Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Šovasar norisināsies devītais Jūrmalas festivāls

Ar desmit krāšņiem koncertiem no 15. līdz 23. jūlijam Dzintaru koncertzālē norisināsies devītais Jūrmalas festivāls, informēja festivāla pārstāvji.

Devītais Jūrmalas festivāls Dzintaru koncertzālē pulcēs izcilus latviešu un ārzemju mūziķus. Koncertos uzstāsies pasaulslavenā vijolniece Baiba Skride, tenors Aleksandrs Antoņenko, čellists Metjū Bārlijs, klavieru virtuozi Trīs Osokini, akordeoniste Ksenija Sidorova, Jūrmalas festivāla orķestris un citi. Festivāla īpašie viesi būs Brodvejas mūziklu zvaigznes no Londonas. Skanēs arī skaistākās operu ārijas, Zigmara Liepiņa operas Parīzes Dievmātes katedrāle koncertuzvedums, koncerts Dzimuši Latvijā ar lielo un uzlecošo zvaigžņu piedalīšanos.

Festivālu jau tradicionāli ieskandinās saullēkta koncerts 16. jūlijā Dzintaru pludmalē ar Elbas Filharmonijas galveno ērģelnieci, par ērģeļu karalieni dēvēto Ivetu Apkalnu. Viņas veidotās saullēkta koncertu programmas allaž izceļas ar pārdomāto saturu un dramaturģiju, kurā izvēlētie skaņdarbi organiski sabalsojas ar dabas skaņām un pakāpeniski mūs sagatavo saullēkta brīnumainajam mirklim, dāvājot neaizmirstamu klausīšanās pieredzi, bet šī gada jaunums būs arī īpašs Nakts koncerts, 15. jūlijā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē. Tajā uzstāsies izcilais pianists Reinis Zariņš un britu čellists Metjū Bārlijs – fascinējošs mūziķis ar daudzpusīgu karjeru un apbrīnojamu māksliniecisko brīvību. Viņš jau vairākkārt viesojies Latvijā un sajūsminājis klausītājus ar saviem astoņu stundu garajiem nakts koncertiem festivālā Ad Lucem, aizvedot klausītājus neikdienišķā dimensijā un sniedzot neaprakstāmu pārdzīvojumu. Metjū Bārlijs ir arī lielisks improvizētājs, kurš uzdrīkstas pārkāpt robežas un mīl sadarboties ar dažādu žanru mūziķiem. Reinis Zariņš un Metjū Bārlijs jau vairākkārt kopīgi uzstājušies Lielbritānijā, kā arī slavenajā Amsterdamas Concertgebouw koncertzālē.Koncerts būs kā nakts meditācija par Ludviga van Bēthovena ģenialitāti, tumsas aizsegā nesteidzīgi pārdomājot Bēthovena dzīves ceļu un iepazīstot viņa radošo pilnveidošanos. Skanēs Bēthovena piecas sonātes čellam un klavierēm, kuras aptver visus komponista daiļrades posmus un kalpo par Bēthovena dzīves kompasu. Jaunībā Bēthovens bija pazīstams kā nepārspējams improvizators, nevis komponists, un tieši improvizēšana lielā mērā ietekmēja viņa kompozīciju. Koncertu papildinās arī brīvās improvizācijas, reizē godinot Bēthovenu, sava laika izcilāko improvizētāju.

16. jūlijā ar simfoniskās mūzikas koncertu uzstāsies vijolniece Baiba Skride, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Liepiņš. Baiba Skride ir viena no ievērojamākajām mūslaiku vijolniecēm, kuras vijoļspēle skan slavenākajās pasaules koncertzālēs. Viņas retās uzstāšanās Latvijā ir liels notikums un mūzikas svētki. 2001. gadā vijolniece uzvarēja prestižajā Karalienes Elizabetes mūzikas konkursā Briselē. Kopš tā laika Baiba regulāri uzstājusies ar tādiem prestižiem orķestriem kā Berlīnes filharmoniķi, Bostonas simfoniskais orķestris, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Leipcigas Gewandahaus orķestris, Londonas orķestris Philarmonia un citiem. Starp diriģentiem, ar kuriem Baiba Skride sadarbojas ir Šarls Dituā, Tjerī Fišērs, Pāvo Jervi, Nēme Jervi, Andris Nelsons un Kirils Petrenko un citi. Jānis Liepiņš ir viens no savas paaudzes daudzsološākajiem un talantīgākajiem diriģentiem, pieprasīts opermūzikas diriģents, kurš regulāri sadarbojies ar izciliem operdziedātājiem. Kopš 2019. gada viņš ir Manheimas Nacionālā operteātra pirmais kapelmeistars.

17. un 18. jūlijā klausītājiem būs unikāla iespēja dzirdēt ikonisko Zigmara Liepiņa operas Parīzes Dievmātes katedrāle koncertuzvedumu. Zigmara Liepiņa opera savulaik kļuva par latviešu opermūzikas simbolu, kuras iestudējums Latvijas Nacionālajā operā guva grandiozus panākumus un tika izrādīts 96 reizes. Operas kompaktdiska versija kļuva par pieprasītāko latviešu opermūzikas ierakstu. Zigmara Liepiņa sirdi plosošā mūzika, Esmeraldas un Kvazimodo traģiskais mīlestības stāsts mums vēsta par nesalaužamu gara spēku un spēju mīlēt pāri robežām.

19. jūlijā Jūrmalas festivālā uzstāsies virtuozā akordeona dīva Ksenija Sidorova kopā ar Liepājas simfonisko orķestri un tā galveno diriģentu Gunti Kuzmu. Ksenija Sidorova kļuvusi par sava instrumenta vēstnesi pasaulē, ar savu meistarību un personības šarmu uzrunājot klausītājus visā pasaulē. Dēvēta par "atklājēju" (New York Times) ar "elpu aizraujošu virtuozitāti" (The Observer) Ksenija Sidorova kļuvusi par vienu no pasaulē ievērojamākajām akordeona spēles virtuozēm un viņas gudri izsvērtās, rūpīgi veidotās programmas ļāvušas līdz šim par tautas mūzikas instrumentu dēvēto akordeonu novērtēt pavisam jaunā kvalitātē.

20. jūlijā festivālā izskanēs koncerts Dzimuši Latvijā, kas jau kļuvis par Jūrmalas festivāla tradīciju. Koncertā uz vienas skatuves satiksies dažādu paaudžu mūziķi, Latvijā dzimušie mūzikas spīdekļi – gan jaunie talanti, gan Latvijas koncertdzīves redzamākie mākslinieki, gan latviešu mūziķi ar starptautisku slavu, kuru uzstāšanās dzimtenē vienmēr ir gaidīts notikums. Mākslinieku vidū būs tenors Aleksandrs Antoņenko, vijolniece Baiba Skride, akordeoniste Ksenija Sidorova, kā arī talantīgi jaunie mūziķi. Jūrmalas festivāla orķestri diriģēs Berlīnes Komiskās operas galvenais diriģents Ainārs Rubiķis.

21. jūlijā festivālā gaidāms klaviermūzikas koncerts ar Osokinu dinastijas izcilajiem pianistiem. Trīs Osokinu – divu dēlu un tēva – savienība kļuvusi par pianisma mākslas zīmolu gan Latvijā, gan ārzemēs. Andreja un Georgija Osokina klavierspēle izpelnījusies ievērojamu atzinību starptautiskajā arēnā, bet viņu tēvs Sergejs ir viens no cienījamākajiem mūziķiem Latvijā. Osokinu kopīgajos koncertos allaž skan skaistākais klaviermūzikas zelta repertuārs un klasiskās mūzikas šedevri oriģinālos pārlikumos gan četrrocīgi, gan divām un pat trim klavierēm.

22. jūlijā ar Brodvejas mūziklu zelta izlasi festivālā viesosies izcilas angļu skatuves teātra zvaigznes, pasaulē augstu vērtēti dziedošie aktieri, kuri uzstājušies Karaliskajā Alberta zālē, Londonas Barbican, Glastonberijā, un West End teātrī, kas līdz ar Ņujorkas Brodveju ir paša augstākā līmeņa mūziklu teātris pasaulē. Mūzikls pamatoti kļuvis par pasaulē iemīļotu žanru, kurā spraigi un aizkustinoši sižeti savijušies ar elpu aizraujošām dejām un emocionāli uzrunājošu mūziku. Pie Jūrmalas festivāla orķestra pults stāsies Roberts Pērviss, kurš diriģējis neskaitāmus iestudējumus slavenajā West End teātrī Londonā.

Jūrmalas festivāla noslēgumā, 23. jūlijā būs Galā koncerts ar skaistākajām operu ārijām. Koncertā dziedās pasaulē pazīstamākais latviešu tenors Aleksandrs Antoņenko, kuram šī jau ir 25. sezona uz skatuves. Savā iespaidīgajā karjerā viņš uzstājies uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertu skatuvēm, izdziedot un izdzīvojot vadošās tenora lomas, kopskaitā jau tuvu pie trīsdesmit.  Metropolitēna opera Ņujorkā, Milānas La Scala, Londonas Koventgārdena opera ir tikai dažas no prestižajām skatuvēm, kuras aicinājušas Aleksandru Antoņenko uz operu iestudējumiem. Līdzās Jūrmalas festivāla orķestrim koncertā uzstāsies arī citi Antoņenko skatuves draugi.

Biļetes: www.bilesuparadize.lv

Biļetēm iepriekšpārdošanā 40% atlaide visās Biļešu paradīzes kasēs līdz 31. janvārim.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja