Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skaņu mežs 2023 izziņo pirmos māksliniekus

Kultūras ēkā Hanzas perons 6.-8. oktobrī notiks Skaņu mežs, ko britu medijs The Wire pērn nodēvējis par lielāko avangarda mūzikas festivālu Baltijā. Izziņoti pirmie festivāla mākslinieki, to skaitā kolāžmūzikas un audiovizuālo priekšnesumu kolektīvs Negativland, Japāņu vokāliste Phew un avangarda dziesminieks Daniels Blumbergs.

Skaņu meža atklāšanas pasākums 30. septembrī noritēs mākslas centrā Noass un tajā cita starpā notiks britu graima un basu mūzikas izdevniecības South London Space Agency prezentācija. Leiblu dibinājis dīdžejs un producents GRANDMIXXER, un priekšnesumā piedalīsies reperi Duppy un Mez, kā arī brazīļu vokāliste Semiseria un operdziedātāja Alija Alsultani (Alya Al-Sultani), kas jau iepriekš viesojusies festivālā. 

Sadarbībā ar Skaņu meža līdzdibināto un līdzkoordinēto novatoriskās mūzikas platformu SHAPE+, ko atbalsta Eiropas Savienība, šajā vakarā audiovizuālu priekšnesumu sniegs izraēliešu-vācu komponistes un elektroniskās mūziķes Maijas Šēnfeldes (Maya Shenfeld) un portugāļu kino mākslinieka Pedro Maijas (Pedro Maia) duets. Šēnfeldes debijas albumu In Free Fall pērn laidusi klajā ievērojamā izdevniecība Thrill Jockey. Medijs The Guardian šo ierakstu komentē sekojoši: "Liela daļa "dūkoņā" balstīta minimālisma var šķist visai harmoniski neizteiksmīga, taču Šēnfeldes kompozīcijas ir pilnas ar notikumiem. [..] Šēnfelde ir rakstījusi par savstarpēji konkurējošajām Izraēlas pilsētām Jeruzaelmi un Telavivu - seno, traģisko un svēto pilsētu un atmosfērisko piejūras ballīšu pilsētu - uzsverot, ka personīgi jūt lielāku turvību pirmajai no divām. Jeruzalemes askētiskais gars ir savdabīgā veidā jūtams šajā ierakstā - šī ir mūzika, kas lieto 21. gs. tehnoloģijas, lai rosinātu asociācijas ar liturģiskiem dziedājumiem un seniem tempļiem." Šēnfelde par albuma pamatinstrumentiem izvēlējusies analogo elektroniku, pūšaminstrumentus un balsis.

Pedro Maija dzīvajos priekšnesumos veic manipulācijas ar 16 mm un 8 mm kinolentēm, strādājot krustcelēs starp analogo, digitālo un "dzīvo" kino. 

6. oktobra koncertvakarā kultūras ēkā Hanzas perons uz festivāla skatuves kāps Nīderlandiešu mūziķa M. C. Dejonga (M.C. De Jong) ekstrēmā metāla un trokšņu mūzikas projekts Gnaw Their Tongues, ko medijs The Quietus raksturo šādi: "Šajā mūzikā nepatika pret gluži visu, kas eksistē, sasniedz mizantropijas kalngalu." Medijs Distorted Sound savukārt uzsver, ka Gnaw Their Tongues mūziku nevis “klausās”, bet “izcieš”, piebilstot, ka Dejongs jau ilgu laiku ir nozīmīga figūra Nīderlandes ekstrēmā metāla scēnā. 

Par īpašu notikumu 7. oktobra koncertvakarā var uzskatīt amerikāņu kolāžmūzikas un audiovizuālās mākslas kolektīva Negativland uzstāšanos kopā ar "reālā laika kino" mākslinieci, MacDowell un Creative Capital grantu laureāti Sue-C. Medijs NPR (National Public Radio) 1970. gadu beigās dibināto apvienību raksturo sekojoši: "Negativland ir lepni kultūras sabotētāji, kas izklaidējas, radot nepatikšanas." Eksperimentālās mūzikas vadošais žurnāls The Wire savukārt gaidāmo priekšnesumu rezumē šādi: "Šajā īpaši tematiski aktuālajā priekšnesumā Negativland un Sue-C pasludina, ka īstenojusies tehnoloģiska distopija, ko var lūkot kā vienlīdz ļaundabīgu un dumju. [..] Pasaule pakāpeniski slīd pretim sabrukumam." Negativland ir audio kolāžu projekts, kura dalībnieki cītīgi patērē masu medijus, tos sekojoši pārstrādājot, pārkontekstualizējot un uzsverot to absurditāti. Negativland savulaik tika iesūdzēti tiesā par albumu U2, kurā tika drosmīgi graizīta minētās grupas mūzika un bezkaunīgi ekspluatēta tās vizuālā atribūtika.

Šajā pašā vakarā uzstāsies arī britu avangarda dziesminieks Daniels Blumbergs (Daniel Blumberg), kura mūziku izdod rokmūzikas leibls Mute Records, kura paspārnē nākuši klajā Nika Keiva (Nick Cave), Goldfrapp un Depeche Mode ieraksti. Blumbergs vairākus gadus atpakaļ atrada veidu, kā iedzīvināt savas dziesmas, pateicoties ilgstošai sadarbībai ar Londonas eksperimentālās mūzikas koncerttelpu Cafe OTO un tajā sastopamajiem mūziķiem. Viņa jaunākais ieraksts ir šogad publicētais GUT, ko medijs Louder Than War nodēvējis par "sevišķu sniegumu", savukārt medijs Loud and Quiet - par "īpaši iedvesmotu darbu", novērtējot to ar 9 ballēm no 10. Pats Blumbergs medijam Dazed Digital skaidrojis, ka vēlējies radīt “ekstrēmu ierakstu”, un medijs to raksturo kā trāpīgu slimības un fiziska noguruma atainojumu - to iedvesmojusi gastroenteroloģiska slimība, kas pēdējo gadu laikā vajājusi mūziķi. Blumbergs ir ierakstījis mūziku arī drīzumā gaidāmajai režisora Breidija Korbeta (Brady Corbett) filmai The Brutalist, savukārt par savu skaņu celiņu filmai The World to Come viņš saņēmis Ivora Novello balvu. 

Festivālā uzstāsies arī japāņu elektroniskās mūzikas improvizētāja, eksperimentālā vokāliste un post-panka veterāne Hitomi Moritami (Hitomi Moritami) jeb Phew. Moritami dzīvo Kavasaki, un ir iegājusi Japānas rokmūzikas vēsturē kā grupas Aunt Sally vokāliste, kas savu pirmo solo singlu ierakstīja sadarbībā ar Rjuiči Sakamoto (Ryuichi Sakamoto), savukārt viņas 1992. gada albums Our Likeness, ko šogad pārizdeva jau minētais leibls Mute Records, tika ierakstīts krautroka producenta Konija Planka (Conny Plank) studijā sadarbībā ar Džekiju Lībezaitu (Jaki Liebezeit) no grupas CAN, kā arī ansambļa Einstürzende Neubauten dalībniekiem. Medijs Pitchfork to novērtējis ar 8.3, piešķirot tam savu Best New Reissue birku. Līdz pat šaibaltdienai Phew ir turpinājusi ierakstīt mainīgas un žanriski neparedzamas, lielāktoies spontāni radītas mūzikas ierakstus.

Medijs The Quietus Phew skaļo uzstāšanos festivāla Unsound 2022. gada izlaidumā atceras šādi: "Publika viņu uzņēma, klīstot pa zāli bez ovācijām, taču ap koncerta beigām tā klaigāja pie skatuves un kāds klausītājs, muti iepletis, izdvesa: "Ak, Dievs!""

Festivāla biļetes cena ir 50 eiro, tās ir iespējams iegādāties Biļešu servisa kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Biļete ir derīga trīs festivāla pasākumu apmeklējumam - 30.septembrī mākslas centrā NOASS un 6.-7.oktobrī kultūras ēkā Hanzas perons. Pārējo festivāla pasākumu apmeklējums ir bez maksas.

Vairāk: www.skanumezs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja