Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pavasarī izskanēs festivāls Windstream

Orķestris Rīga izsludina pavasara festivāla Windstream 2024 programmu un aicina uz pieciem koncertiem no 20. marta līdz 12. aprīlim. Šī gada festivāla īpašie viesi būs džeza mūziķis, diriģents Štefens Šorns (Vācija) un perkusioniste Adelaide Ferjēra (Francija).

Windstream atklāšanas koncertā 20. martā VEF kultūras pilī, skanēs džeza mūzika. Pirmo reizi Latvijā viesosies un ar orķestra Rīga mūziķiem sadarbosies džeza mūziķis no Vācijas – diriģents un saksofonists Štefens Šorns (Steffen Schorn). Viņš ir Eiropā plaši pazīstams kā zemo koka pūšaminstrumentu speciālists, saksofonists, komponists, diriģents un pedagogs. Kā diriģents viņš ir strādājis ar visiem Vācijas radio bigbendiem: WDR, NDR, HR un SWR un citiem starptautiski nozīmīgiem orķestriem un ansambļiem. Koncerta pirmajā daļā orķestris Rīga kopā ar solistu, trompetistu Kristianu Kalvu, atskaņos Dana Vilsona Koncertu džeza trompetei un orķestrim, bet otrajā daļā orķestra Rīga bigbends interpretēs Štefena Šorna oriģinālmūziku un populāru džeza tēmu aranžējumus. Koncertu ar stāstiem par mūziku bagātinās koncerta vadītāja Anete Ašmane-Vilsone.

Tradicionāli festivāla programmā ir koncerts, kas veltīts komunistiskā genocīda upuru piemiņai. 25. martā Rīgas Domā pie orķestra Rīga diriģenta pults stāsies Jurģis Cābulis, lai kopā ar koriem – Rīgas kamerkori Ave Sol un Rīgas Doma kora skolas jaukto kori –, kā arī vokālajiem solistiem Jolantu Strikaiti-Lapiņu, Ilzi Grēveli-Skaraini, Mārtiņu Zvīguli un Rihardu Mačanovski, atskaņotu V. A. Mocarta Rekviēmu. Rekviēms mūzikā tradicionāli tiek veltīts mirušo piemiņai. Mocarta Rekviēms re minorā ir viens no slavenākajiem pasaules mūzikā, kas cauri laikiem aizkustinājis cilvēku sirdis un rosinājis uz klusinātām pārdomām par dzīvi, nāvi un mūžību.

Lielās Piektdienas koncertā, kas izskanēs 29. martā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, programmas centrā ir divu nozīmīgu garīgās mūzikas komponistu vārdi. Skanēs Riharda Dubras mūzika Adagio appassionato, sacerēta pūtēju orķestrim, un komponista oriģinālmūzika saksofonu kvartetam. Latvijas pirmatskaņojumā izskanēs Deivida Maslanka Koncerts saksofonu kvartetam un pūtēju orķestrim, kas pasaulē novērtēts kā mūzikas darbs, kas atspoguļo lielu emocionālo un garīgo intensitāti. Šo mūziku līdzās orķestrim Rīga diriģenta Valda Butāna vadībā atskaņos Rīgas Saksofonu kvartets.

Savukārt Otrajās Lieldienās, kas šogad sakrīt ar Starptautisko joku dienu 1. aprīlī Kultūras pilī Ziemeļblāzma tiek piedāvāta pasākuma programma Jampadracis Lieldienās, kas sevišķi piesaistīs ģimenes un bērnus. Interaktīvajā radošajā darbnīcā plkst. 14.00 ar bērniem darbosies Dmitrijs Pudovs no Rīgas cirka skolas, bet plkst. 15.00 Lielajā zālē koncerta muzikālajā centrā tiks izcelts orķestra Rīga metālpūšamo instrumentu jeb brass ansamblis, kas atskaņos šāda tipa ansamblim raksturīgu mūziku. Brass ansambļa sagatavošana uzticēta jau iepriekšminētajam jaunajam, daudzsološajam mūziķim – trompetistam Kristianam Kalvam. Koncertu ar pasakām un jokiem caurvīs koncerta vadītājs Raitis Zapackis.

Sekojot šīs vasaras olimpisko spēļu norisēm Francijas galvaspilsētā Parīzē, arī orķestris Rīga ļausies Parīzes muzikālajam vilinājumam. Festivāla noslēguma koncertā Parīzes iedvsmotie, kas notiks 12. aprīlī Lielajā ģildē, orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Valdis Butāns teju visus koncertprogrammā iekļautos skaņdarbus saistījis ar Parīzes vadmotīvu – vai tā būtu Džordža Gēršvina Parīzes apjūsmošana slavenajā kompozīcijā Amerikānis Parīzē, vai  Igora Stravinska baleta Ugunsputns pirmatskaņojums Parīzē 1910. gadā, vai franču komponistes un pianistes, Parīzes konservatorijas absolventes un pašlaik Parīzē dzīvojošās Idas Gotkovskas Uguns poēma, vai arī pasaulē pieprasītās franču izcelsmes solo perkusionistes, Parīzes konservatorijas absolventes Adelaides Ferjēras (Adélaïde Ferrière, Francija) pirmā viesošanās Latvijā pēc orķestra Rīga uzaicinājuma. Šarms, degsme un azarts ar kādu viņa pieiet katrai nošu partitūrai acumirklī viņas mūzikas valodā ierauj arī apkārtējos.

Pavasara festivāls Windstream ir dibināts 2010. gadā un to ik gadu organizē un producē orķestris Rīga. Festivāls Windstream allaž sākas ar astronomiskā pavasara atnākšanu un iekļauj Lieldienu laiku. Šis ir vienīgais festivāls Latvijā, kurā uzmanības centrā ir profesionāls pūtēju orķestris ar tā visdažādākajiem paveidiem – orķestris Rīga – gan kā moderns, mūsdienīgs pūšaminstrumentu koncertorķestris, gan kā bigbends, kas mijiedarbē ar citiem spožiem izpildītājmāksliniekiem un diriģentiem spilgti papildina kultūrtelpu Latvijā un starptautiskā mērogā ar savai nozarei un reģionam unikālu saturu, jaunrades pienesumu un radošu izcilību.

Vairāk informācijas tīmekļvietnē orkestris.riga.lv un sociālo tīklu lapās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja