Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Šostakoviča simfoniju cikls nodrošina Andrim Nelsonam trešo Grammy karjerā

Diriģents Andris Nelsons trešo reizi kļuvis par Grammy – prestižākās mūzikas balvas pasaulē – laureātu kategorijā Labākais orķestra sniegums

Svētdien, 10. februārī, Losandželosas sporta un izklaides kompleksā Staples Center notiek 61. ikgadējā ASV Skaņu ierakstu akadēmijas balvas Grammy pasniegšanas ceremonija. Pirmo laureātu vārdi jau ir zināmi. Viņu vidū ir arī maestro Andris Nelsons.

Balva latviešu diriģentam un viņa vadītajam Bostonas simfoniskajam orķestrim piešķirta par Dmitrija Šostakoviča Ceturtās un Vienpadsmitās simfonijas ierakstu. Šis albums šovakar ieguva vēl vienu Grammy – par skaņu inženieru darbu. 

Šis ir trešais ieraksts Andra Nelsona un Bostonas simfoniskā orķestra godalgotajā ciklā Shostakovich: Under Stalin’s Shadow/Šostakovičs Staļina ēnā. Ar Grammy kategorijā Labākais orķestra sniegums apbalvoti arī divi iepriekšējie sērijas albumi: 2016. gadā – disks, kurā iemūžināta Šostakoviča Desmitā simfonija un pasakalja no operas Mcenskas apriņķa lēdija Makbeta, 2017. gadā – Piektās, Astotās un Devītās simfonijas ieraksts. Šostakoviča simfoniju ciklu, kurš guvis slavinošas atsauksmes visā pasaulē, izdod ierakstu kompānija Deutsche Grammophon.

ASV Skaņu ierakstu akadēmijas balvai šogad tika nominēti vēl divi ievērojami latviešu mūziķi – mecosoprāns Elīna Garanča un maestro Mariss Jansons.

Elīna Garanča pretendēja uz zelta gramofona statueti kategorijā Labākais operas ieraksts par Riharda Štrausa Rožu kavaliera DVD, kuru izdevusi kompānija Decca Classics. Ieraksts veikts 2017. gada maijā Ņujorkas Metropolitēna operā. Diriģenta Sebastiāna Veigles un režisora Roberta Kārsena veidotā izrāde ir unikāla ar to, ka šajā iestudējumā savu lomu Rožu kavalierī pēdējo reizi karjerā atveido gan Elīna Garanča (Oktaviāns), gan Renē Fleminga (feldmaršaliene). Elīna Garanča balvai bija izvirzīta otro reizi. 

Šajā kategorijā Rožu kavalieri apsteidza amerikāņu komponista Meisona Beitsa un libreta autora Marka Kembela jaunā opera Stīva Džobsa (r)evolūcija, kura ierakstīta Santafē operā un vēsta par korporācijas Apple dibinātāju.  

Savukārt Mariss Jansons, kurš bija izvirzīts Grammy sesto reizi karjerā, pretendēja uz godalgu kategorijā Labākais kora sniegums par Sergeja Rahmaņinova kora simfonijas Zvani un Simfonisko deju ieskaņojumu kopā ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri, kori un solistiem (albuma izdevējs BR Klassik). Šajā kategorijā balva pasniegta amerikāņu diriģentam Donaldam Nelijam par mūsdienu amerikāņu skaņraža Lensinga Makloskija opusa Zealot Canticles ierakstu.

Savu vienīgo Grammy Mariss Jansons ieguva 2006. gadā par Šostakoviča Trīspadsmitās simfonijas ieskaņojumu.

Uz iekļūšanu 84 Grammy nominācijās šoreiz pretendēja vairāk nekā 21 000 ierakstu, kas izdoti no 2017. gada 1. oktobra līdz 2018. gada 30. septembrim. Uzvarētājus nosaka 13 000 ASV Skaņu ierakstu akadēmijas biedru balsojums.  

Grammy laureātu saraksts: www.grammy.com

 

Top komentāri

Andri!
A
Lai Tev veicas. Tu mūsu lepnums un gods!
Šī balva ir
Š
pilnīgi degradējusies, tapat kā Oskars, ko piešķir par politkorektumu, bieži vien ne par mākslu. Bet mietpilsoņi var brēkt par Latvijas "lepnumu un godu", kuru viņi nekur citur nav spējīgi saskatīt. Lai brēc! No tā māksla nerodas:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja