Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Aicina uz konferenci Vēstures poētika un politika teātrī un kino

No 29. novembra līdz 1. decembrim notiks Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) un LKA Zinātniskās pētniecības centra (ZPC) rīkotā starptautiskā zinātniskā konference Vēstures poētika un politika teātrī un kino (Poetics and Politics of History in Film and Theatre), informēja pasākuma pārstāve Aija Lūse.

A. Lūse norādīja, ka konferences laikā tiks runāts, kā skatuves un audiovizuālā māksla modelējusi, interpretējusi un atspoguļojusi Latvijas un citu Baltijas jūras reģiona valstu vēsturi un cilvēkus. Konferences referātu un to tēmu diapazons būs plašs, sākot ar tādu fundamentālu kategoriju kā stila un estētikas revīziju skatuves mākslā un pagātnes pārradīšanu par vēstures stāstu, izmantojot mākslas medijus, līdz tādu vēsturisku personu kā Vladimirs Iļjičs Ļeņins un Josifs Staļins reprezentācijai.

Īpaša uzmanība konferencē tiks veltīta Somijas, Lietuvas, Igaunijas un Latvijas valstu simtgadei veltīto skatuves un ekrāna darbu izpētei un analīzei, tāpēc konferences ietvaros tiks demonstrēta arī Simtgades filmu programma. To veidos četru jaunāko filmu izlase no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Somijas.

29. novembrī plkst. 18 programmu atklās režisora Dāvja Sīmaņa vēsturiskā filma Pelnu sanatorija (2016), kuras ir centrā ir kara notrulinātā cilvēcība Pirmā pasaules kara kontekstā. Savukārt plkst. 20 būs iespēja redzēt somu režisora Anti Jusi Anila darbu Mūžīgais ceļš (Ikitie, 2017), kura pamatā ir Anti Turi romāns Mūžīgais ceļš par jaunu arodbiedrību aktīvistu, kurš ir atgriezies Somijā pēc ilgu gadu darba Amerikā 30. gadu sākumā.

30. novembrī plkst. 18 būs iespēja redzēt Rīgas Starptautiskajā kino festivālā nacionālo pirmizrādi piedzīvojušo igauņu režisores Monikas Sīmetsas kino darbu Biedrs bērns (Seltsimees laps, 2018), kas kļuvusi par vienu no šī gada populārākajām filmām Igaunijā. Filmu skati plkst. 20 noslēgs lietuviešu kino režisora Andriusa Juzena Pūču kalns (Peledu kalnas, 2017), pievēršoties padomju spēku okupētajai Kauņā laikā no 1947. līdz 1951. gadam.

Konferences laikā tiks prezentētas arī divas grāmatas: LKA profesora Raimonda Brieža Cilvēki un notikumi latviešu zemēs no Ledus aiziešanas līdz Latvijas valstij (2018 LKA / izdevniecība Neputns) un Viljama Hovarda Gvina jaunākā grāmata Nerunājamās vēstures: Kino un katastrofu pieredze (Unspeakable Histories: Film and the Experience of Catastrophe, 2016, Columbia University Press).

Ieeja visos konferences Vēstures poētika un politika teātrī un kino notikumos bez maksas!

Plašāka informācija par konferences norisi un aktualitātēm LKA mājaslapā: https://lka.edu.lv/lv/aktuali/jaunumi/no-29-novembra-lidz-1-decembrim-norisinasies-starptautiska-zinatniska-konference-vestures-poetika-un-politika-teatri-un-kino/ un LKA facebook lapā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja