Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Durvis ver interaktīvā Ziedoņa bibliotēka

Otrdien, 29. oktobrī, durvis ver Imanta Ziedoņa muzeja veidotā Ziedoņa bibliotēka. Turpmāk Rīgā, Sporta2 kvartālā ikviens interesents varēs iepazīties un pētīt Imanta Ziedoņa daiļradi. Ziedoņa bibliotēkas lasītavā īpaši veidotā interaktīvā Atklājumu skapī apkopotas teju visas no vairāk nekā 200 izdotajām grāmatām ar Imanta Ziedoņa darbiem, informēja Imanta Ziedoņa muzeja un bibliotēkas pārstāvji.

Ziedoņa muzeja komplekss dzejnieka vasarnīcā Murjāņos ir piemērots apmeklētājiem tikai gada siltajos mēnešos un darbojas no jūnija līdz septembra beigām, tāpēc radās nepieciešamība alternatīvai vietai, kurā īstenot muzeja funkcijas visa gada garumā. Respektējot Imanta Ziedoņa vēlmi - savu muzeju veidot kā mūzu māju un vietu radošām sarunām, vietu, kurā runāt par Imantam Ziedonim būtiskām vērtībām - sevis un pasaules izzināšanu, latviskumu un radošumu, Ziedoņa muzejs dzejnieka daiļrades izpētes funkciju un radošu notikumu veidošanu Rīgā uztic Ziedoņa bibliotēkai.

"Darbs pie Imanta Ziedoņa bibliotēkas koncepta aizsākās jau 2017. gadā, un šobrīd visa muzeja un fonda Viegli komanda ar gandarījumu ikvienam Ziedoņa daiļrades cienītājam atklāj vēl kādu Imanta Ziedoņa šķautni. Tāpat kā Ziedoņa muzejs, šī bibliotēkas lasītava ir citāda nekā ierasts. To veido savpatīgs, interaktīvs grāmatu plaukts, kurā apslēpti Ziedoņa daiļradē balstīti uzdevumi un glabājas ne tikai Imanta Ziedoņa, bet arī viņa iedvesmotāju grāmatas un infografika par Imanta Ziedoņa dzīvi," stāsta Ziedoņa bibliotēkas vadītāja Ance Caune.

Ziedoņa bibliotēkas interaktīvā skapja konceptu veidojuši šī gada Latvijas Arhitektūras lielās gada balvas laureāte arhitekte Brigita Bula (Brigita Bula arhitekti), savukārt pašu skapi realizēt palīdzējuši atbalstītāji no pilnsabiedrības LNK, RERE.

Bibliotēkas atklāšanas pasākumā rakstnieks Ēriks Hānbergs un Imanta Ziedoņa muzeja radošais direktors, mūziķis Jānis Holšteins-Upmanis (Goran Gora) atdzīvināja Ziedoņa bibliotēkas Atklājuma skapi ar performanci, kas parāda radoši izzinošās telpas būtību. Lasītavas mērķis ir veicināt sabiedrībā izpratni par Latvijas kultūras kanona vērtībām, valodu un literatūru. Ziedoņa bibliotēkā līdz ar 2020. gadu sadarbībā ar fonda Viegli iniciatīvu Ziedoņa klase sāks darboties arī muzejpedagoģijas programma, kas domāta vidusskolēniem, un tā popularizēs kultūras kanona vērtības, Imanta Ziedoņa daiļradi un veicinās kultūras izpratni.

Jau 2018. gada noslēgumā Ziedoņa bibliotēka sākusi darbu pie dažādiem kultūras projektiem un arī turpmāk pop-up bibliotēka dosies izbraukumos kopā ar citiem fonda Viegli un Ziedoņa muzeja projektiem. Patlaban aktīvi noris 2019. gada janvārī veiksmīgi aizsāktā iniciatīva Ceļā ar grāmatu, kas popularizē lasīšanu ceļā, atrodoties vilcienā.

Ziedoņa bibliotēkas lasītava atrodas Sporta2 kvartālā, Sporta ielā 2, Rīgā. Bibliotēkas lasītava apmeklētājiem atvērta katru otrdienu no plkst. 16 līdz plkst. 19.

Vairāk informācijas par plānotajiem kultūras pasākumiem un bibliotēkas apmeklējumu - Imanta Ziedoņa muzeja sociālo mediju profilos un mājaslapā www.ziedonamuzejs.lv.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja