Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Brīvības pieminekļa mākslinieciskā izgaismošana sāksies 18. novembrī

Šogad 18. novembrī tiks atklāta Brīvības pieminekļa mākslinieciskā izgaismošana, informēja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda vadītāja Ilze Ošāne.

Novembra sākumā pieminekļa apkārtnē sāksies 12 speciālo balstu uzstādīšana, kuru augstums būs 11 metri un kuros tiks izvietotas apgaismošanas komunikācijas.

Balstu izgatavošana ir ziedojums no Latvijas eksporta jomā atpazīstamā metālapstrādes uzņēmuma Tecnopali. 54 speciālus, mākslinieciskai apgaismei nepieciešamus, apgaismes ķermeņus izgatavojis un ziedo Latvijas uzņēmums NA. Šobrīd notiek būvdarbi pieminekļa apkārtnē, ko veic Rīgas pašvaldības aģentūra Rīgas gaisma, lai ieviestu pieminekļa apkārtnē komunikāciju infrastruktūru, kas veidos jaunu sadales tīklu pieminekļa apkārtnē un atslogos pilsētas elektrības jaudas.

Pateicoties ziedotājiem un projekta atbalstītājiem, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonds arhitekta Austra Mailīša vadībā sagatavojis arhitektonisko koncepciju un, piesaistot kompetentus Latvijas gaismu tehnoloģiju māksliniekus, vietējos ražotājus, pašvaldības uzņēmumus tiek veikta mākslinieciskās izgaismošanas projekta realizācija.

"Sākumā – bija ideja, sabiedrība atsaucās, pēc tam – valsts un pašvaldība atbalstīja. Šobrīd tas kļūst redzams: sabiedrības, valsts un pašvaldības sadarbībā ir paveicamas tautu un valsti vienojošas lietas. Mākslinieciska izgaismošana, kas mūsu brīvības simbola vērtības ļaus skatīt visiem un visos laikos, top sabiedrības, valsts un pašvaldības sadarbībā," atzīst Valdis Zatlers, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda izveides iniciators.

"Atbalstīt Latvijas valsts galvenā Brīvības simbola izgaismošanu ar mūsu ražotiem apgaismes balstiem ir gods. Nepieļāvām pat domu, ka tie būtu ražoti citā valstī. Mūsu darbinieki varēs teikt - tētis ir tos projektējis, tētis ir tos metinājis," stāsta Artūrs Šmits, balstu izgatavotāja Tecnopali North Europe izpilddirektors.

"Gaismu projektēšana un izgatavošana ir mūsu ikdiena. Ja mēs varam šādu projektu atbalstīt, tad to arī darām," komentē gaismu mākslinieks Normunds Bļasāns, NA pārstāvis.

Brīvības pieminekļa izgaismošanu, uzstādot māksliniecisku izgaismojumu Brīvības tēlam un pieminekļa skulpturālajam ansamblim, paredzēts veikt līdz 2021. gada 18. novembrim.

Brīvības piemineklis ir tautas brīvības simbols, kam arī diennakts tumšajā laikā jātop gaišam! Tieši tādēļ 2018. gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā nodibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu. Brīvības pieminekļa izgaismošanā aicināts piedalīties ikviens iedzīvotājs, ziedojot portālā Ziedot.lv vai fonda mājaslapā www.brivibaspiemineklis.lv.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja