Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ģertrūdes ielas teātris aicina uz jaunā režisora Rūdolfa Gediņa izrādi Dievišķs fakts

Ģertrūdes ielas teātrī 7. un 8. maijā plkst. 19 pirmizrādi piedzīvos jaunā režisora un horeogrāfa Rūdolfa Gediņa izrāde Dievišķs fakts, kas ir viņa diplomdarba izrāde, absolvējot Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mākslas maģistrantūru, informēja izrādes pārstāve Ina Ločmele.

“Man pieder savāds dzīvnieks, pa pusei kaķēns, pa pusei jērs. Tas ir mantojums no tēva. No kaķa – galva un nagi, no jēra – lielums un auguma uzbūve, no abiem – acis, šaudīgas un mežonīgas. Reizēm viņš uzlec man blakus klubkrēslā, atbalsta priekškājas man uz pleca un pieliek purniņu pie auss, it kā mēģinātu ko teikt un pēc tam skatās, kā teiktais mani iespaidojis. Lai izpatiktu, es izliekos, ka esmu sapratis, un pamāju ar galvu.” Francs Kafka Krustojums.

Dievišķs fakts ir Franca Kafkas īsstāsta Krustojums skatuves interpretācija, kuras pamatā ir režisora personisks stāsts par savas izcelsmes apzināšanos. Izrādes veidošanas procesā tas cieši savijies ar radošās komandas pieredzi un pārdomām par piederību un mantojumu. Režisors Rūdolfs Gediņš sadarbībā ar dramaturģi Lailu Burāni un līdzautoriem – dejotājiem Annu Novikovu, Elīnu Lutci, Evu Kronbergu un Ivaru Broniču – pētījis, kā viņu dzīvi un identitāti ietekmē piešķirta piederība – ģimene un vide, kurā tiekam audzināti, – un iegūta piederība – cilvēki, kurus izvēlamies par saviem draugiem un partneriem. Kā mēs sadzīvojam ar emocionālo mantojumu, kas pie mums nonācis, un ko mēs nododam tālāk? Izrādes materiāls tapis rūpīgi strukturētā mēģinājumu procesā, kurā katrs dejotājs attīstījis savu individuālo stāstu un horeogrāfisko materiālu, kas, saglabājot savu neatkarību, rada kontekstu viens otram un saskarsmes punktus izrādē. Dievišķs fakts ir izrāde par mani – šāds žanra raksturojums vienlaikus norāda uz katra radošās komandas dalībnieka ieguldījumu darba tapšanā, kā arī izrādes tēmu klātbūtni katra cilvēka dzīvē.

“Man bija svarīgi veidot izrādi, kurā nav paviršības, formalitātes vai melu. Kopā ar komandu centāmies apzināties, kuros brīžos uzskatām sevi par pasīviem apstākļu upuriem un kuros – par lēmumus pieņemt spējīgām radībām, kas veidos apstākļus un veiks izmaiņas saskaņā ar savām sajūtām, vēlmēm un vajadzībām,” – tā par izrādes tapšanas procesu saka režisors Rūdolfs Gediņš.

Latvijas kultūras vidē Rūdolfs Gediņš ir atpazīstams un novērtēts kā profesionāls horeogrāfs un dejas mākslinieks. 2015. gadā Rūdolfs absolvējis Laikmetīgās dejas mākslas bakalaura programmu Latvijas Kultūras akadēmijā un šovasar absolvēs Teātra mākslas maģistrantūru. Kā izpildītājs Rūdolfs Gediņš piedalījies izrādes gan valsts, gan neatkarīgos teātros, kā arī dejas un teātra projektos sadarbībā ar Latvijas un ārzemju māksliniekiem. Pēdējā laikā arvien vairāk darbojas kā horeogrāfs, veidojot izrādes Latvijas Nacionālajā teātrī (Visas manas vājības ir tavas lūpas), Dailes teātrī (Salemas raganas, rež. L. Groza-Ķibere) un Ģertrūdes ielas teātrī (ANNA: ЛЮБОЛЬ, rež. M. Linarte).

Izrādes Dievišķs fakts radošajā komandā ir režisors: Rūdolfs Gediņš, dramaturģe Laila Burāne, piedalās Eva Kronberga, Anna Novikova, Elīna Lutce, Ivars Broničs. Maģistra darba vadītāja: asoc. prof. Zane Kreicberga

Biļešu cena uz izrādi ir EUR 9 un EUR 7 (skolēniem, studentiem, profesionāļiem, pensionāriem).

Biļetes pieejamas Ģertrūdes ielas teātra mājaslapā, kā arī uz vietas pirms izrādes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja