Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiešraidē būs skatāms komunistiskā genocīda upuru piemiņas koncerts Un miers virs zemes...

Ceturtdien, 25. martā, plkst. 19 tiešraidē no Rīgas Doma baznīcas notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts koncerts Un miers virs zemes... Šoreiz Orķestra Rīga rīkotais koncerts izskanēs kā koncertstāsts, sadarbojoties ar režisoru Kārli Anitenu, kā arī ar Latvijas Okupācijas muzeju un tā vēsturnieci Leldi Neimani. Koncerts notiek festivāla Windstream programmas ietvaros.

"1949. gada 25. marts bija traģiska diena latviešu tautas vēsturē, kurā joprojām ik gadu pieminam šo notikumu upurus, viņu izpostītos likteņus un ar koncertu mēģinām rast mierinājumu mūzikā," pauž koncerta rīkotāji.

Šajā gadā līdzās Orķestra Rīga mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Valda Butāna izlolotajai muzikālajai programmai paredzēti vēstures stāsti un liecības, kas, mijiedarbojoties ar mūziku, veidos vienotu koncertstāstu. Iespējams vēl nedzirdētās filozofiskās pārdomās par notikušo dalīsies vēsturniece Lelde Neimane – Latvijas Okupācijas muzeja audiovizuālo materiālu krājuma vadošā speciāliste. Koncerta režisors un moderators Kārlis Anitens.

Koncerta muzikālā programma veidota, aptverot ļoti emocionālu un dažu komponistu likteņiem personīgu mūziku. Kā vēsta programmas nosaukums Un miers virs zemes…, pēc miera pasaulē lūgsim ar beļģu komponista Jana van der Rosta (Jan van der Roost) skaņdarbu Et in terra pax (1998). Komponists radītajā mūzikā apzināti neizmanto agresijas skaņas, taču bailes no vardarbības un iznīcības tajā ir jūtamas. Darba noslēgums ir pilns cerības: lai nežēlību nomaina miers. Amerikāņu komponista Džeimsa Bārnsa (James Barnes) Trešā simfonija, kurai dots nosaukums Traģiskā, radīta neilgi pēc viņa meitiņas nāves. No dziļākās tumsas un izmisuma līdz piepildījuma spožumam un priekam – tāds ir jūtu spektrs, kurā skan simfonija. Koncerta programmā iekļauta simfonijas trešā daļa – izsmalcināti vienkārša un vajājoši skaista fantāzija par pasauli, kas būtu, ja Natālija būtu izdzīvojusi.

Džona Mekī (John Mackey) skaņdarbs Šis nežēlīgais mēness (2017) ir skaistās un nemirstīgās nimfas Kalipso dziesma, kura atrod Odiseju neilgi pirms nāves izskalotu kādas salas krastā. Viņa Odiseju ārstē un palīdz atkopties; viņi iemīlas viens otrā. Kādu dienu Odisejs atceras mājas un ģimeni, un izlemj Kalipso pamest. Savukārt no Sergeja Rahmaņinova daiļrades skanēs viens no komponista mītiskākajiem darbiem – simfoniskā poēma Mirušo sala (1908), kas tapusi pēc Arnolda Bēklina (Arnold Böcklin) gleznas motīviem. Mūzikā pretstatā nāves tēmai ar muzikāliem efektiem attēlota elpošana, tādējādi radot refleksiju par to, ka dzīvība un nāve ir savstarpēji saistītas. 

Latviešu komponistu mūziku koncertā pārstāvēs Imanta Zemzara Arkādija (2016), kas izteikta gleznotāja Jaņa Rozentāla krāsās. Skaņurakstā ievijas gan elēģiskākas, gan satrauktākas izjūtas, komponista uzburtās pastorālās ainas – debesīs mākoņi te sablīvējas, te izkliedējas –, un muzikālā darba izskaņu iespējams uztvert dažādi.

Koncerts no 25. marta plkst. 19 bez maksas būs pieejams internetā – Orķestra Rīga vietnēs Facebook  un YouTube.

Koncerts notiek ar Rīgas domes, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja