Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

KDi iesaka: Nepazīstamā skatiena savādība

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Svētdien, 21. jūnijā, Mākslas stacijā Dubulti tiks atklāta Ginta Gabrāna izstāde Fināla lielā atklāšana. Autors norāda, ka to varētu traktēt arī kā atvadas no vecās mākslas pasaules. Jaundarbi veidoti sadarbībā ar mākslīgo intelektu. Ginta Gabrāna vadībā mākslīgais intelekts ir ģenerējis figurālas izstāžu atklāšanas vīzijas, kas atgādina moderno glezniecību tās rītausmā – simbolismu, fovismu, ekspresionismu, impresionismu, sirreālismu. Par pamatu ir izmantoti 2000 fotoattēlu no Latvijā notikušo laikmetīgās mākslas izstāžu atklāšanas pasākumiem. "Šie jaunradītie tēli, kas izmantoti izstādes darbos, ne tikai ļauj iepazīties un priecāties par nepazīstamā skatiena savādību, bet var arī palīdzēt ieraudzīt un atklāt slēptos modeļus un struktūras mūsu – cilvēku – veidotajā pasaulē," uzsver mākslinieks. 

Gints Gabrāns
Izstāde Fināla lielā atklāšana
Mākslas stacijā Dubulti 21.VI–13.IX

***

Jaunajā digitālajā platformā VirtuAAL.lma.lv notiek izstāde Svaiga gaļa kritikai 2020. Tajā ir skatāmi visu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) apakšnozaru bakalaura un maģistra programmu 2019./2020. mācību gada absolventu diplomdarbi. Ap 170 jauno mākslinieku iepazīstina ar sevi, sava radošā procesa rezultātiem un vidi, kurā viņi ir studējuši. Ar īpašu ekspozīciju pieteikti arī mākslas zinātnes nodaļas diplomandi. Izstādi papildina aktivitātes tiešsaistē – diskusijas, tikšanās ar kuratoriem un māksliniekiem. Projekta mērķis ir iepazīstināt apmeklētājus ar absolventu darbiem – no glezniecības līdz audiovizuālām instalācijām – un raisīt dialogu par mākslas un kultūras aktualitātēm, kā arī sasniegt starptautisku auditoriju. Tā ir virtuālas izstādes priekšrocība – nav fizisku telpas ierobežojumu izstādes apmeklējumam.

Izstāde 
Svaiga gaļa kritikai 2020 
virtuaal.lma.lv

***

Šodien Liepājā notiks Jāņa Lūsēna un Zigfrīda Muktupāvela koncerts, kurā abi mākslinieki atskatīsies uz savu 35 gadus ilgo sadarbību. Skanēs dziesmas, kuras Jānis Lūsēns komponējis Zigfrīda Muktupāvela balsij. Tie ir gan skaņdarbi no rokoperas Kaupēn, mans mīļais, gan kompozīcijas ar Māras Zālītes, Imanta Ziedoņa, Austras Skujiņas, Viļa Plūdoņa un Guntara Rača vārdiem. Koncertu varēs apmeklēt klātienē vai vērot tiešsaistē.

Koncerts
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 18.VI plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20–30 (tiešsaistes biļete EUR 7)

***

Sestdien, 20. jūnijā, Ventspilī notiks koncerts Vasaras darbi. Tajā uzstāsies pianists Reinis Zariņš un pianists un komponists Vestards Šimkus, kurš uz skatuves kāps kopā ar kolektīvu Endless Roar. Reinis Zariņš izpildīs skaņdarbus, ko, pianista vārdiem runājot, vieno "Bēthovena gars". Programmā līdzās Ludviga van Bēthovena opusiem skanēs Riharda Vāgnera, Džona Koriljano un Frederika Ževska mūzika. Vestards Šimkus un apvienība Endless Roar, kurā muzicē Arvīds Kazlausks, Džekins Pusons un Staņislavs Judins, sadarbību sākuši 2017. gadā, lai, kopīgi improvizējot un iedvesmojoties cits no cita, meklētu jaunas krāsas savā daiļradē. Uzstāšanās Ventspilī būs četru mūziķu pirmais publiskais koncerts.

Vasaras darbi
Ventspils koncertzālē Latvija 20.VI plkst. 19 
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 20–30 

***

Svētdien, 21. jūnijā, Spārnu pilskalnā Dobeles rajona Īlē notiks koncerts, kas būs veltīts tenora Jāņa Vītiņa (1897–1945) piemiņai. Skanēs fragmenti no Klaudio Monteverdi operām Orfejs un Popejas kronēšana, kā arī madrigālu grāmatām. Uzstāsies soprāni Jolanta Strikaite-Lapiņa un Nora Kalniņa, tenors Ansis Bētiņš, baritons Rinalds Kandalincevs, klavesīniste Gertruda Jerjomenko un čelliste Māra Botmane.  

Koncerts 
Spārnu pilskalnā Dobeles rajona Īlē 21.VI plkst. 18
Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja