Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dailes teātrī šoruden izrādīs Malkoviča iestudējumu Leopoldštate

Dailes teātrī šā gada rudenī gaidāms plaši pazīstamā aktiera un režisora Malkoviča iestudējums Leopoldštate, kas iecerēts kā jaunās teātra sezonas atklāšanas notikums, informēja Dailes teātra komunikācijas vadītāja Agnese Vārpiņa.

Pasaulslaveno Holivudas zvaigzni Malkoviču Dailes teātra skatītājiem bija iespēja redzēt izrādē Kokvilnas lauku vientulībā 2022.gadā, taču šī gada rudenī būs unikāla iespēja iepazīt Malkoviču kā režisoru.

Malkovičs Dailes teātrī izvēlējies iestudēt slavenā britu dramaturga Stoparda jaunāko lugu Leopoldštate, kas savu pirmizrādi piedzīvoja Londonas Vestendā 2020. gadā. Luga tajā pašā gadā ar panākumiem iestudēta arī Brodvejā.

Dramaturgs Stopards bērnībā, izbēgot no nacistu vajāšanas, ar ģimeni no Čehoslovākijas pārvācies uz dzīvi Lielbritānijā. Tikmēr visi Stoparda vecvecāki nonāca nacistu koncentrācijas nometnēs.

Savās lugās Stopards pievēršas jautājumiem par cilvēktiesībām, cenzūru, politisko brīvību un sabiedrību. Stopards saņēmis Oskara, Olivijē un Tonijas balvas.

2020. gadā Leopoldštate ieguva prestižo britu Olivijē balvu kategorijā Labākā jaunā luga.

Leopoldštate drosmīgi aplūko, ko nozīmē būt citādam - svešiniekam, starp svešiniekiem, ne tikai paša, bet arī citu acīs. Tā uzdod jautājumus par vēsturi, proti, kā saglabāt savas saknes, kā nosargāt savu pašapziņu, kā izdzīvot mazai tautai, kad pasaule ir sajukusi prātā.

Vēl sadarbībā ar Gruzijas kolēģiem Dailes teātrī rit mēģinājumi un top par klasikas vērtību dēvētais Bertolta Brehta Kaukāziešu krīta aplis, kas pirmizrādi piedzīvos martā, režisors Data Tavadze.

Vārpiņa atklāj, ka jau 24. martā teātrī pirmizrādi piedzīvos Brehta Kaukāziešu krīta aplis Eiropā pazīstamā gruzīnu režisora Tavadzes versijā.

Izrāde Dailes teātrī top, apvienojoties starptautiskai radošajai komandai ar Latvijas māksliniekiem. Režisors Tavadze, scenogrāfe - Nadibaidze, komponists - Nika Pasuri, kostīmu māksliniece - Kristīne Pasternaka.

Lomās skatītāji redzēs Miškēviču, Skrastiņu, Vitu Vārpiņu, Kasparu Dumburu, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu, Katrīnu Grigu, Kārli Arnoldu Avotu, Tomu Veličko, Mārtiņu Upenieku, Niklāvu Kurpnieku, kā arī Emīlu Juhanu Bahmani. Mūziķi: Dace Zālīte-Zilberte, Indulis Cintiņš, Ivo Krūskops, Artūrs Noviks, Rihards Plešanovs.

Šis ir Brehta 125. jubilejas gads, kurā vairāki Eiropas teātri, tostarp arī Dailes teātris īpaši godina dramaturgu, iestudējot viņa lugas. Eižens Bertolts Frīdrihs bija vācu dramaturgs, režisors, teātra teorētiķis, prozaiķis un dzejnieks.

Savukārt ar jau otro iestudējumu maijā Dailes teātrī atgriežas arī ungāru režisore Ildiko Gāšpāra, kas iestudē ungāru klasiķa Ferenca Molnāra lugu Lilioms, kuras pirmizrāde gaidāma 24. maijā.

Ungāru klasiķa Molnāra luga ir Latvijā labi pazīstama, bet pasaulē pievērsusi pat Holivudas producentu interesi - pēc lugas veidotas vairākas mākslas filmas. Dailes teātra iestudējumā režisore Gāšpāra daudziem pazīstamo karuseļa iekšā saucēju Liliomu pārvieto uz bohēmisku un kriminālu vidi - kazino. Tur jaucas spēles azarts, augstas likmes un mīlestība vienotā dzīves karuselī.

Gāšpāras iestudējumā lomas atveidos Lauris Dzelzītis, Dārta Daneviča, Ieva Segliņa, Dainis Gaidelis, Anete Krasovska, Aldis Siliņš, Gints Grāvelis, Olga Dreģe, Lidija Pupure, Imants Strads, Lauris Subatnieks, Indra Briķe, Juris Strenga, Lelde Dreimane.

Radošā komanda: Gāšpāra - režisore, Lili Ižāka - scenogrāfe un kostīmu māksliniece, Flora Lili Matisa - komponiste; Veronika Sabo - horeogrāfe, Oskars Pauliņš - gaismu mākslinieks.

Dailes teātris ceturtdien, 9.martā, plkst. 15 otrā stāva foajē rīkos preses konferenci, kurā informēs par nozīmīgākajiem starptautiskajiem projektiem.

Preses konferencē piedalīsies Dailes teātra direktors Juris Žagars, režisors Tavadze, scenogrāfe Ketevana Nadibaidze, komponists Nika Pasuri, režisore Gāšpāra, kā arī Dailes teātra aktieri Milēna Miškēviča, Lauris Dzelzītis, Artūrs Skrastiņš, Dailes teātra vadošais dramaturgs Matīss Gricmanis un Kaukāziešu krīta aplis mūziķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja