Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izziņoti pirmie Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma pasākumi

No 3. līdz 10. septembrim Rīgā, Limbažu novadā un citviet Latvijā notiks Nacionālā kino centra rīkotais 27. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kurā dažādu valstu kino profesionāļi pulcēsies topošo filmu projektu prezentācijās, savukārt skatītāji varēs noskatīties augstvērtīgu jaunāko dokumentālo filmu programmu.

Šogad pirmo reizi vairāki foruma pasākumi notiks Limbažu novadā, un tie tapuši sadarbībā ar Limbažu novada pašvaldību, par ko pirmdien preses konferencē Limbažos ziņoja Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja Zane Balčus un Limbažu novada pašvaldības pārstāvji.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums ir viens no nozīmīgākajiem Baltijas jūras reģiona dokumentālā kino industrijas pasākumiem. Filmu veidotājiem tā ir platofrma, kur iepazīstināt ar saviem projektiem iespējamos sadarbības partnerus un nozares profesionāļus, piedalīties ekspertu vadītās darbnīcās un semināros. Paralēli kino nozares pārstāvjiem paredzētajiem pasākumiem notiek arī dokumentālo filmu seansi un filmu veidotāju tikšanās ar skatītājiem.

Atlasītie filmu projekti un starptautiskas apmācības kino profesionāļiem Liepupē

Nupat noslēgusies foruma dalībnieku atlase, un rīkotāju un starptautisku ekspertu komisija forumam atlasījusi 24 topošu dokumentālo filmu projektus no 11 valstīm, tostarp Ukrainas, Gruzijas, Baltijas valstīm un Polijas, Zviedrijas un Somijas. 20 no filmu projektiem Rīgā tiks prezentēti pirmo reizi, un vēl četri forumā piedalījušies jau iepriekš, un to veidotāji atgriezīsies, lai iepazīstinātu ar filmām, kuras drīzumā gaida savu pirmizrādi.

Forumam izvēlēto projektu komandām pirms projektu prezentācijām iespējams piedalīties sagatavošanas kursos starptautiskas pasniedzēju komandas vadībā. Līdz šim kursi notikuši Rīgā, bet pirmo reizi projektu pārstāvji un pasniedzēji darbosies ārpus galvaspilsētas – Liepupē, viesu namā Pernigele.

Apmācību pasniedzēju komandu šogad vadīs foruma ilggadējie dalībnieki, dokumentālā kino konsultanti no Dānijas Mikaels Opstrups un Tue Stēns Millers. Kopā ar viņiem strādās montāžas režisors Fils Džandalijs no Zviedrijas, režisores Salome Džaši no Gruzijas, Alisa Kovaļenko no Ukrainas un Emma Deivi no Lielbritānijas, kā arī kino producents Saimons Kilmarijs no ASV.

Forumā piedalīsies trīs Latvijas studijās topoši filmu projekti: Ievas Ozoliņas režisētā Balodis ar olīvzaru (producente Madara Melberga, Fa Filma), kuras centrā ir parādu piedziņas uzņēmuma Arvik darbinieki; filma Mākslas darbi rodas mokās, kas pieteikta kā Jura Kulakova dzīve ar pavadījumu – septiņās dienās strukturēts rokenrols ar inscinējumiem (režisores Elizabete Mežule-Gricmane, Ramune Rakauskaite, producenti Uldis Cekulis, Paula Jansone (VFS Films) un Arūns Matelis (Studio Nominum)), un bagātīgos arhīvu materiālos balstītā filma Podnieks par Podnieku (režisores Antra Cilinska, Anna Viduleja, producente Antra Cilinska, Jura Podnieka studija), kurā būs iespējams ieklausīties Podnieka domās par savu darbu un laikmetu.

"Katru gadu ievērojama daļa Baltijas jūras dokumentālo filmu forumam atlasīto filmu projektu ir no Baltijas valstīm. Šogad varam izcelt arī daudz spēcīgu pieteikumu no Ukrainas, kur filmu veidotāji jūtīgi atspoguļo valstī notiekošo pēc pilna mēroga Krievijas iebrukuma. Šajos projektos izmantotas dažādas mākslinieciskās pieejas, lai pētītu gan tiešas kara pieredzes, piemēram, izmantojot armijā iesauktā kinooperatora Dmitro Dokunova filmētos materiālus, gan karadarbības ietekmi uz vidi un cilvēku likteni. Kopumā priecājamies dalībnieku vidū redzēt gan pieredzējušus, gan jaunus kinoveidotājus," komentē Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma projekta vadītāja Zane Balčus.

Sīkāk ar visiem forumam atlasītajiem projektiem var iepazīties foruma mājaslapā dokforums.gov.lv.

Foruma filmu programma un brīvdabas kino seansi Limbažos un Liepupē

No 5. līdz 10. septembrim foruma starptautisko dokumentālo filmu programma tiks izrādīta kinoteātrī K.Suns Rīgā, atsevišķas filmas arī Cēsīs, Talsos un Rēzeknē. Filmu programmu papildinās tikšanās ar filmu veidotājiem un diskusija. Tiešsaistē portālā www.filmas.lv šajā laikā būs skatāmas arī atsevišķas filmas, kas iepriekš prezentētas forumā vēl to tapšanas stadijā.

4. un 5. septembrī Liepupes muižā un Limbažos notiks īpaši dokumentālo filmu brīvdabas seansi, pēc kuriem notiks tikšanās ar filmu režisorēm. Šie seansi ir daļa no Limbažu pilsētas svētku Limbažiem ir 800 programmas, kas šogad turpināsies līdz pat novembrim. Ieeja uz seansiem bez maksas.

4. septembrī Liepupes muižas dārzā tiks izrādīta Salomes Džaši (Gruzija) filma Dārza savaldīšana (Taming the Garden, 2021), vizuāli poētisks vērojums par gadu desmitus un simtus vecu koku pārvietošanu no Gruzijas piekrastes ciemiem uz valsts bijušā premjerministra, politikas "pelēkā kardināla" privāto dendroloģisko parku.

5. septembrī Limbažos Baumaņu Kārļa laukumā notiks ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko (iepriekš Latvijā izrādītas arī viņas filmas Alise kara zemē un Mājas spēles) jaunākās filmas Mēs nepazudīsim (We Will Not Fade Away, 2023) brīvdabas seanss, un tajā piedalīsies pati režisore. Filma vēsta par pieciem drosmīgiem Donbasa jauniešiem, kuriem tiek sniegta iespēja doties terapeitiskā ekspedīcijā uz Himalajiem. Mēs nepazudīsim ieguvusi labākās pilnmetrāžas filmas balvu Ukrainas kinofestivālā Docudays, un tās pirmizrāde notika Berlīnes starptautiskā kino festivāla konkursa programmā Generation 14plus.

Pilna foruma filmu programma tiks izziņota augustā.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums ir dibināts 1997. gadā Dānijā, bet jau 19 gadus foruma mājvieta ir Rīga, kur to rīko Nacionālais Kino centrs. Foruma norisi atbalsta Eiropas Komisijas programma Radošā Eiropa MEDIA, LR Kultūras ministrija un Limbažu novada pašvaldība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja