Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Grupas Satellites LV albuma recenzija. Noturēties uz varavīksnes

Grupas Satellites LV no 2007. līdz 2017. gadam tapušo albumos neiekļauto ierakstu izlase ir interesantākais, ko grupa līdz šim izdevusi

Dažām grupām pat sliktākās dziesmas ir labākas nekā citām tās pašas labākās. Pārmest šo patiesību nevar ne vieniem, ne otriem, jo viņi gluži vienkārši tādi ir, citādi nespēj būt, un arī nevajag. Un "sliktākās dziesmas" var izrādīties nebūt ne tik sliktas, bet, savulaik ierakstītas, palikušas pāri no ierakstu sesijām, jo to bijis par daudz, un dažas pašiem mūziķiem likušās neiederīgas kādā albumā. Varbūt pat tās palikušas neizdotas tāpēc, ka bijušas izteikti labākas par pārējām? Versijas ir dažādas. 

Gadās arī tā, ka pašiem nemaz neizdodas un varbūt pat nemaz nebūtu gribējies piedzīvot brīdi, kad šīs «neizmantotās rezerves » sasniedz klausītājus. Piemēram, šogad noslēgta triju pirms tam nezināmu Džimija Hendriksa dziesmu albumu triloģija, pirms pāris gadiem izdoti Kurta Kobeina akustiskie mājas ieraksti, un nupat izlasē December publicēti arī iepriekš nedzirdēti N.S.R.D. ieraksti. Latviešu grupa Satellites LV nolēmusi negaidīt tik ilgi kā trīs iepriekšminētie klasiķi vai – precīzāk – viņu mantojuma glabātāji.

 

Pirms atnāci tu

Jau izlases albuma nosaukums Ego uguņo (tā sauc arī pirmo dziesmu) liecina, ka grupai ar pašnovērtējumu, kas mūsdienās tiek dēvēts par karjeras stūrakmeni, viss ir kārtībā, un arī grupas līderis Jānis Žilde (starp citu, arī kritiķis) ir teicis, ka viņam šajā retumu izlasē iekļautie gabali nešķiet kaut kādi pārpalikumi. Un tādi tie patiešām nav! Vienā pārī, kas tapusi sadarbībā ar grupu The Tribes of the City – Jāņa un Ksenijas duets –, vispār ir viena no pēdējo gadu skaistākajām un skumjākajām mīlas dziesmām, bet vēl sāpīgāks un skarbāks ir gadījums, kad tu vēlies mesties neprātīgā dejā un kliegt: "Es vēlos, lai tu zini, lai tu zinātu/ Viss bija kārtībā, pirms atnāci tu..."

Vēl pirms grupas Aurora atdzimšanas ierakstītā hita Fetišists izdošana mazajā platītē devusi iespēju šai dziesmai skanēt ballītēs, kurās dīdžejs lieto tikai vinila formātu, turklāt daudzi cilvēki nākuši klāt un teikuši "paldies par Auroru", jo Satellites LV versija, ja pavirši klausās, maz atšķiras no oriģināla. Pazīstamā dziesma Dienas gaismas detaļas iekļauta sākotnējā 2007. gada versijā, kad grupas dalībnieki pēc vairāku gadu eksperimentiem, solo un blakus projektiem sengaidīti un spīdoši atkal ķērās pie popmūzikas, turklāt tagad dominēja sintezatori – 80. gadu sintpopa atgriešanās vilnis tikai sākās, jo 90. gadu agresīvā elektronika visiem bija apnikusi, un Satellites LV jaunais skanējums bija kā dzidra ūdens malks slāpstošajiem. Tomēr abus vienlaikus izdotos albumus Vadu un Bezvadu (2009) mākslinieki lika saviem faniem gaidīt tik ilgi, ka visi jau bija noguruši un tāds skanējums vairs nelikās nekas svaigs.

 

Sajūta, ka ieskanēsies

Grupai nekad nav bijis pamata pārmest skarbumu vai asumu, bet dziesma Mākslas darbs par šo tēmu šeit iekļauta trijās tik ļoti dažādās versijās, ka, neskatoties sarakstā, nepateiksi, ka tā ir viena un tā pati dziesma. Ego uguņo iekļauta arī Māra Šverna dziesmu kaverversija – albumam Brāļi un māsas ierakstītā Cilvēks tik uz pus’, kurā atkal izdodas atklāt ko jaunu – trešajā minūtē ir sajūta, ka tūliņ ieskanēsies fragments no The Cure agrīnās dziesmas 10:15 Saturday Night Massive Attack izcilā albuma Mezzanine gabala Man Next Door ceturtajā minūtē, – jā, tās noskaņas ir noķertas, un The Cure ietekme jūtama arī tituldziesmā.

Pavisam droši Ego uguņo var dēvēt par daudzveidīgāko un interesantāko no visiem līdzšinējiem Satellites LV izdevumiem. Pilnai laimei vēl varēja pievienot lielākos hitus Nekad, nekad un Disko no 1998. gada debijas albuma Piens, kas taustāmā formātā arī jau sen ir kļuvis par retumu – ne visi mūziku šodien klausās tikai savos datoros un telefonos. Taču var jau būt, ka Satellites LV gatavo arī kādu labāko dziesmu izlasi, jo ar gadiem arī pašiem mūziķiem tā pagātne vērtīgāka šķiet – pērn izdotajā albumā Varavīksnes galā (Austras balva un Zelta mikrofona nominācijā Labākais alternatīvās vai indie pop mūzikas albums) bija atsauce uz pašu sākumu, kad dziesmā Nekad, nekad varavīksnes gals tika pieminēts – un ne jau tas pats, kas šodien zem kājām. Ja tie ir mājieni, ka, nokāpjot no šīs varavīksnes, viss izbeidzas, jo nekas nav mūžīgs, jānovēl, lai grupai pietiktu stabilitātes uz tās vēl noturēties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja