Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vieglums, prieks, rotaļa un deja. LNSO un solisti tiekas Mocarta, Čaikovska un Ķeniņa mūzikā

Simfoniskās mūzikas cienītāji aicināti ceturtdien, 25. februārī, plkst. 19 tiešsaistē vērot koncertu Mocarts, Ķeniņš un Čaikovskis, kurā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) uzstāsies kopā ar diriģentu Gunti Kuzmu un solistiem – pianisti Agnesi Egliņu, sitaminstrumentālistu Edgaru Saksonu un flautistu Tommazo Pratolu. Koncerts notiks Lielajā ģildē un būs pieejams LNSO mājaslapā, orķestra Facebook profilā un YouTube kontā.

1990. gadā pēc ilgu gadu pārtraukuma no Kanādas ierodoties paviesoties Latvijā, Tālivaldi Ķeniņu dziļi iespaidoja dzimtenē notiekošie brīvības atgūšanas procesi. Tā rezultātā viņš radīja koncertžanra darbu, kurā šoreiz solistes lomā būs virtuozā Agnese Egliņa. Savukārt Mocarta mūzikā solista gods ir LNSO flautu grupas koncertmeistaram Tommazo Pratolam, kura maigā un skanīgā spēle apbur un valdzina visus šā instrumenta cienītājus. Programmā iekļauta arī krievu romantisma klasiķa Pētera Čaikovska pēdējā orķestra svīta (Nr. 4) Mocartiāna, ko komponists sacerēja par godu Mocarta operas Dons Žuans 100. gadadienai.

"Viens no maniem iemīļotākajiem autoriem, ko pēdējā laikā esmu ļoti daudz pētījis un studējis, ir Mocarts, un liela daļa viņa darbu arī atbilst šim iecerētajam, dzirkstošajam vieglumam, tāpēc tā bija man centrālā izvēle," stāsta diriģents Guntis Kuzma. "LNSO solistu vidū diezgan bieži parādās mūsu paša orķestra mūziķi. Pirms diviem gadiem flautu koncertmeistara vietu ieguva Tommazo Pratola, un nu pienākusi arī viņa reize izpausties solo. Zvaigznes sakrita, jo viņa repertuārā ir arī Mocarta koncerts un varam šo ideju īstenot."

Čaikovska svīta Mocartiāna ir kā stilistiska rotaļa, kurai par pamatu ņemtas Mocarta tēmas: no slavenās 40. simfonijas tēmas, kas svītas pirmajā daļā (Žīga) iekrāsota pat atonāli, līdz bezgalskaistajai lūgšanai Ave verum corpus un visbeidzot klaviervariācijām par Gluka operas Svētceļnieki Mekā tēmu. "Čaikovska fantāzijas lidojums par šo mūziku ir vienkāršs un ģeniāls," uzskata Guntis Kuzma.

Tālivalža Ķeniņa simtgadē LNSO vairākās programmās iekļāva viņa darbus, bet vēlāk veica ierakstus. Tā klajā laisti jau divi CD, tikko ierakstīts trešais. Klavierkoncerta polistilistiskās un neoklasiskās spēles labi sasaucas ar stilizāciju laboratoriju Čaikovska svītā. "Kad vasarā radās iespēja to ierakstīt, laika bija palicis ekstrēmi maz. Pianiste Agnese Egliņa uz trim nedēļām "pazuda" un iemācījās. Līdzīgi bija ar sitaminstrumentu partiju. Man pašam šķita, ka tās virāžas vispār nav iespējams nospēlēt, bet pietiek tikai Edgaram Saksonam piedāvāt izaicinājumu, un viņš izdara neiespējamo. Nu pienācis laiks šo visu nospēlēt vēlreiz," saka Guntis Kuzma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja