Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dažādu mākslas jomu pārstāvji aicina parakstīties par jaunās nodokļu reformas atcelšanu

Reaģējot uz jauno nodokļu reformu, dažādu mākslas jomu pārstāvji ar videovēstījuma palīdzību publiski protestē pret jauno nodokļu reformu un aicina ikvienu ar savu parakstu atbalstīt reformas atcelšanas iniciatīvu platformā manabalss.lv.

Videomākslas darbu #dodmākslaielpot radījusi režisore Jūlija Kova. Tas ir mākslas protesta projekts pret jaunās nodokļu reformas ieviešanu Covid-19 pandēmijas laikā, kad vairāk nekā gadu stingro epidemioloģisko ierobežojumu rezultātā liela daļa cilvēku palika bez darba un gandrīz pilnībā tika apstādināta vairāku nozaru darbība, it īpaši mākslas un kultūras jomā.

Potesta akcijā piedalās aktieri Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa, Ieva Florence-Vīksne, Maksims Busels, Agnese Cīrule, Elza Gauja, režisori Andris Gauja, Matīss Kaža, gleznotājs Kaspars Zariņš, mūziķi no grupām Jumprava un Dagamba, Ozols, rolands če, Patrisha, Viņa, Aminata, Agnese Rakovska un Johnyboy.

Radošo profesiju pārstāvji kopā ar citu saistīto profesiju pārstāvjiem un citiem mazo un vidējo biznesu darbiniekiem pandēmijas laikā visvairāk izjutuši stingro ierobežojumu sekas un nespēj maksāt paaugstinātas nodokļu maksas īpaši, ja runa ir par minimālajām sociālajām iemaksām no nesaņemtajiem ienākumiem.

Mākslas projekta #dodmākslaielpot mērķis ir tapt saklausītiem no likumdevēju varas puses un aicināt uz sapratni, ka ekonomikas atjaunošana uz radošo industriju un jau tā finansiāli cietušo saistīto profesiju darbinieku rēķina nav izeja no situācijas, bet gan nākotnes nozagšana Latvijas kultūrvidei.

Parakstīties var šeit.

Mākslinieku pārstāvis atzīmēja, ka 2021.gada nodokļu reforma ataino radošās profesionālās darbības specifikas neizpratni no likumdevēju varas puses. Viņš uzsvēra, ka autordarbu radītāji un izpildītāji gūst neregulārus un ne vienmēr prognozējamus ienākumus, kas automātiski neļauj viņus uzskatīt par saimnieciskās darbības veicējiem.

Reforma, kurā iekļautas izmaiņas nodokļu maksātājiem, adaptēto nodokļu režīmu atcelšana, nodokļu likmju paaugstināšana un obligāto sociālo iemaksu ieviešana no negūtiem ienākumiem. Zaviļeiskis skaidroja, ka visi mikrouzņēmumu darbinieki zaudē mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātāja statusu, viņiem jāsaņem darba ņēmēja statuss un jāmaksā palielinātā nodokļu likme par darbiniekiem un darba devējiem no 15% MUN uz 54,09%.

Mākslinieku pārstāvis uzsvēra, ka sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA) nevarēs iegūt MUN maksātāja statusu un automātiski zaudē MUN statusu ar nākamā gada 1.janvāri. Tāpat tiek atcelts patentmaksas režīms, saglabājot samazinātās patentmaksas vienīgi pensionāriem un personām ar 1. un 2 grupas invaliditāti.

Zaviļeiskis norādīja, ka autoratlīdzības saņēmējiem jāreģistrē savu profesionālo darbību kā saimniecisko darbību un jāsaņem saimnieciskās darbības veicēja statusu, palielinot nodokļu likmes, pašiem veicot nodokļu uzskaiti un aprēķinus. Autoratlīdzības saņēmējiem, kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību un gūst ienākumus no samaksas par intelektuālo īpašumu, piemēro jauno iedzīvotāju ienākuma nodokļu (INN) režīmu ar palielināto nodokļu likmi: izmaksātājs ieturēs nodokli 25% un 40% atkarībā no atlīdzības apmēra un nepiemēro izdevumu normas 25% vai 50% apmērā. Gada ienākumiem nepiemēro diferencēto neapliekamo minimumu un nodokļu atvieglojumus.

Tāpat ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par tiem MU un SIA darbiniekiem, autoratlīdzības saņēmējiem un pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi ir mazāki par Ministru kabinetā noteikto minimālo darba algu 500 eiro mēnesī vai 1500 eiro ceturksnī, kas jāapmaksā no saviem līdzekļiem.

Mākslinieku pārstāvis akcentēja, ka rezultātā reforma jau tā kultūrvidei un citām ietekmētajām sfērām sarežģītā laika posmā tiek īstenota uz mazāk aizsargāto cilvēku rēķina, tiešā veidā pamatīgi ietekmējot MU un SIA darbiniekus, patentmaksātājus, autoratlīdzību saņēmējus un pašnodarbinātos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja