Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nenovērtēta pērle un senas dziesmas. Jelgavā izskanēs komponistes Elgas Igenbergas simtgadei veltīts koncerts

Jelgavas brīvdabas koncertzāles Mītava mākslinieciskais vadītājs Sandis Kalniņš aizvadīto laiku, kad kultūras dzīve bija uzlikta uz pauzes, nesauc par zudušo, bet par iespēju sapņot, domāt un cerēt. Viņa projekts un ideja – koncertā godināt komponisti Elgu Igenbergu – sākās jau pirms pandēmijas.

"Man vienmēr ir ļoti patikusi XX gs. 60. gadu mūzika – estrādes pirmsākumi, tā laika izpildītāji," saka Sandis Kalniņš. Elga Igenberga ir vienīgā sieviete latviešu estrādes skaņražu plejādē, viņas radošo darbu sarakstā ir vairāk nekā 300 kompozīciju. Par viņas dziesmu popularitāti liecina kaut vai tas, ka daudzi nemaz nezina mūzikas un vārdu autoru, bet zina dziedāt līdz – piemēram, Riču-raču, Savai pilsētai, Ratiņstūmēja dziesma, Tu un es... "Viens no impulsiem – pērn bija komponistes simtgade. Jo vairāk iedziļinos viņas daiļradē, jo vairāk ir kā filmās, kad atveras brīnumdurvis un aiz tām ir ļoti skaista, plaša pasaule," stāsta Sandis Kalniņš, kurš ir koncerta režisors. "Komponiste ir absolūta pērle, kas nav līdz galam novērtēta."

Papētot vairāk, viņš atradis gan Elgas Igenbergas rakstītus valšus, gan skaņdarbus orķestrim, operetes. "Starp citu, arī Harija Sūnas veidotajām horeogrāfijām, piemēram, Pie Daugavas, ir Igenbergas mūzika." Komponistes pirmās dziesmas Rīgas bulvāri, Varbūt un Vecais tilts guva ievērību, īpaši pēc tam, kad tās 1957. gadā tika iekļautas Rīgas estrādes orķestra repertuārā un ieskaņotas radio. Viņas dziesmas izpildīja Valentīna Butāne, Edgars Zveja, Arnolds Liniņš, māsas Vambutes u. c. Sadarbībā ar aktrisi Veru Singajevsku tapušas populāras dziesmas bērniem. Igenberga sacerējusi dziesmu ciklus, estrādes opereti Annele, bērniem adresētu rēviju Šurum-burums, dziesmuspēles Ziņģu lustes, Septiņas vecmeitas, Čaukstenes, kā arī vadījusi vairākus vokālos ansambļus.

Komponistes simtgades gadā tika izdota dziesmas Tu un es jaunākā versija dziedātāju Aijas Vītoliņas un Normunda Rutuļa izpildījumā, bet iecerētais koncerts tika pārcelts par gadu. "Simboliski, ka tas notiks komponistes dzimtajā Jelgavā," piebilst Sandis Kalniņš. "Elgas Igenbergas bērnība pagāja netālu – Jelgavas novadā, bet Jelgavā mammai piederēja cepuru salons."

Koncerts brīvdabas koncertzālē Mītava Jelgavā notiks 27. maijā plkst. 20.00. Komponistes populārās un ne tik zināmās dziesmas izdziedās mūziķi Aija Vītoliņa, Mārtiņš Kanters, Normunds Rutulis, kā arī Latvijas Nacionālā teātra aktieri Agnese Budovska, Madara Botmane un Raimonds Celms. "Bet aizvien atrodam kādas jaunas dziesmas un smejamies, ka būs jātaisa koncertam otrā daļa," saka Sandis Kalniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja