Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +23 °C
Pērkona negaiss
Otrdiena, 18. jūnijs
Madis, Alberts

Ja nu Tev, Zaķi, jācilpo prom... Zani Kreicbergu pieminot

Ir ļoti grūti rakstīt atvadu vārdus kursabiedrenei, tāpēc lai man piedod tas cilvēks, kurš ir savācis un apkopojis šo informāciju... Es to pārrakstīju...

Zane Kreicberga (1971– 2024) strādājusi Latvijas Kultūras akadēmijā kopš 2000. gada – sākotnēji kā skatuves kustības pasniedzēja aktieriem un režisoriem, bet kopš 2010. gada aptverot arī laikmetīgā teātra teoriju un menedžmentu.

Bijusi viena no nu jau leģendārā aktieru un režisoru kursa absolventiem, kas Pētera Krilova un Annas Eižvertiņas vadībā pabeidza Latvijas Kultūras akadēmiju 1997. gadā. Pirms tam Zane bija viena no vadošajām aktrisēm Anša Rūtentāla Kustību teātrī, kā arī piedalījās Māras Ķimeles godalgotajā izrādē Rutes grāmata (1994).

Paralēli darbam akadēmijā Zane Kreicberga, kur kopā ar kolēģiem veidojusi vairākas programmas, darbojusies kā Latvijas Jaunā teātra institūta aktivitāšu ierosinātāja un īstenotāja, viena no Starptautiskā Jaunā teātra festivāla Homo Novus kuratorēm, daudzu starptautisku projektu vadītāja. Iestudējusi izrādes Latvijas Nacionālajā teātrī, Liepājas, Valmieras, Latvijas Leļļu, Jaunajā Rīgas teātrī un Neatkarīgajā teātrī Skatuve, vairākas kameroperas, kā arī realizējusi virkni neatkarīgu mākslu sintēzes projektu un koncertu režiju, lielākoties sadarbojoties ar Latvijas Radio kori.

Kāpēc būtu jāpaņem prom cilvēks, kurš tik dedzīgi un nekautrīgi mīlēja dzīvi un mākslu kā tās neatņemamu daļu, kurš smējās līdz asarām un dusmojās līdz piesarkumam brīžos, kad tika aizskartas viņas vērtības. No brīža, kad ar Aicinājuma un Anša Rūtentāla "kustoņu" rūdījumu (no turienes arī iesauka Zaķis, kas viņai gluži pieauga) Zane kā brīvklausītāja apsēdās auditorijā un sparīgi sāka pierakstīt profesores Silvijas Radzobes teātra lekcijas, radās iespaids, ka Zane ir cieši pārliecināta, ka mākslas kaislību var un vajag pielipināt arī citiem.

Ja notikušajam ir kāds mierinājums, tad tas, ka 9. maijā Zanei izdevās būt zālē un klausīties Mereditas Monkas mierinājuma lūgšanu. Katrs redzēja, cik Zanei bija grūti, bet cik viņa bija laimīga, pēc koncerta satiekot un pārmijot dažus vārdus ar savu no agras jaunības dievināto mākslinieci.

Atvadīšanās no Zanes Kreicbergas notiks 14. jūnijā plkst. 15 Krematorijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja