Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Visi runā, bet neviens neieklausās. Divas pirmizrādes Dailes teātrī

Šonedēļ Dailes teātrī notiks divas pirmizrādes: 10. un 11. augustā – Dailes kanons ar Juri Bartkeviču, Ievu Segliņu un Platonu Buravicki, 12. augustā – režisores Lauras Grozas iestudētā traģikomēdija Piekrišana

Režisore Laura Groza ir iestudējusi mūsdienu britu autores Nīnas Reinas traģikomēdiju Piekrišana, kas būs skatāma no 12. augusta. "Izrāde ir spēcīga šī laikmeta attiecību liecība. Tā atspoguļo ikdienu, kas ir ārējiem notikumiem bagāta, bet iekšēji iemieso spēcīgu caurvēja sajūtu. Izrāde par pasauli, kurā visi runā, bet neviens neieklausās," stāsta Laura Groza.

Lugas varoņus, kuru mīlestību apdraud alkas atdarīt ar to pašu savu laulāto sāpīgākās nodevības, uz Dailes teātra Lielās skatuves atveidos ne vien Dailes teātra aktieri Dainis Grūbe, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Anete Krasovska, Mārtiņš Upenieks, Kaspars Dumburs un jaunā aktrise Katrīna Griga, bet arī kādreizējā Dailes teātra 8. studijas absolvente, šobrīd Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika.
 
Dramaturģes Nīnas Reinas Piekrišanas centrā ir veiksmīgs trīsdesmitgadnieku pāris – grāmatu redaktore Kitija un viņas vīrs daudzsološs zvērināts advokāts Edvards. Pāra trauslo idilli satricina kāda krimināllieta, kura atklāj gan iesaistīto plūstošu izpratni par morāli, gan noklusētus pagātnes notikumus. 

Nīna Reina nāk no pazīstamu dzejnieku un rakstnieku ģimenes. Viņas tēvs ir britu dzejnieks Kreigs Reins, savukārt onkulis – izcilais krievu dzejnieks un rakstnieks, Nobela prēmijas ieguvējs Boriss Pasternaks. 

Līdz ar Piekrišanas pirmizrādi Dailes teātris sāks atsevišķu izrāžu titrēšanu angļu un krievu valodā, tādejādi padarot teātra mākslu pieejamu plašākai publikai. Izrāde Piekrišana 12. augustā būs skatāma ar titriem angļu valodā. 

10. un 11. augustā koncertciklā Dailes kanons uz Dailes dārza skatuves būs redzams aktieris Juris Bartkevičs, aktrise Ieva Segliņa un komponists un pianists Platons Buravickis, kurš klausītājiem ir pazīstams ar mūsdienīgu improvizāciju un dažādu mūzikas žanru saspēli. Platona Buravicka klavieru un elektroniskās mūzikas improvizāciju pavadījumā Juris Bartkevičs aicinās ieskatīties Jāņa Rokpeļņa un viņa alter ego Kanālmalieša groteski ironiskajā un asprātīgām vārdu spēlēm caurststrāvotajā pasaulē. Horeogrāfes Janas Jacukas vadībā aktrise Ieva Segliņa Jāņa Rokpeļņa dzeju iedzīvinās kustībā. 

Juris Bartkevičs saka: "Kad sanācām kopā uz mēģinājumiem, mums intuitīvi sanāca, ka ejam diezgan huligānisku ceļu. Es runāju Jāņa Rokpeļņa dzeju, kas pēc formas ir ļoti tīra, izkopta, lakoniska un precīza, bet, esot ar dzejnieku laikmeta brāļi, daudz ko no viņa rakstītā uztveru, sajūtu personīgi un tad tos pantus palaižu brīvāk. Kolēģi gan ar mūziku, gan kustību palīdz izcelt būtisko un mums ir sanākusi neparasta saspēle."

Komponists un pianists Platons Buravickis piebilst: "Šis nebūs tāds koncertuzvedums, pēc kura notis varēs nolikt bibliotēkas plauktā, tā ir izmēģināta improvizācija kā impulsu saspēle, kas ir galvenais izteiksmes līdzeklis. Skatītāju uzrunās impulss, ko dod dzeja, impulss, ko sniedz mūzika, un vēl arī Ieva Segliņa, kura to papildinās ar kustību.”

Dailes kanons ir teātra simtgades svinību ietvaros tapis septiņu koncertu cikls, kas aicina skatītājus Dailes dārzā, lai pianistu pavadībā iedziļinātos dzejas un mākslas pasaulē, kuras centrā ir galvenā Dailes kanona vērtība – izcilie Dailes teātra aktieri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja