Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Drāmas Klaidoņa lūgšana pirmizrāde Valmieras teātrī

Sestdien, 1. decembrī, Valmieras teātra Apaļajā zālē notiks pirmizrāde Alvja Lapiņa drāmai _Klaidoņa lūgšana _Vara Braslas režijā, vēsta teātra pārstāve Zane Peļņika.

Luga, kas tapusi pēc Gunara Janovska romāna Balsis aiz tumsas motīviem, vēsta par bijušo karavīru dzīvi gara slimnieku dziednīcā vienpadsmit gadus pēc Otrā pasaules kara beigām. Galveno lomu – bijušo latviešu leģionāru Arturu Skuju - spēlē aktieris Mārtiņš Meiers. Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, bet kostīmu māksliniece  Ieva Kundziņa.

Šī izrāde pēc gandrīz divdesmit gadiem veidos trešo daļu savdabīgai triloģijai, kuras pirmās daļas bija divu citu Gunara Janovska romānu dramatizējumi: Sōla (1993) un Izdedži (1994). Savulaik šos Vara Braslas uzvedumus redzēja arī romāna autors un atļāva režisoram turpmāk iestudēt jebkuru no saviem darbiem.

Lugas un izrādes centrā ir bijušais latviešu leģiona karavīrs Arturs Skuja, kurš vada savas dienas kādā no Anglijas slimnīcām, dzīvojot dubultu dzīvi: realitātē viņš ir viens no daudzajiem kara traumētajiem zaudētāju armijas karavīriem, bet iedomās dzīvo savu īsto dzīvi, kāda būtu varējusi būt bez kara, iztēlē satiekas gan ar nesasniedzamajā dzimtenē mītošajiem, gan jau mirušajiem draugiem – kā likteņa biedru, igauni Juhanu (Mārtiņš Liepa).

"Ja Latvija nav tukša skaņa, tad par daudz ko jādomā," saka izrādes režisors Varis Brasla. "Jo tagad cilvēki brauc prom un grasās atgriezties, kad te būs labāk. Bet Janovska radītais Arturs vārda tiešā nozīmē jūk prātā, jo viņam atņemta dzimtene. Cik tad no Anglijas, kur viņš mīt, tālu līdz Latvijas krastam, bet viņš nedrīkst tur izkāpt, jo tūlīt tiks paņemts pie dziesmas un labākajā gadījumā aizsūtīts pie baltajiem lāčiem. Labākajā gadījumā… Tā ir šī cilvēka traģēdija, kas viņu paralizē un neļauj normāli dzīvot."

Pārējās lomās: Elīna Vāne, Januss Johansons, Ivo Martinsons, Inese Pudža, Arnolds Osis, Inese Ramute, Mārtiņš Lūsis un Kārlis Freimanis.

Gunars Janovskis (1916–2000) Otrā pasaules kara gados strādājis par vācu armijas tulku. 1944. gadā devies bēgļu gaitās un līdz mūža galam dzīvojis Anglijā. 1963.gadā iznāca viņa pirmais romāns Sōla, bet kopumā sarakstījis vairāk nekā trīsdesmit grāmatu. Režisors Varis Brasla Valmieras teātrī iestudējis arī romāna Helmī dramatizējumu Gredzens uz tilta (2009).
Izrāde „Klaidoņa lūgšana” arī 2., 7. un 28. decembrī.

Biļetes rezervēt un iegādāties var Valmieras teātra kasē (tālrunis 64207335), kā arī visās „Biļešu paradīzes” kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja