Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sen gaidīta tikšanās VEF džeza klubā

Viena no radošākajām un populārākajām mūziķu apvienībām Ungārijā – Peter Sarik trio (Pētera Šarika trio) – un mūsu džeza dziedātāja Evilena Protektore īstenos sen lolotu sapni par radošu sadarbību, ieskandinot šāgada koncertsēriju VEF Jazz Club. Vakars 28. janvārī plkst. 19, kurā uz VEF Kultūras pils lielās skatuves, pavisam tuvu mūziķiem atradīsies arī klausītāji, būs veltījums diviem XX gs. mūzikas lielmeistariem – ievērojamajam ungāru komponistam Bēlam Bartokam un amerikāņu komponistam Džordžam Gēršvinam.

"Neviens cits komponists nav atstājis tik lielu ietekmi uz džeza mūziku kā ungāru dižgars Bēla Bartoks," uzskata Peter Sarik trio mūziķi. "Bartoka mūzika ir pilna ar tīru aizrautību, mistēriju, pirmatnēju dziļumu un skaidrību, viņa skaņdarbu spēks un dinamika atstāj neizdzēšamu iespaidu uz ikvienu, kas to klausās," mūziķi argumentē, kāpēc viņu iedvesmas avots ir tieši Bartoks ar sarežģīto ritmiku un interesi par tautas mūzikas senajiem slāņiem. Veidojot Bartoka skaņdarbu aranžējumus, trio gan gājis komponistam pretēju muzikālā materiāla izklāsta ceļu, tomēr vienmēr saglabājot saikni ar oriģinālo kompozīciju un īpašo Bartoka mūzikas skanējuma atmosfēru. Bagātīgu vielu improvizācijai trio sastāvā (klavieres, kontrabass, bungas) sniedz gan Bartoka klavierdarbi un tautas dziesmu apdares, gan orķestra opusi. Šī programma būs īpašs baudījums gan džeza, gan klasiskās mūzikas cienītājiem.

Peter Sarik trio veikums jau vairākkārt ieguvis nozīmīgus apbalvojumus: albums Jazz Request Show ieguva Ungārijas Mūzikas ierakstu gada balvu (2014). Cits albums The Jazz Request Show 2, the Lucky dog tika nominēts kā gada labākais CD bērniem. Par 2016. gada mūziķi titulētā Pētera Šarika kompozīcijas saņēmušas balvas ASV un Lielbritānijā. Savukārt pašmāju dziedātāja un komponiste Evilena Protektore ir Grand Prix ieguvēja konkursā Jazz Voices 2014 (Lietuva), 2016. gadā saņēma Nika Gothema balvu par ieguldījumu Latvijas džezā, vada džeza žurnālu un pasniedz Latvijas Mūzikas akadēmijā. Tikšanās uz VEF Kultūras pils skatuves piepildīs mākslinieku sen loloto sapni par kopīgu projektu.

VEF Kultūras pils koncertsērija VEF Jazz Club piedāvā arī vēl trīs ziemas-pavasara sezonas pasākumus. 10. martā te viesosies folkdžeza grupa Kle2GO (Krievija), 7. aprīlī – unikālais ģimenes džeza kvintets Iris Bergcrantz Quintet no Zviedrijas, Starptautisko Džeza dienu 29. aprīlī ieskandinās blūza, soula un fanka grupa Rafael Wressnig & Latvian Groove: Hammond B3 ērģeļu virtuozs Rafaels Vresnigs no Austrijas, Artis Orubs (bungas), Kristaps Lubovs (saksofons) un Jānis ‘Johnny Hill’ Kalniņš (ģitāra).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja