Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

TUR_ telpas izstāžu zālē Roberts Fleics koncertā sintezēs mākslu un mūziku

Ceturtdien, 9. martā, plkst. 19.00 laikmetīgās mākslas zālē TUR_telpa, otrajā no trim TUR_telpas muzikālajiem piedāvājumiem pianistam Robertam Fleicam pievienosies saksofonists Aigars Raumanis un flautiste/vokāliste Helie Mailīsa Vīrakivi (Heliä Mailiis Viirakivi) (Somija), lai radošā un muzikālā veidā atbildētu uz Andra Kaļiņina izstādi Baltā zāle.

Triju laikmetīgās mākslas izstāžu ciklam No aukstuma gaismā TUR_telpa ir uzaicinājusi amerikāņu komponistu un pianistu Robertu Fleicu, lai iesaistītos izstādēs no viņa vienreizējās muzikālās perspektīvas. Uz otro no trim gaidāmajām muzikālajām performancēm Fleics ir pieaicinājis vienu no spožākajiem latviešu jaunākās paaudzes mūziķiem Aigaru Raumani un dziedātāju, flautisti un improvizatori no Somijas Heliu Mailīsu Vīrakivi.

Mūziķi interpretēs izstādes struktūru. No vienas puses tā ir apslēptas atbalsis no mākslas, kas cenšas slavināt dievišķo būtni. No otras - ir pats skaņas gars, kas atspoguļots no mūsdienu skatpunkta caur abstrakciju. Fleics, Vīrakivi un Raumanis piedāvās šo Baltās zāles jauno slāni, reaģējot intuitīvi uz pagātni un tagadni.

Šis muzikālais notikums ir daļa no TUR_telpas iniciatīvas, kuras mērķis ir veicināt starpdisciplināru sadarbību un negaidītus radošo žanru krustpunktus. Kā skaidro galerijas ziemas izstāžu cikla kurators Edvards Shautens, ir aizraujoši redzēt, kā mākslinieks var interpretēt un reaģēt uz cita mākslinieka darbu, šajā gadījumā Roberts, Aigars un Helie reaģēs uz Andra izstādi. Tas piešķirs papildu dimensiju, jaunu slāni, svaigu perspektīvu, no kuras skatītāji var pietuvoties māksliniekiem.

Andra Kaļiņina Baltā zāle ir otrā izstāde TUR_telpas ziemas izstāžu ciklā No aukstuma gaismā un piedāvā jaunradītas gleznas, kuras iedvesmojusi mākslinieka interese par muzejisko un glezniecības materialitāti dažādos tās aspektos. Izmantojot visu TUR_telpu, Kaļiņins izvieto savas gleznas abstrahētas mākslas vēstures muzeja zāles ietvarā un ļaujas rotaļīgi apspēlēt veidu, kā strukturēti Eiropas muzeji un tajos eksponētie mākslas virzieni. Ievērojamu Eiropas mākslas vēstures muzeju apmeklējumu laikā Kaļiņinu allaž īpaši intriģējušas iespaidīgās glezniecībai atvēlētās telpas. Šīs zāles kā svētnīcas krāsai un glezniecības procesam uz mākslinieku atstājušas iespaidu. Personālizstādē viņš izveidojis gleznu instalāciju, kas vienlīdz lielā mērā atsaucas gan uz muzeoloģiskām tēmām, gan mākslas virzieniem vēstures ritumā. Kaļiņins īpaši izceļ robežšķirtni starp laiku pirms un pēc Apgaismības. Vienā zāles pusē viņš atsaucas uz laiku, kad gaisma pārtop daudzšķautņainā realitātē, ko tehnoloģiski un zinātniski aprakstījuši, citstarp, Gēte un Ņūtons. Baltajā zālē Kaļiņins paralēli gleznu ekspozīcijai izmanto iespēju apcerēt gaismas, krāsas, atspīduma un absorbācijas iedarbi vienlaikus hiperreālā un abstraktā kontekstā.

Koncerta ieejas maksa ir 10,00 EUR un biļetes varēs iegādāties pasākumā dienā TUR_telpā. Lai rezervētu sēdvietu koncertā, lūgums rakstīt savu vārdu, uzvārdu un biļešu skaitu uz e-pastu t[email protected]. Koncerta sākums plkst. 19.00, taču Andra Kaļiņina izstāde Baltā zāle būs skatāma no plkst. 17.00 līdz plkst. 22.00.

 

Amerikā dzimušais Roberts Fleics absolvējis gan bakalaura, gan maģistra studijas Džuljarda skolā pie pasniedzējiem Hankvana Čena un Džūliana Mārtina. Roberts debitējis Karnegī zālē Ņujorkā 2021. gada oktobrī, koncertējis 25 ASV pavalstīs un 17 valstīs visā pasaulē, tostarp koncertzālē Latvija, Metropolitēna mākslas muzejā un citviet. Roberts saņēmis Džona Keidža balvu Halberštatē, Pro Musicis starptautisko apbalvojumu, Sansusī Kautiņa čempiona balvu un citas starptautiska mēroga godalgas, nupat (2022.) – arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Gada balvu. www.robertfleitz.com

Saksofonists Aigars Raumanis ir viens no spožākajiem latviešu jaunākās paaudzes mūziķiem, vairāku starptautisku konkursu laureāts, Lielās Mūzikas balvas ieguvējs kategorijā Gada jaunais mākslinieks (2019), kā arī JVLMA un LMT Gada balvas jaunajam mūziķim 2018 un vairāku citu apbalvojumu ieguvējs. Pirmatskaņojis Platona Buravicka koncertu Temperature of Plastics, Paula Dambja Blaumanis brauc uz Brakiem saksofonam un orķestrim un Andra Dzenīša Pierrot saksofonam solo, kā arī daudzus jaunākās paaudzes komponistu skaņdarbus. Paralēli saksofona spēlei velta laiku kompozīcijai; Aigara Raumaņa darbi skanējuši ASV, Izraēlā, Vācijā un lielākajās Latvijas koncertzālēs un dievnamos, tostarp Latvijas Radio 1. studijā, Koncertzālē Latvija, Lielajā Ģildē, LU Aulā, Rīgas Domā. www.raumanis.com

Helie Mailīsa Vīrakivi ir dziedātāja, flautiste un improvizatora no Somijas. Viņas mākslinieciskā darbība ir saistīta ar laikmetīgo improvizāciju akadēmiskās laikmetīgās mūzikas ietvaros, un viņai ir arī ilgi nodarbojusies ar somu tautas gospeļmūziku. Viņa aktīvi muzicē Somijas un Igaunijas laikmetīgās mūzikas vidēs un vienmēr labprāt strādā starpdisciplināros mākslas projektos ar mūziku. Pēdējā laikā viņa sadarbojusies ar tādiem komponistiem kā Bendžamins Dvaiers, Arvo Perts, Veljo Tormis, Gons Muruaga, Eladio Aguilars, Anna-Mari Kaharē, Manuels de Falla, Pols Makartnijs. https://www.heliamailiis.com

Andra Kaļiņina glezniecību var raksturot kā tās vieliskuma iemiesojumu. Angļu termini "color" un "paint" skaidri nošķir nozīmes, kuras latviešu valodā apvienotas vienā vārdā – "krāsa". Kaļiņina metode ir ļaut, lai roku vada pati krāsa, atkarībā no sava specifiskā caurspīdīguma, biezuma, spīduma, krāsas noturības un nosaukuma. Gleznas veidols tādējādi tiek reducēts līdz līmenim, kurā vēstījums ir uzticēts krāsas īpašībām. Mākslinieks šādi apiet tiešu interpretāciju, šo uzdevumu atstājot audeklu izmēru un to telpiskā izvietojuma saspēlei.

Gleznotājs un scenogrāfs Andris Kaļiņins (1994) studējis Latvijas Kultūras koledžā un Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļā. 2022. gadā ticis iekļauts starp 14. Baltijas Jaunā gleznotāja balvas finālistiem. Pērn māksliniekam bijušas personālizstādes Jūrmalas muzejā (Kaļiņina eļļas glezniecība) un Balvu novada muzejā (Klusā daba nav daba, bet ir). Piedalījies arī vairākās grupu izstādēs, tostarp Arsenālā, Kalnciema kvartāla galerijā, Cēsu alus darītavā un R. Vāgnera namā Rīgā. Kā scenogrāfs un kostīmu mākslinieks veidojis izrāžu vizuālo tēlu Valmieras teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, Dailes teātrī, kā arī neatkarīgo teātru projektos. www.kalinins.lv

TUR_telpa ir neatkarīga mākslas telpa, kurā augsti tiek vērtēti eksperimenti un procesā balstītā māksla. No 2020. gada TUR_telpa ir pierādījusi sevi kā nozīmīgu laikmetīgās mākslas telpu Rīgā, rīkojot izstādes, organizējot koncertus, performances un dzejas lasījumus. No rīkotajām 14 personālizstādēm, divas ir nominētas Purvīša balvai – Sabīnes Verneres personālizstāde O un Kristīnes Krauzes-Sluckas Pagātnes piespiedu kustības.

TUR_telpa ir bezpeļņas mākslas iniciatīva, ko atbalsta Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds.

TUR_telpa ir atvērta apmeklētājiem no trešdienas līdz sestdienai laikā no plkst. 17.00 līdz 22.00. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja