčailda Sanelija), hiphopa mākslinieki (Džordžija, Oktaviāns, ScHoolboy Q, 6lack, slowthai, Kano, Skepta, JPEGMafia, GoldLink un duets EarthGang), angļu pankroka duets Slaves, Japānas sieviešu rokgrupa Chai un Portlendas psihedēliskā roka grupa Unknown Mortal Orchestra. Visi mūziķi ar prieku ienāk Gorillaz pasaulē, jo arī paši nezina, kas viņus tur sagaida. Viņiem tā nav formāla viesošanās ierakstā, bet pilnvērtīga līdzdalība mūzikas veidošanā – mākslinieki uzskata par godu sadarboties ar maestro Deimonu Olbernu. 

  

Jaunais albums ir Gorillaz cikla Song Machine pirmā daļa – tas iecerēts kā seriāls, ko veido dziesmas un videoklipi. Tos var redzēt grupas mājaslapā. Albumā ir apkopotas seriāla pirmās sezonas kompozīcijas. Nākamā gada vasarā Deimons Olberns ar reālajiem un virtuālajiem kolēģiem plāno doties turnejā Song Machine Tour un satikties ar publiku klātienē. Šo sestdien un svētdien mūs gaida Gorillaz virtuālā turneja. Biļetes maksā, sākot no piecpadsmit eiro (uz trim koncertiem – trīsdesmit eiro). 

Duas Lipas rekords

Pašreizējos apstākļos tiešsaistes koncerti kļūst par mūziķu pašizpausmes formu un ieņēmumu avotu. Pirms divām nedēļām milzu entuziasmu izraisīja britu popzvaigznes Duas Lipas internetā demonstrētā koncertizrāde Studio 2054. Gandrīz piecus mēnešus gatavotā šova budžets pārsniedza pusotru miljonu ASV dolāru. 

Straumēšanas režīmā tas tika skatīts vairāk nekā piecus miljonus reižu – tas ir rekords virtuālo koncertu vidū. Globālo zvaigžņu lielie koncerti, kurus var apmeklēt klātienē, nenotiek jau deviņus mēnešus kopš pandēmijas sākuma, un mūziķiem ir jāmeklē alternatīvi risinājumi, kā uzturēt saikni ar auditoriju un pelnīt. Duas Lipas menedžeri ziņo, ka pēc 27. novembrī veiksmīgi aizvadītā tiešsaistes pasākuma strauji ir pieaudzis dziedātājas nākamajā gadā gaidāmās turnejas biļešu pārdošanas apjoms. Menedžeri prognozē, ka tiešsaistes šova formāts saglabāsies arī pēc tam, kad atsāksies regulāra koncertdzīve. 

Pasaulē bija pārdoti 284 000 tiešsaistes biļešu uz Duas Lipas virtuālo priekšnesumu (biļešu sākumcena bija desmit eiro; pēc koncerta izskaņas to varēja noskatīties, samaksājot 8,50 eiro). Hitu piepildītais, septiņdesmit minūšu ilgais teatralizētais šovs, kas bija iecerēts kā ceļojums diskomūzikas vēsturē, tika pārraidīts digitālajā platformā LIVENow, kurā būs skatāmi arī Gorillaz koncerti. Divās lielvalstīs – Indijā un Ķīnā – Duas Lipas šovs skatītājiem bija pieejams par brīvu, un to piedāvāja vietējie straumēšanas kanāli, kuri arī apmaksāja šo pakalpojumu. Indijā koncertu noskatījās 95 000 cilvēku, Ķīnā – divi miljoni. 

Tagad, kad virtuālo izklaides iespēju tirgus ir pārsātināts, māksliniekiem ir jācenšas piedāvāt īpaši augstvērtīgu saturu un nevainojamu tehnisko kvalitāti. Sestdien, 12. decembrī, tiks translēts itāļu tenora Andreas Bočelli šovs Believe in Christmas no Parmas operteātra. To veido beļģu režisors Franko Dragone, kurš ir iestudējis Cirque du Soleil, Selīnas Dionas un Filipa Kirkorova koncertizrādes. Biļetes maksā, sākot no 22 eiro (andreabocelli.com).

Ar visgrandiozāko tiešsaistes šovu skatītājus Vecgada vakarā sola iepriecināt amerikāņu rokgrupa Kiss – koncerts Kiss 2020 Goodbye 31. decembrī tiks demonstrēts tiešraidē no Dubaijas. Tas tiks filmēts ar piecdesmit kamerām, kas nodrošinās 360 grādu panorāmu. Biļetes maksā, sākot no 39,99 ASV dolāriem (kissonline.com).    

Informācija par Gorillaz koncertiem: www.gorillaz.com, www.gorillazlivenow.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja