Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

KM: Samazinātās PVN likmes piemērošana grāmatām un periodiskajiem izdevumiem sniegusi nozarei amortizācijas iespējas

No 2022. gada 1. janvāra spēkā esošās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās 5% likmes piemērošana grāmatām un periodiskajiem izdevumiem sniegusi nozarei amortizācijas iespējas, daļēji kompensējot 70% papīra izmaksu kāpumu grāmatu un periodisko izdevumu izdošanai, energoresursu cenu kāpumu un Latvijas ekonomikas inflāciju, atļaujot noturēt vidējo grāmatas cenu aptuveni 15% un periodisko izdevumu kāpumu 21,7% ietvaros mazumtirdzniecībā, pārliecināta Kultūras ministrija (KM)

KM informatīvajā ziņojumā pausts, ka aizvadīto divu gadu laikā nelielu kritumu piedzīvojis Latvijā izdoto grāmatu izdevumu skaits. PVN samazinātās likmes 5% apmērā grāmatu, avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisku izdevumu iespieddarbu un elektroniska izdevuma formā piegādei piemērošana stājās spēkā 2022. gada 1. janvārī un tika attiecināta gan uz drukātā iespiedformā izdotiem grāmatu un periodiskajiem izdevumiem, gan elektroniskiem izdevumiem, kas pieejami tiešsaistē vai lejupielādē.

KM norāda, ka grāmatu skaits salīdzinājumā ar 2020. gadu ir stabilizējies, noturoties virs 2000 nosaukumiem gadā un periodisko izdevumu skaits ir pieaudzis - virs 350 nosaukumiem. Informatīvajā ziņojumā lasāms, ka 2018. gadā Latvijā izdoto grāmatu izdevumu skaits bija 2161, 2019. gadā - 2100, 2020. gadā - 1805, 2021. gadā - 2108. Tas nozīmē, ka laika posmā no 2018. līdz 2021. gadam vidēji gadā izdoto grāmatu izdevumu skaits bija 2043,35. Savukārt dati par 2022. gada liecina, ka grāmatu izdevumu skaits sasniedza 2022 izdevumus, bet 2023. gadā - 2014.

KM skaidro, ka rezultāts jāvērtē nozares specifikas kontekstā, jo grāmatu veidošanas un izdošanas cikls ir vismaz divi gadi. Turklāt šie rādītāji jāvērtē, arī ņemot vērā vairākus nozari ietekmējošus faktorus no 2020. līdz 2022. gadam.

Informatīvajā ziņojumā akcentēts, ka 2020. gadā nozare sasniedza grāmatu skaita zemākos rādītājus Latvijas neatkarības laikā, kas bija saistīts ar Covid-19 pandēmijas radītajiem ierobežojumiem tirdzniecības vietām, kas skāra arī grāmatu veikalu pieejamību, kā arī bremzēja un demotivēja jaunu grāmatu izdošanas procesu.

Savukārt 2021. gada noslēgumā energoresursu kāpuma ietekmē līdz pat 70% sadārdzinājās papīra iepirkuma cena visā pasaulē un skāra arī Latvijas poligrāfijas nozari, kāpinot poligrāfijas pakalpojumu izmaksas grāmatu un periodisko izdevumu iespiešanai.

KM norāda, ka Latvijā lielākā daļa grāmatu tiek izdota un pieejama tirdzniecībā drukas formātā un e-grāmatas veido aptuveni 2% no grāmatu tirgus, un nozīmīgs apjoms periodisko izdevumu tiek izdots drukātā veidā. Papīra izmaksu kāpums tieši skāra Latvijas poligrāfijas uzņēmums un tādējādi arī izdevējus kā šo pakalpojumu klientus.

2022. gadā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, Eiropas, tajā skaitā Latvijas, ekonomiku skāra energoresursu sadārdzinājums, kas veidoja visa veida uzņēmējdarbības komunālo izmaksu apmēru kāpumu. Tāpat Latvijā inflācija no 2021. gada oktobra līdz 2023. gada oktobrim bija 24,3% un radīja nepieciešamību cilvēkresursu atalgojuma kāpināšanai.

KM norāda, ka, neskatoties uz nozari ietekmējošiem faktoriem, pozitīvi vērtējams 2023. gada grāmatu skaita mazumtirdzniecībā rādītājs, kas uzrāda grāmatu skaita kāpumu, kas liecina par izdevumu daudzveidības paplašināšanos sabiedrībai un nozares attīstības tendenci Latvijā.

KM ieskatā pozitīvi vērtējama tendence, ka nozīmīgāko Latvijas grāmatizdevēju izdoto grāmatu cena 2023. gadā samazinājās aptuveni 19% apmērā salīdzinājumā ar 2021. gadu, kas norāda uz nozares procesu stabilizēšanos PVN samazinātās 5% likmes piemērošanas apstākļos, kas amortizē ar nozares darbību saistīto izmaksu kāpumu un rada labvēlīgus apstākļus jaunu grāmatu tapšanai latviešu valodā un pieejamībai sabiedrībai.

Informatīvajā ziņojumā atzīmēts, ka attiecībā uz periodiskajiem izdevumiem masu mediju tirgū ir ņemams vērā faktors, ka tehnoloģiju attīstības laikmetā ir mainījušies lasītāju paradumi un attiecīgi pārdoto eksemplāru skaita proporcija pēc izdevuma periodiskuma. Ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē pēdējos gados lasītāju interešu fokusā ir preses izdevumi par konkrētu tēmu, un bieži šādi izdevumi iznāk reizi mēnesī vai retāk.

Līdz ar to šos izdevumus pērk vairāk, bet viena eksemplāra cena ir lielāka nekā ikdienas vai nedēļas izdevumiem, un, aprēķinot eksemplāra cenu tirgū, tas ietekmē arī tās lielumu. Savukārt reģionālajiem izdevumiem ir samazinājies iznākšanas biežums, piemēram, no trīs reizēm nedēļā uz divām reizēm nedēļā, tomēr, lai nesamazinātu kvalitāti un saglabātu satura apjomu, tiek palielināts izdevuma numura lapu skaits un attiecīgi arī palielinās viena eksemplāra cena.

KM klāsta, ka rādītāju analīzes kontekstā ņemama vērā arī informācija, ka saskaņā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas sniegtajiem datiem, salīdzinot 2021. gada un 2022. gada uzņēmumu finanšu rādītājus, pieaudzis grāmatizdošanas uzņēmumu apgrozījums aptuveni par 10% un secīgi arī valsts budžetā nomaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis - par aptuveni 27% - un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas - par aptuveni 15%, kas norāda ka PVN samazinātās 5% likmes rezultātā pieaug Latvijas grāmatizdevēju uzņēmumu citu veidu nodokļu nomaksa valsts budžetā.

KM secina, ka PVN samazinātas likmes 5% apmērā piemērošana pakāpeniski sniedz pozitīvu ietekmi un attīsta kvalitatīvu grāmatu un periodisko izdevumu pieejamību sabiedrībai un daudzveidību, tādējādi nodrošinot sabiedrības kultūras, izglītības un informētības vajadzības un kritiskās domāšanas attīstību, kā arī ir būtisks resurss šā brīža ģeopolitiskajos apstākļos, kad saskaramies ar dezinformāciju un nepatiesas informācijas izplatību publiskajā telpā.

Kā informēja KM sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, gandrīz visās Eiropas valstīs grāmatas ir izņēmuma statusā, kam piešķirta iespējami zemākā PVN likme. Piemēram, 0% PVN likmi grāmatām piemēro Norvēģija, Īrija un Lielbritānija, kas ir viens no būtiskiem iemesliem angļu valodas izplatībai un lomai pasaulē, savukārt 3% līdz 4% PVN grāmatām piemēro Luksemburga, Šveice, Itālija un Spānija, 5% PVN grāmatām ir Latvijā, Horvātijā, Maltā, Kiprā, Polijā, Rumānijā, Ungārijā un Slovēnijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja